Den 14 november 2012 var det datum då den första fotbollsmatchen spelades på Friends Arena, 75 år efter det att Råsunda invigdes. Då som nu var England motståndaren, men skillnaden var 0-4 då och nu seger med 4-2, men den största skillnaden var en svensk fotbollsspelare som nu är den största någonsin.

Matchen inleddes i högt tempo, England kom till spel utan tongivande spelare såsom Wayne Rooney, Theo Walcott och John Terry, men med unga och snabba spelare som Ashley Young och Danny Welbeck samt den rutinerade jubilaren (100:e landskampen) Steven Gerrard.

Sverige försvarade bra i inledningen av matchen och satsade på omställningsspel och skapade på så sett en del halvchanser i början av spelet och i den 20:e minuten höll taket på arenan att lyfta då Martin Olsson gör en brytning strax nedanför mittlinjen och följer med i anfallet, väl där får han bollen på vänsterkanten och slår in bollen mot Zlatan som skjuter på en försvarare men lyckas tåpaja in returen i Joe Harts vänstra kryss. Därmed blev Zlatan historisk som den förste målskytten på Friends Arena.

Sen gav även Zlatan Ranegié chansen till 2-0 men denne sköt över efter tveksam kommunikation mellan engelska backlinjen och Joe Hart. I den 35:e minuten kom så kvitteringen, Ashley Young fintade Sebastian Larsson på kanten och slog in bollen med högerfoten och mittemellan två svenska försvarare dyker Danny Welbeck och enkelt stöter in 1-1. Bara tre minuter senare får England frispark på högerkanten, Steven Gerrard slår ett precist inlägg på bortre stolpen som når Steven Caulker som enkelt kan stöta in 1-2.

Efter paus följer en period där Sverige knappt får låna bollen och ett 1-3 mål hängde verkligen i luften innan Sverige till slut åter fick lite boll och grepp om matchen, Zlatan var med två halvchanser nära att kvittera Englands ledning.

I den 61:a minuten blev Anders Svensson inbytt istället för Kim Källström, kvarten senare slog denne en precis passning till Ibrahimovic som tog ner bollen på bröstet och via ett stenhårt skott satte bollen i Joe Harts högra hörn. I den 84:e minuten fick Sverige frispark ca 33 meter ifrån mål, Zlatan stegade upp och bombade in 3-2 (!) i Joe Harts vänstra hörn, ett skott som touchade gräset strax innan mål och studsen gjorde att Joe Hart inte han dit.

Efter 3-2 målet försökte England pressa på för ett kvitteringsmål, England som under Roy Hodgsons ledning inte hade förlorat en enda match under ordinarie matchtid lyckades dock inte skapa några hetare chanser, istället letar sig en långboll sig upp emot Zlatan där dock Joe Hart är först men hans undannick hamnar snett bakom Ibrahimovic som med en perfekt avvägd cykelspark lobbade in 4-2. Ett otroligt drömmål, ett mål som också innebär att han är om Henrik Larsson genom alla tider i landslaget och bara har 11 mål kvar till att även vara störst där.

Slutet gott allting gott denna kväll som lär bli kallad Zlatans borg efter detta. En fantastisk avslutning på ett upp och ner år för det svenska landslaget. Två starka matcher avslutar året och framkallar hopp ifrån framtiden. Dock finns det två frågor inför framtiden, vad händer när Zlatan slutar eller bli skadad? Och hur kommer Friends Arena uppfattas när det inte ens är till hälften fullsatt?

Spelarbetyg Sverige

Andreas Isaksson
++
Chanslös på bägge målen, i övrigt inte mycket att göra

Mikael Lustig (Ut 73)
+++
Bibehåller den fantastiska formen han har haft under hösten. Stabil landskamp och försökte
fylla på i offensiven när han kunde

Andreas Granqvist (Ut73) ++
Fortfarande aningen virrigt i det svenska mittförsvaret, lyfter sig i andra halvlek som var stark

Jonas Olsson ++
Inte samma Olsson som är en av Premier Leagues bästa mittbackar, precis som ”Granen”
bättre i andra halvlek

Martin Olsson (Ut 46)
++
Snyggt förarbete till 1-0 men kommer för övrigt inte in i matchen. Försöker dock mycket, kan
mer.

Sebastian Larsson (Ut 85) ++
Blir bortsnurrad vid 1-1, annars stabil, bra inlägg och stabilt försvarsspel men kan mer

Kim Källström (Ut 61)
++
Ingen bra match på gränsen till underkänd. Känslan ifrån Tysklandsmatchen var som
bortblåst, dåligt passningsspel och på gränsen till naivt försvarsspel i vissa lägen

Rasmus Elm
++
Återupprepar inte heller matchen emot tyskarna, bitvis slarvig i passningsspelet, höjer sig
dock något i andra halvlek främst försvarrsmässigt

Alexander Kacaniklic
++++
Går ifrån klarhet till klarhet. Vågar utmana, vänder upp i banan, bra passningsspel och
samarbete med forwards, går emot en toppsäsong

Zlatan Ibrahimovic
+++++
Fyra mål. Världsklass. Behövs ingen närmare beskrivning.

Mathias Ranégie (Ut 89)
++
På gränsen till underkänd, känns sällan farlig med bollen, svårt att få fast bollen och halvdant
passningsspel. Höjer sig något i andra halvlek då han lyckas få tag i bollen vid ett par
tillfällen, borde nog ha nätat.

Avbytare:

Behrang Safari (In 46)
++
Skötte sig bra, kom fram en del offensivt.

Anders Svensson (In 61) +++
Mycket starkt inhopp som visar att han kan än, suverän framspelning till 2-2 målet. Bör inte