Portugal vann första playoffmatchen mot Sverige efter ett sent mål av Cristiano Ronaldo. Därmed tvingas Sverige att vinna hemmamatchen med minst två mål.

Matchen på Estádio da Luz började annars sprakande och Moutinho fick första läget. Dock kom han ur vinkeln och missade det halvöppna målet.

Elmander hade sedan en skarv som sånär smet in vid bortre stolpen men marginalerna emot Sverige. Kim källström fick sedan en utmärkt chans på frispark att göra 1-0 men hans skott skruvade sig en meter på fel sida målet.

I övrigt var det Portugal som hade mest boll och 63-37 i bollinnehav. Men deras inlägg fastnade hela tiden på svenska mittbackarna. Portugal hade 14 hörnor och bollarna svävade i luften mest hela tiden runt svenska straffområdet.

Sverige avslutade halvleken med ett bra skott ifrån Sebastian Larsson efter att Zlatan hoppat över. Resultatet i paus var 0-0.

I andra halvlek ökade Portugal pressen och tryckte tillbaka Sverige som inte fick fram bollen till anfallet.

Ronaldo hade inledningsvis svårt att komma in i matchen och i mitten av andra halvlek började han bli frustrerad. Efter att ett par gånger skjutit efter avblåsning, gestikulerat mot domaren, måttat en skalle mot Lustig samt en stämpling mot Isaksson fick domaren till slut nog och varnade Ronaldo.

Isaksson som fick märkbart ont fortsatte ändå spela. I samband med kollisionen blev också Johan Elmander varnad, ett gult kort som senare kunde bytts mot ett rött då han försökte filma till sig en straffspark.

I den 82:a minuten kom så 1-0, ett inlägg ifrån Veloso nickades i mål av Cristiano Ronaldo. Martin Olsson hann inte med portugisen och inget misstag ifrån Ronaldos sida. Fyra minuter senare nickade Ronaldo i ribban och där kunde nog dubbelmötet avgjorts.

Sverige kom inte upp i nivå anfallsmässigt i andra halvlek. Zlatan och Elmander blev alldeles för isolerade i anfallet. Nu blir det upp till bevis på friends arena på tisdag. Det positiva är att Sverige är ett bättre hemmalag än Portugal bortalag.

Spelarbetyg Sverige:

Andreas Isaksson +++
Oerhört bra inledningsvis. Stämplad av Ronaldo, hämmad av skadan i slutet. Men fortsätter att övertyga i landslaget.

Mikael Lustig ++++
Bästa landskampen hittills, omutlig i försvarsspelet. Klarade av Ronaldo på ett bra sätt. Även med offensivt.

Per Nilsson ++++
Mycket bra defensivt spel, bra i luftrummet och med fötterna

Mikael Antonsson ++++
Liksom Per Nilsson mycket bra i det defensiva. Kom helt rätt i de flesta situationer.

Martin Olsson ++
Tappar Ronaldo vid 0-1. Kom aldrig fram offensivt men var i övrigt bra med hemåt

Sebastian Larsson +++
Tappade Coentrao flertalet gånger men gör ändå ett gediget försvarsarbete och jobbar och sliter.

Kim Källström ++
Tappar för mycket boll och kommer inte upp i nivå i passningsspelet. Hade ett utmärkt frisparksläge till 1-0 men sköt utanför

Rasmus Elm ++
Defensivt okej men vi kan kräva mer framåt. Lite slarvig med bollen i vissa lägen.

Alexander Kacaniklic +
Hade det tufft. Kom ingenstans, formen finns inte där och han känns som ett frågetecken inför returen. Blixtrar till, men för sällan

Johan Elmander ++
Sliter som vanligt. Nära att stöta in 1-0 i första, i andra borde han ha haft rött kort efter filmning i offensivt straffområde.

Zlatan Ibrahimovic ++
Isolerad i offensivt och tufft mot Pepe och Alves. Lugnt och säkert passningsspel och nickade undan flertalet hörnor i defensiven. Men det krävs mer offensivt.