Sverige lyckades göra det nästintill omöjliga genom att i Dublin, på Aviva Stadium besegra Trappatonis Irland med 2-1. Segermålskytten blev jubilaren Anders Svensson som idag tangerade Tomas Ravellis landskampsrekord på 143 landskamper.

Men att påstå att vägen till segern var spikrak är att överdriva. För ack så illa det kunde ha gått, i den 21:e minuten slår målvakten Forde en långboll som nickas vidare mot svenskt straffområde där Lustig ska nicka hem bollen till Isaksson. Dock är nicken alldeles för lös och Robbie Keane snappar upp den och forcerar och får bollen förbi Isaksson och tacklas, bollen i stolpen och sen lyckas inte svenskarna rensa undan bollen utan en återuppstående Keane kan sätta upp bollen i nättaket till 1-0.

Tur i oturen kan det ha varit att det blev mål, det var läge för straff och utvisning på Isaksson, i så fall ett än värre utgångsläge för Sverige. Efter detta följde ett par minuter av darrigt spel och Lustig höll en än gång på att ställa till det när han bjöd Long på en kontring som dessbättre blev resultatlös.

Strax efter får Ibrahimovic bollen utanför straffområdet och hittar i bortre delen av straffområdet en helt fristående Sebastian Larsson, som helt ohotad nickar bollen utanför. Men i den 33:e minuten kom så kvitteringen, Anders Svensson slår en perfekt djupledsboll till Seb Larsson som tar emot i utsidan av straffområdet och petar bollen till Lustig som slår ett hårt inlägg mot Johan Elmander som får en fantastisk träff och nickar in 1-1.

Resultatet stod sig halvleken ut och det kändes skönt efter den svenska starten. I
I den andra halvleken tar Irland över till en början och rullar boll, fast utan att egentligen skapa några målchanser. Seb Larsson får ytterligare en jättechans återigen efter passning ifrån Zlatan men den riktiga skärpan saknades.

Så i den 57:e minuten kom så avgörande målet, Zlatan slår en perfekt djupledsboll till en löpande Anders Svensson, som i första läget i straffområdet avslutar med ett skott som ställer målvakten vid första stolpen. Fantastiskt.

Därefter kontrollerade Sverige matchen och tillät inte Irland skapa några målchanser alls. Elmander slet och Wernbloom kom in och vann bollar. Zlatan tog emot bollar och lugnade ner spelet. Efter 93.30 blåste så domaren av matchen och vägen mot VM ligger nu helt öppen. Det är tuffa matcher kvar men spelar Sverige som de gjorde ikväll, så känns ingenting omöjligt.

Bragden i Dublin var personiferad Anders ”Taco” Svensson…

Alexander Kacaniklic ++
Kom inte med så mycket i spelet men höjde sig efter paus och utmanade med sina löpare

Zlatan Ibrahimovic +++
Assist till 2-0, ytterligare framspelningar som kunde gett svenska mål. Lugn och trygg med boll

Johan Elmander ++++
Bäst på plan. Kvitterade snyggt till 1-1, jobbade och slet i 90 minuter, oerhörd arbetsinsats