Omslagsbilden till detta inlägg är hämtad från UEFA:s hemsida

Att Sverige skulle vinna gårdagens möte med Bulgarien, likt man gjort vid samtliga tidigare möten under de senaste 20 åren, var någonting som såväl experter som fans trodde. Men så blev det icke och vägen till VM blev just lite tuffare.

När slutsignalen ljöd stod det 3-2 till hemmalaget som härmed förlängde sin vinstsvit på hemmaplan. Det första målet kom redan 12 minuter in i matchen när Stanislav Manolev nickade in bollen. Bara minuter senare fick Sverige en straff och chans att kvittera, men skottet ifrån Emil Forsberg, samt den efterföljande returen räddades utav bulgariske målvakten Plamen Iljev.

I den 29:e minuten kom den så viktiga kvitteringen när Mikael Lustig sätter bollen i mål efter en hörna utav Ludwig Augustinsson. Dock tog det inte lång tid innan Bulgarien tog ledningen på nytt. Däremot kunde det svenska laget ta igen även denna ledning inför paus.

Det svenska laget höjde tempot något efter paus och det såg ut som att man åtminstone kunde få med sig en viktig poäng ur matchen. Efter 59 minuter spelade fick Sverige en frispark och ytterligare en chans att ta ledningen, men även denna gång räddade Iljev skottet. På detta följde flera vassa chanser, men mitt i ett försök till anfall tappade svenskarna bollen, som Bulgarien tog med sig hela vägen ner till det svenska målet, där Ivajlo Tjotjev placerade bollen i hörnet. Janne Andersson, som ledde laget genom matchen trots sjukdom, försökte ge lite ny energi genom att byta in både Victor Claesson och Samuel Armenteros i ett försök att få till en ny kvittering. Men man kom aldrig närmare än ett långt skott som gick utanför stolpen.

Chanserna för att nå VM
Att få med sig en vinst ur kvällens match skulle inte bara ge tre viktiga poäng, utan även ett starkare grepp om en placering i tabellens toppskickt, oavsett hur det skulle gå i den påverkande matchen mellan motståndarna Frankrike och Nederländerna. I deras möte blev det en 4-0 vinst till det franska laget som på hemmaplan klättrade upp i toppen utav tabellen. Nu ligger visserligen Sverige kvar på en andraplats, men en poängskillnad på tre poäng mot Frankrike kan vara svår att ta igen då man endast har tre matcher kvar att spela, där den sista är mot Nederländerna.

Däremot är målskillnaden stor mot de underliggande lagen och om det franska laget klarar av att besegra Bulgarien, samtidigt som Sverige plockar full poäng i mötena med Vitryssland och Luxemburg så bör inte den sista matchens resultat hindra Sverige att nå en play off-plats.