Många håller ett fotbollslag mer kärt än andra. Kanske tillhör du den grupp som sitter hemma i soffan varje gång favoritlaget spelar? Eller så kanske du tillhör det tyngre kavalleriet som ser till att heja fram ditt lag på plats? Tillhör du också de som lever för fotbollen och följer varje steg spelarna tar? Då är du en riktig supporter. Supportrar är väldigt viktiga för ett lag. Det är de som håller lågan uppe och stärker spelarna i tron om att just de är de bästa spelarna på planen. Utan dessa vardagshjältar skulle många idrottsmän lägga ner bollen och syssla med annat. För vad vore en match utan ropen från läktaren och vetskapen om att det finns hundratals eller kanske tusentals människor som tror och hejar på en? Det vore som att gå ut på plan med väldigt dåliga fotbolls odds
på förhand.

Allt är dock inte rosenrött inom supportervärlden. Det finns en baksida också. Det finns de som älskar att hata. Speciellt andra lag och som inte vill något annat än att det ska gå dåligt för dem. Det tar sig ibland uttryck i att de skrattar lite åt sina kompisar när deras favoritlag förlorat och känner lite skadeglädje. Ibland kan det dock ta sig starkare uttryck. Till exempel när det är derby. Dessa matcher drar mängder med folk och matcherna börjar och slutar ofta med att det blir bråk mellan lagens supportrar.

I världens största sport borde det bara finnas glädje. En stor glädjefesten ägde rum 2008 när Kalmar FF säkrade SM titeln i Halmstad. Av de cirka 7000 platserna hade Kalmarsupportrarna köpt upp 5000 av dem. Trots att Kalmar var på bortaplan spelade de som om de vore på hemmaplan och tog hem titeln. Utan det stora supportertrycket
hade det knappast varit möjligt. Matchen förflöt lugnt och den riktiga fotbollsglädjen infann sig. En riktig fotbollsfest med andra ord.

VM kan liknas vid en sådan folkfest som fotbollen alltid borde vara. Allt läggs åt sidan och supportrar i alla läger lägger ner stridsyxan för en stund och enas istället under en gemensam paroll. Plötsligt spelar det ingen roll längre vem som håller på vilket lag . Vem bryr sig i det här läget om det senaste derbyt? Den sanna glädjen kommer fram när vi bänkar oss framför TV-apparaterna. Folk samlas på torg och i hemmen och ser på sina gemensamma hjältar. Ett beteende som sällan händer under andra former. Är det VM så är det VM.

Folk målar sig gula och blå i ansiktet, drar på sig vikingahjälmar och landslagströjor, skriker hejaramsor som aldrig förr och bara älskar fotboll. Kanske lite märkligt ändå och kan liknas vid det beteendet som svenskar har när de är utomlands på semester. Vissa är väldigt bra på att släppa sina hämningar. Men, vad gör väl det? Det är underbart med den sanna fotbollsglädjen och hur man som supporter visar det är helt upp till var och en.
Nästa gång det är dags att dra på sig vikingahjälmen och landslagströjan och bege sig iväg med polarna i folkabussen är när det är VM 2014. Må supportrar i alla länder leva!