Sveriges damlandslag i fotboll missar OS i Paris 2024. Efter bortaförlust mot Schweiz i Nations League har nu Blågult bommat platsen till de Olympiska Spelen.

Under fredagen stod damlandslaget inför en viktig landskamp borta mot Schweiz. För att hålla liv i Nations League-gruppen och OS-drömmen behövde Sverige en seger för att pressa Spanien i Grupp A4. Men Sverige fick en tråkig fredag. Snön täckte planen i Luzern och Blågult fick en mardrömsstart när Ana-Maria Crnogorčević nickade in 1-0 för Schweiz redan efter sex minuter.

Sverige hade ett par målchanser i matchen men hade generellt svårt att hitta målchanser i snöovädret. Till slut fick Peter Gerhardsson och hans landslag konstatera en ny Nations League-förlust och ett uttåg ur turneringen. Sverige kan inte längre nå Nations League-semifinal då Spanien kommer att vinna gruppen trots förlust mot Italien under fredagen. I och med missad NL-semifinal så kan inte heller Sverige nå OS 2024 då ettan och tvåan i Nations League tar sig dit. Endast gruppsegrarna i de fyra Nations League-grupperna får spela semifinal.

För svensk del väntar nu möte med Spanien för att avsluta Nations League på tisdag, en match som kan tänkas vara oviktig. Men Blågult kan, i och med Italiens seger mot Spanien, tvingas kvala sig kvar i Nations Leagues A-division. Om Blågult inte lyckas hålla kvar i andraplatsen efter tisdagens matcher så tvingas man spela nedflyttnings-playoff som alla tredjeplacerade lag från A-divisionen gör. Noterbart är dock att Sverige inte kan åka ur direkt då Schweiz redan är klara som degraderade från Grupp A4. Vid ett möjlig nedflyttningsplayoff skulle Sverige få möta en tvåa från B-divisionen i februari månad.

Schweiz – Sverige, 1-0 (1-0)

’6 1-0 Ana-Maria Crnogorčević

Så startade Sverige

Jennifer Falk

Jonna Andersson (ut ’74), Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Nathalie Björn (ut ’62)

Hanna Lundkvist (ut ’81) , Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl,

Medelen Janogy (ut ’74), Stina Blackstenius (ut ’62), Johanna Rytting Kaneryd

Inhoppare:
Amanda Nildén (’62), Anna Anvegård (’62), Anna Sandberg (’74), Matilda Vinberg (’74),  Lina Hurtig (’81).


Borussia Dortmund - Real Madrid