Här hittar du tabellerna för herrarna och damernas turneringar i fotboll under de olympiska spelen i Japan 2021. I herrarnas turnering deltar 16 nationer som delats in i grupper om fyra, där alla möter varandra en gång. De två bästa lagen ur vardera grupp går sedan vidare till slutspelet. I damernas turnering medverkar 12 lag från alla världens hörn, som kommer att delas in i tre grupper om fyra lag. De två bästa lagen ur vardera grupp går tillsammans med de två främsta grupptreorna till slutspelet.

Annons: ⇢ 888sport - Få tillbaka 100 kr i cash när du förlorar på ditt första spel!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Att vinna en match under OS ger tre poäng, samtidigt som en oavgjort match ger båda lagen en poäng vardera. Om flera lag hamnar på en och samma poäng i tabellen så blir det målskillnaden och därefter totalt antal gjorda mål som avgör vem som placerar sig över den andra.

FOTBOLLS OS 2021 TABELLER

Ännu är inte alla lag klara för turneringen, när detta sker kommer en lottning av grupperna att hållas. Därefter kommer vi publicera grupperna på den här sidan. 

Vad händer vid lika många poäng?

Det händer ibland att två eller flera lag hamnar på lika många poäng när samtliga matcher i gruppspelet är avklarade. När detta sker behöver man kunna skilja lagen åt för att komma fram till hur de ska placeras emot varandra i tabellen. Det man först tittar på efter totalt ihopsamlade poäng är hur målskillnaden ser ut för lagen. Med målskillnad tar man antalet gjorda mål och drar bort antalet insläppta mål, där ett positivt resultat är det som man är ute efter.

Skulle även denna siffra vara likadan tittar man istället på antalet gjorda mål, där nationen som fått till flest fullträffar placeras överst. Kan man här fortfarande inte skilja lagen åt tittar man närmare på det enskilda mötet mellan lagen. Då tittar man först och främst på hur poängen fördelats i mötet och därefter målskillnaden.

Hur lottningen av grupperna går till

Den 8 april 2021 kommer samtliga landslag att lottas in i de fyra herrgrupperna och de tre damgrupperna. Här får vi äntligen reda på vilka lag Sverige ställs mot under turneringen i Tokyo.

Seedning inför OS-lottningen

Inför lottningen kommer herrarnas landslag att seedas utifrån sina prestationer i tidigare olympiska turneringar. Man tittar då på hur de gått för lagen vid de fem senaste olympiska turneringarna. Resultaten ifrån OS 2016 väger tyngst, vilket är positivt för det svenska herrlaget som medverkade här.

För damerna seedas lagen utifrån deras placering på världsrankingen som uppdateras inför lottningen.

Så har det gått för Sverige i tidigare OS

Sveriges fotbollsherrar i OS

Första gången Sverige tävlade i OS var 1908, då spelades inget gruppspel i turneringen. Att turneringen spelades utan gruppspel höll i sig ända fram till OS i Rom 1960, det var första gången som man delade upp lagen i olika grupper om fyra lag. Denna gång var dock inte Sverige med. Första gången som Sverige ställde upp i ett gruppspel var i Seoul 1988.

Den gången vann Sverige sin grupp före Västtyskland, Tunisien och Kina. Sedan tog det stopp mot Italien i kvartsfinalen. Det svenska laget 1988 innehöll stjärnor som Jonas Thern, Roger Ljung och Jan Hellström.

1992 var första gången som OS spelades med ländernas U23-lag. Sverige hade kvalificerat sig för mästerskapet och ställdes mot Paraguay, Sydkorea och Marocko i gruppspelet. Sverige vann gruppen efter en vinst och två oavgjorda matcher. Återigen tog det stopp för Sverige i kvartsfinalen där Australien blev för starka.

Sedan dröjde det 24 år innan Sverige var med i ett OS-gruppspel igen för herrar i Rio de Janeiro 2016. Denna gång med en förtunnad svensk trupp som hade kvalificerat sig in via sitt guld i U21-EM 2015. Förbundskapten Håkan Ericson fick över 50 nej från spelare men kunde till slut ta ut sin 18-mannatrupp. Laget fick en svår grupp där man ställdes mot Nigeria, Japan och Colombia. Sverige hamnade sist i gruppen efter en oavgjord match i premiären mot Colombia följt av förlust mot Japan och Nigeria. 

Sveriges fotbollsdamer i OS

Sverige har kvalificerat sig till alla OS-turneringar på damsidan och har därmed deltagit i alla dess gruppspel. På damsidan introducerades turneringen först 1996, under OS i Atlanta. Sverige kvalade in som ett av fyra europeiska länder till mästerskapet och fick en grupp med USA, Danmark och Kina. Sverige slutade på tredjeplats i gruppen och missade därmed slutspel. I premiären förlorade Sverige mot Kina med 0-2. Den andra gruppspelsmatchen mot USA slutade 2-1 till amerikanskorna och i och med den förlusten kunde Sverige inte längre nå slutspel. Svenskorna besegrade dock Danmark i den sista matchen efter att Malin Swedberg gjort två av Sveriges tre mål i 3-1-segern. Laget innehöll förutom Malin Swedberg även Pia Sundhage och en ung Hanna Ljungberg och tränades av Marika Domanski Lyfors.

År 2000 var det dags för OS igen och denna gång i Sydney. Återigen kvalade Sverige sig vidare till turneringen. Denna gång skulle det svenska laget få ställa upp med en ny generation spelare. Hanna Ljungberg hade hunnit bli 21 år gammal. Malin Moström, Victoria Svensson och Caroline Jönsson hade även dem slagit sig in i truppen. Mästerskapet skulle dock ta slut ganska tidigt. Sverige fick endast med sig ett oavgjort resultat i gruppspelet efter att man kryssat mot Australien. I de övriga matcherna förlorade Sverige mot Tyskland och Brasilien. Man lyckades bara göra ett mål i turneringen signerat Malin Andersson. 

I OS i Aten 2004 gick det bättre för svenskorna. Spelarna från 2000 hade blivit fyra år äldre och truppen kryddades med spelare som Frida Östberg och Josefine Öqvist. 

Sverige vann sin grupp före Japan och Nigeria i en grupp som endast bestod av tre lag. Därmed avancerade Sverige till sitt första slutspel i OS någonsin. Väl i slutspelet vann svenskorna kvartsfinalen mot Australien med 2-1 innan det blev förlust mot Brasilien i semifinalen. Därmed väntade en bronsmatch mot Tyskland som Sverige dessvärre förlorade. Istället fick laget och förbundskapten Marika Domanski Lyfors flyga hem från Grekland utan OS-medalj. 

2008 i Peking tränades laget av Thomas Dennerby. Sverige hamnade i en grupp med Kina, Argentina och Kanada. Sverige avancerade återigen till slutspel efter att ha slutat tvåa i gruppen bakom värdnationen Kina. I kvartsfinalen förlorade Sverige mot Tyskland efter förlängning och fick även detta OS-år vända hem till Sverige utan medalj.

Med London som spelplats 2012 kvalade Sverige in som ett av två länder från Europa, förutom värdnationen Storbritannien. Thomas Dennerby styrde fortfarande den skuta som tog hem gruppsegern i OS före Japan, Sydafrika och Kanada. Slutspelet slutade abrupt för Sverige som återigen förlorade direkt i kvartsfinalen, denna gång mot Frankrike. 

Efter fem relativt misslyckade OS-turneringar gick Sverige in i turneringen 2016 med låga förväntningar på sig. Pia Sundhage tillträdde som förbundskapten för Sverige efter OS 2012 där hon tog OS-guld som förbundskapten för USA. Fyra år senare hade Sundhage fått jobba med den svenska truppen och gick in i 2016 års turnering som sin sista som svensk förbundskapten för denna gång. Sverige hade inte det riktiga flytet i gruppspelet och fick hålla i livremmen när man avancerade från gruppen som en av två bästa grupptreor efter att bland annat förlorat mot hemmanationen Brasilien med 5-1. I slutspelet skulle det dock gå bättre. Sverige slog ut favoriten USA i kvartsfinalen efter straffar och fick revansch mot Brasilien i semifinalen, även den matchen slutade med straffläggning efter att det blivit 0-0 under ordinarie matchtid och förlängning. I finalen blev dock Tyskland alldeles för starka och Sverige fick titulera sig som silvermedaljörer och blev därmed det första svenska laget på damsidan som tagit medalj i OS.

Annons: ⇢ 888sport - Få tillbaka 100 kr i cash när du förlorar på ditt första spel!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder