Kvartsfinalerna i fotbolls VM är en viktig tröskel för lagen att ta sig förbi. En seger här och ytterligare två matcher är säkrade, där man även har chansen att nå pallplats. Att Sverige tar sig till den här delen av turneringen hör inte till ovanligheterna och vi blickar därför tillbaka på Sveriges kvartsfinaler i tidigare upplagor av fotbolls VM.

Redan från start har kvartsfinaler varit en del av damernas VM-slutspel och då länge som lagens första anhalt efter det avklarade gruppspelet. Först till 2015 års mästerskap fanns det plats för fler än åtta lag i slutspelet som sedan dess har inletts med åttondelsfinaler, innan vinnarna där avancerat till kvarten.

De svenska damerna har nästan alltid nått slutspel och har därmed en hel del kvartsfinaler i bagaget. Till antalet har laget gått igenom hela sex stycken under året, där majoriteten resulterat i ett positivt utfall.

Sveriges VM-kvartsfinal 1991: Kina

Efter ett framgångsrikt gruppspel nådde Sverige kvartsfinal mot värdnationen själv. Laget gjorde flest mål av alla i gruppspelet, där man bland annat besegrade Japan med 8-0 och Brasilien med 2-0. I båda dessa möten fanns Brasiliens nuvarande förbundskapten Pia Sundhage med i målprotokollet. Så skulle det även bli i kvartsfinalen.

Redan i den tredje matchminuten kunde Sundhage sätta 1-0, ett resultat som sedan stod sig matchen igenom. Medans hemmalaget sörjde uttåget tillsammans med de drygt 55 000 fansen på plats i Guangzhou kunde Sverige glädjas åt en stor framgång i det första världsmästerskapet någonsin.

Sveriges VM-kvartsfinal 1995: Kina

Fyra år senare hölls damernas VM på svensk mark och otroligt nog så blev det återigen en kvartsfinal mot det kinesiska laget. Efter att ha inlett VM med en tung 0-1 förlust mot Brasilien kom de svenska damerna igen och plockade två raka segrar mot Tyskland och Japan innan slutspelet stundade.

De här gången kom det inte något ledande mål lika tidigt, utan det dröjde drygt en halvtimme innan Kina tog ledningen. Först på tilläggstid i den andra halvleken lyckades Ulrika Kalte kvittera och ta matchen till förlängning. Dessa extraminuter av spel blev dock mållösa och för första gången någonsin fick en match i ett dam-VM avgöras på straffar.

Efter att båda lagen missat sina första straffar följde sex raka fullträffar, vilket gjorde att den sista rundan blev direkt avgörande. Malin Andersson misslyckades här med att sätta sitt skott, men när Sun Wen ställde sig på straffpunkten kunde hon få in bollen och skjuta Kina till semifinal. Laget fick därmed revansch för sin förlust på hemmaplan och gav därmed Sverige en smak på sin egen medicin.

Sveriges VM-kvartsfinal 1999: Norge

Den är gången slapp svenskorna Kina i kvarten, men mötte på laget i gruppspelet. Det blev en förlust, men poängmässigt vägde segrarna mot Australien och Ghana upp och gav laget tillräckligt med poäng för att avancera. Kvartsfinalen blev en nordisk kamp mot Norge som gick rent genom sin grupp.

Matchen inleddes med en mållös första halvlek och avslutades med fyra mål i den andra, där Norge kunde vinna matchen med 3-1. Norge öppnade målskyttet med en nick av Ann Kristin Aarønes i den 51:a minuten, som följdes av ett mål av Marianne Pettersen i den 58:e minuten och ett straffmål av Hege Riise i den 72:a minuten; Sverige gjorde ett tröstmål genom en löpning och ett skott av Malin Moström i den 90:e minuten, vilket även blev slutet på lagets VM-resa.

Sveriges VM-kvartsfinal 2003: Brasilien

Precis som i alla tidigare VM-gruppspel inledde Sverige med en förlust (mot USA), men kunde därefter resa sig mot Nordkorea och Nigeria. Sex poäng räckte till en andraplats och kvartsfinal mot Brasilien. I motståndarnas trupp fanns en numera väl bekant stjärna med – Marta som i år gör sitt sjätte världsmästerskap.

Och Marta, hon skulle visa upp sig i kvartsfinalen. I den 44:e minuten tilldelades Brasilien en straff efter att hon blivit fälld av svenska målvakten Sofia Lundgren, som startade istället för Caroline Jönsson. Målet satt och blev en kvittering på Victoria Svenssons nick-mål i den 23:e minuten.

Men det skulle till slut bli Sverige som vann mötet. Malin Andersson gjorde segermålet i den 53:e minuten på en mycket lång frispark. Sverige stod därefter emot flera chanser från Brasiliens håll och kunde slutligen vinna med 2-1.

Sveriges VM-kvartsfinal 2011: Australien

Efter att ha missat slutspelet vid 2007 års VM, var Sverige tillbaka starkare än någonsin fyra år senare. Den eviga andraplatsen i tabellen byttes ut mot en förstaplats efter tre raka segrar mot Colombia, Nordkorea och USA.

Och den fina formen visade sig även i kvartsfinalen, där Australien stod för motståndet. Therese Sjögran inledde målskyttet i den 11:e minuten, vilket kort därpå följdes upp med en utökad ledning av Lisa Dahlkvist. Australien lyckades reducera innan paus, men när lagen återigen äntrade planen kunde stjärnan Lotta Schelin sätta spiken i kistan när hon gjorde 3-1 i den 52:a minuten.

Sveriges VM-kvartsfinal 2019: Tyskland

Inte heller 2015 års VM bjöd på någon kvartsfinal, detta efter förlust i åttondelen mot Tyskland. Men året därpå lyckades man avancera från slutspelets första runda och bli ett av de åtta främsta lagen. Här väntade oturligt nog just Tyskland på nytt i en direkt avgörande kamp.

Efter 24 år utav raka mästerskapsförluster mot laget kunde Sverige bryta förbannelsen när de slog ut Tyskland ur VM med 2-1 i kvartsfinalen. Tyskarna tog ledningen efter en kvart spelad, men det dröjde sedan inte många minuter innan Sofia Jakobsson kunde kvittera. Resultatet stod sig till paus och när lagen åter kom ut på planen tog det inte många minuter innan Sverige var framme igen. Fridolina Rolfö lyckades få fram bollen på mål, en nickning som målvakten räddar. Däremot var tyskarna inte beredd på returen som Stina Blackstenius kunde förädla till ett ledningsmål. Trots att Tyskland började pressa på mot slutet av matchen kunde Sverige stå emot och nå en otrolig semifinal.

Och hur har det gått för herrarna?

På herrsidan har kvartsfinalerna existerat sedan 30-talet, men samtidigt har vägen dit sett lite olika ut. Under de tidigare åren bestod VM enbart av ett slutspel där det endast krävdes en tidigare seger för att nå kvartsfinal. Under efterkrigstiden infördes gruppspelet som gjorde det svårare att nå hela vägen hit. De svenska herrarna har fått uppleva fem kvartsfinaler, där det blivit övervägande segrar. Senast slutade det dock med en tung förlust på rysk mark.

1934: Förlust mot Tyskland
1938: Seger mot Cuba
1958: Seger mot Sovjetunionen
1994: Seger efter förlängning mot Rumänien
2018: Förlust mot England


Borussia Dortmund - Real Madrid