Idag startar damernas U20-VM i Costa Rica, den tionde upplagan av turneringen sedan starten 2002.

Sverige lyckades inte kvalificera sig till årets VM-turnering för U20-landslag. UEFA har blott fyra platser i U20-VM, och dessa har Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Spanien lyckats lägga beslag på. Från Asien har regerande mästarna Japan kvalificerat sig tillsammans med Australien och Sydkorea, medan Ghana och Nigeria representerar Afrika. Från Nord- och Centralamerika deltar dels värdnationen Costa Rica, och dels de nordamerikanska nationerna Kanada, Mexiko och USA. Vidare deltar också Nya Zeeland från Oceanien och Brasilien och Colombia från Sydamerika.

Turneringen skulle egentligen ha spelats för två år sedan, men pandemin kom i vägen och därmed har de överraskande vinnarna från 2018 – Japan – fått behålla pokalen i hela fyra år.

U20-VM sparkas igång av Tyskland och Colombia i grupp B, följt av Nya Zeeland och Mexiko från samma grupp. Därefter väntar två kvällsmatcher från grupp A i form av Spanien mot Brasilien och hemmanationen Costa Rica mot Australien.

Grupp C, som drar igång imorgon, består av Frankrike, Nigeria, Kanada och Sydkorea, medan grupp D är något av ett getingbo med regerande mästarinnorna Japan tillsammans med trefaldiga guldvinnarna USA samt Ghana och Nederländerna.

Gruppspelet pågår till den 17 augusti och därefter väntar kvartsfinaler 20-21 augusti, följt av semifinalerna den 25 augusti och final- och bronsmatch den 28 augusti.