På samma sätt som landslag ifrån alla världens hörn gör upp i fotboll på gräsplanen, möts även nationerna i den närliggande sporten futsal. Sporten spelas inomhus på en mindre plan samt med en mindre boll och ett färre antal spelare på planen. Nästkommande världsmästerskap spelas under hösten 2020 och arrangeras då i Litauen.

Kvala till VM 2020
Utav de 24 deltagande nationerna kommer sju av dessa att komma ifrån Europa. Vilka dessa lag blir kommer att tas fram genom ett föreliggande kval som består av såväl gruppspel som playoffmatcher. Kvalet kommer att pågå ifrån hösten 2019 till våren 2020.

Om turneringen
Den första upplagan av turneringen spelades 1989 och har sedan dess spelats var fjärde år och då på åren mellan vanliga VM. Till en början hade turneringen plats för 16 nationer, men har idag utökats till att vara en turnering där 24 olika landslag deltar. Hittills är Brasilien det lag som har tagit hem allra flest medaljer. Även Spanien och Argentina har under åren tagit hem hela mästerskapet.

De deltagande nationerna lottas in i sex grupper om fyra, där alla lag möter varandra en gång. De två bästa lagen i vardera grupp går tillsammans med de fyra bästa grupptreorna till åttondelsfinal där slutspelet spelas enligt ett klassiskt upplägg med kvartsfinaler, semifinaler samt matcher om medaljerna.

Sverige i futsal VM
Det svenska herrlandslaget i futsal har ännu inte lyckats ta sig in i något världsmästerskap. Laget spelade sin första landskamp så sent som 2005 och har enbart varit med och kvalat till den senaste upplagan av turneringen som spelades 2016. I kvalet tog man sig vidare ifrån den första gruppspelsomgången till den andra, där man slutligen hamnade sist i sin grupp och därmed missade turneringen.