Här hittar du den kompletta tv-tablån för fotbolls VM 2023 som direktsänds i Viaplay Groups kanaler. Hela mästerskapet kommer dessutom finnas att streama hos Viaplay. VM-tablån är ännu inte presenterad, utan blir troligen det som tidigast under våren 2023. Däremot finns det redan nu ett spelschema, där du kan se vilka matchtider och datum som gäller för samtliga matcher. Notera att det är starttid för matcherna som är upplagda och att sändningen inför en match kan börja tidigare.

FOTBOLLS VM 2023 TV-TIDER & STREAMING

Spanien - England
TV6     

TV TIDER VM SLUTSPELET 2023

Datum Tid Match Kanal
Lördag 5 augusti 2023 07:00 Schweiz – Spanien TV6
Lördag 5 augusti 2023 10:00 Japan – Norge TV6
Söndag 6 augusti 2023 04:00 Nederländerna – Sydafrika TV6
Söndag 6 augusti 2023 11:00 Sverige – USA TV6
Måndag 7 augusti 2023 09:30 England – Nigeria TV6
Måndag 7 augusti 2023 12:30 Australien – Danmark TV6
Tisdag 8 augusti 2023 10:00 Colombia – Jamaica TV6
Tisdag 8 augusti 2023 13:00 Frankrike – Marocko TV6
Fredag 11 augusti 2023 03:00 Kvartsfinal 1: Nederländerna – Spanien TV6
Fredag 11 augusti 2023 09:30 Kvartsfinal 2: Japan – Sverige TV6
Lördag 12 augusti 2023 09:00 Kvartsfinal 3: Australien – Frankrike TV6
Lördag 12 augusti 2023 12:30 Kvartsfinal 4: England – Colombia TV6
Tisdag 15 augusti 2023 10:00 Semifinal 1: Spanien – Sverige TV6
Onsdag 16 augusti 2023 12:00 Semifinal 2: Australien – England TV6
Lördag 19 augusti 2023 10:00 Bronsmatch: Sverige – Australien TV6
Söndag 20 augusti 2023 12:00 Final: Spanien – England TV6

Samtliga tider i vår VM tablå är angivna i svensk tid. Observera att våra fotbolls VM 2023 TV tider och kanaler kan komma att ändras med kort varsel samt att VM-fotboll.se ej ansvarar för detta.

📺 Fullständig tablå med tv-tider Fotbolls-VM 2023

De svenska TV-sändningarna från fotbolls VM 2023 kommer att ske i Viaplay Groups kanaler. De specifika tv-kanaler som kommer att sända allting är TV6 och TV10. Detta blir det första världsmästerskapet i fotboll att visas i kanalen, då TV4 länge hade rättigheterna till såväl herrarna som damernas turnering, detta med draghjälp av Sveriges Television.

Däremot har TV-huset god erfarenhet av att sända från turneringar av detta slag inom andra sporter, samt ligafotboll och brukar på det här sättet kunna bjuda på mycket välproducerade fotbollssändningar. Innan själva matchen drar igång brukar ett försnack att hållas, där läget i lagen samt möjliga utfall diskuteras mellan välkända profiler.

Fotbolls VM drar höga tittarsiffror

Ett världsmästerskap i fotboll leder till folkfest i TV-sofforna världen över, oavsett om tittarnas egna landslag kvalificerar sig till turneringen eller ej. Efter 2018 års mästerskap presenterade FIFA siffror för hur många som följde de olika matcherna. Den totala siffran för antalet tittare under hela mästerskapet uppkom till 3,572 miljarder, vilket motsvarar drygt hälften av jordens befolkning som såg åtminstone ett par minuter av en match. Den genomsnittliga siffran för en match under turneringen uppgick 191 miljoner tittare, samtidigt som den stora finalen mellan Kroatien och Frankrike följdes av hissnande 1,12 miljarder människor.

Om man istället tittar på siffrorna för den svenska VM-publiken så var Sveriges åttondelsmatch mot Schweiz det enskilda mötet som flest svenskar valde att följa. Nästan 3 miljoner tittare drogs till sändningen som tog Sverige vidare i turneringen. Även kvartsfinalen mot England kom upp i liknande siffror.

Även under VM 2022, som spelades på en något udda del av året samt att det inte inkluderade det svenska landslaget, lockades en stor publik till tv-apparaterna. Totalt såg 3,1 miljoner svenskar någonting från VM-finalen på TV4, meddelar kanalen i ett pressmeddelande. Finalen blev dessutom den mest streamade matchen någonsin på C More.

TV-rättigheter för tidigare och kommande fotbolls VM

Redan nu står det klart att SVT och TV4 kommer fortsätta att dela på VM-sändningarna framöver. I december 2020 förlängde kanalerna sitt samarbete genom att säkra sändningsrättigheterna till herrarnas VM år 2026.

När flera kanaler delar på ett mästerskap delas matcherna mellan kanalerna på ett så rättvist sätt som möjligt. Man visar då lika många matcher ifrån gruppspelet, samt att man delar på åttondelarna, kvartarna och semifinalerna. Oftast innebär detta att båda får visa lika många matcher, samt att båda får äran att visa Sveriges matcher.

Samtliga fotbolls VM för herrar på 2000-talet har visats som ett delat mästerskap hos SVT och TV4. Därförinnan sände SVT turneringen på egen hand. När det gäller damernas VM så har TV4 länge sänt matcherna på egen hand. Här presenterar vi en lista över de kanaler som fått äran att visa de tidigare världsmästerskapen i fotboll.

Herr VM 2002 – SVT och TV4
Dam VM 2003 – TV4
Herr VM 2006 – SVT och TV4
Dam VM 2007 – TV4
Herr VM 2010 – SVT och TV4
Dam VM 2011 – TV4
Herr VM 2014 – SVT och TV4
Dam VM 2015 – TV4
Herr VM 2018 – SVT och TV4
Dam VM 2019 – TV4
Herr VM 2022 – SVT och TV4
Dam VM 2023 – Viaplay Group
Herr VM 2026 – SVT och TV4

🖥️ Följ VM 2023 Online –Live Streama fotbolls VM

Ibland räcker inte de vanliga tv-sändningarna till för att man ska kunna hinna med att se samtliga matcher under världsmästerskapet. Ett alternativ som då finns är att streama matcherna, vilket du under fotbolls VM 2023 kommer kunna göra hos Viaplay.

Att streama fotbolls VM för med sig en mängd olika fördelar och det är i och med dessa inte konstigt att allt fler väljer att följa matcherna på det här sättet. För det första kan du se på matcherna var du än befinner dig, så länge du har tillgång till en internetuppkoppling. För det andra kan du se matchen i efterhand om du inte har möjligheten att följa mötet i realtid. Dessutom kan du när som helst pausa din sändning.

Även reklamavbrotten brukar vara färre, eller i vissa fall helt borta när du streamar ifrån fotbolls VM. När de som följer matchen på tv får se reklam, brukar de som streamar få en extra titt in i VM-studion där experterna ger sina kommentarer på matchen.

För att kunna se alla fotbolls VM streams behöver du ha något av Viaplays paket som innehåller deras sportutbud, vilket är Viaplay Sport och Viaplay Total. Förutom världsmästerskapet ger båda paketen dig möjligheten att se Viaplays övriga sportutbud, samt en mängd olika filmer och serier. Det som i dagsläget skiljer paketen år är att man med Viaplay Total även kan se matcherna ifrån ligor som Premier League och NHL.

Streama fotbolls VM 2023 via mobil och surfplatta via Viaplay

Om du ska streama ifrån fotbolls VM i din mobil eller surfplatta brukar det underlätta att göra detta med hjälp av Viaplays egen app istället för din webbläsare. Appen finns tillgänglig för såväl iPhone som Android och är kostnadsfri att ladda ner. Du loggar sedan in i med dina uppgifter och får enkelt tillgång till alla matcher.

Visar Viafree VM-matcherna?

Förutom Viaplay fanns tidigare den kostnadsfria streamingtjänsten Viaplay under tv-husets tak. Numera finns allt innehåll från Viaplay tillgängligt hos Pluto TV, en gratis streamingtjänst som ger enkel och snabb tillgång till det välkända innehållet från Viafree kombinerat med Pluto TV:s eget stora innehållsbibliotek av filmer och serier. Dock kommer du inte kunna se matcheran från fotbolls VM här, på samma sätt som TV4 inte visat matcher i sin gratistjänst TV4 Play. Istället hänvisar Viaplay Group sina tittare till betaltjänsten Viaplay om man är intresserad av att följa matcherna digitalt.

Streama Fotbolls-VM via spelbolagen

Visste du att du även kan streama matcher ifrån fotbolls VM hos några av de stora spelbolagen? I samband med att du lägger ett spel på någon av matcherna, kan möjligheten att följa matchen direkt hos bookmakern dyka upp. Hos vissa spelbolag kan det till och med räcka att ha ett konto med pengar insatta för att kunna ta del av sändningen. Detta kan i vissa fall ge dig möjligheten att streama fotbolls VM till ett lägre pris än vad ett abonnemang hos Viaplay skulle kosta.

När du följer matcherna på det här viset har du dessutom snabb tillgång till olika livespel som dyker upp under matchens gång. Livespelets odds baseras helt och hållet på hur matchbilden ser ut för tillfället, vilket gör att rätt läge är otroligt viktigt för att få till ett lyckat spel.

⏰ När börjar Fotbolls VM 2023?

Torsdagen den 20 juli är det avspark i den allra första matchen under årets Världsmästerskap i fotboll, som den här gången äger rum i Australien och Nya Zeeland.

📺 Vem sänder Fotbolls VM i år?

Det är Viaplay Group som innehar rättigheterna till mästerskapet. Matcherna kommer därmed att visas i kanaler som TV6 och TV10.

📱 Kan jag streama matcherna ifrån Fotbolls VM?

Samtliga matcher kommer finnas tillgängliga hos streamingtjänsten Viaplay.

🎙️ Experter, kommentatorer och programledare under fotbolls VM 2023

För att få till en lyckad tv-sändning ifrån ett mästerskap som fotbolls VM gäller det att tv-husen ställer upp med profiler som tittarna tycker om och associerar till sporten. Det är inte bara programledare och reportrar som involveras, utan även kommentatorer som leder tittaren igenom matcherna, samt idrottsprofiler som kanske själva har varit med i en tidigare upplaga av mästerskapet.

Kanalerna brukar även ha en speciell VM-studio varifrån alla sändningar görs, antingen finns denna studio på plats i värdnationen eller här hemma i Sverige. Här nedan kan du ta del av mer information kring vilka välkända ansikten som kommer synas i Viaplays sändningar ifrån fotbolls VM 2023.

Följ Fotbolls VM 2023 hos Viaplay

När damernas fotbolls VM går av stapeln i Australien och Nya Zeeland ställer Viaplay upp med en gedigen trupp av programledare, kommentatorer och experter.

– Det här är med största sannolikhet den mest ambitiösa satsningen ett svenskt mediehus gjort på ett dammästerskap i fotboll, säger Lotta Folcker, sportchef Viaplay Group Sverige i ett pressmeddelande.

I centrala Stockholm kommer kanalen sätta upp en VM-studio där Suzanne Sjögren och Niklas Jihde agerar programledare. Studion placeras på taket av Viaplays redaktion på Ringvägen vilket bjuder publiken på en fantastisk utsikt över huvudstaden. De får sällskap av experterna Lisa Dahlkvist och Johanna Frisk som båda har erfarenheter av att spela med det svenska landslaget

Eftersom mästerskapet spelas i två länder skickar kanalen ett team till respektive nation. Till Nya Zeeland, där Sverige kommer att spela, reser kommentatorsparet Henrik Strömblad och Saga Fredriksson samt reportern Jennifer Kücükaslan och experten Bojan Djordjic. Samtidigt får kommentator Claes Andersson och experten Pär Lagerström bevaka det som händer i Australien.

– Vi ser fram emot en månadslång fotbollsfest down under, säger Lotta Folcker.

TV4 och C Mores sändningar från tidigare fotbolls VM

TV4 är en kanal som under de senaste åren gjort stora satsningar på sina sportsändningar. De hade inför herrarnas VM 2022 satt ihop en stadig stab av sportprofiler som återkommande figurerade i deras sändningar.

– Det blir ett annorlunda VM. Av lätt insedda skäl och på goda grunder det mest ifrågasatta genom tiderna. På det sportsliga planet är det världens största fotbollsturnering där de flesta av världens bästa spelare är på plats. Fotbollsmässigt blir det ett underhållande sällskap i adventstider, även utan Sveriges medverkan, sa Lasse Granqvist, kommentator på TV4 och C More i ett pressmeddelande.

Den kvinnliga duon Anna Brolin och Frida Nordstrand höll i VM-studion där de fick besök av experterna Kim Källström, Vicki Blommé, Henok Goitom, Lotta Schelin, Mikael Lustig och Siavoush Fallahi. Under matcherna kunde kommentatorerna Lasse Granqvist, Lena Sundqvist och Adam Pinthorp leda oss genom allt som skedde på planen, detta med hjälp av expertkommentatorerna Hans Backe och Hanna Marklund.

Reportrarna Olof Lundh och Gusten Dahlin befann sig på plats i Qatar för att rapportera kring allt som skedde. TV4-Nyheternas Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson och utrikeskorrespondent Johan Fredriksson kompletterar laguppställningen och kunde med sina kunskaper bidra med djupgående journalistik under mästerskapet.

Under fotbolls VM 2018 kunde vi se Anna Brolin och Lasse Granqvist som programledare i VM-studion, där de fick sällskap av experterna Hasse Backe, Alexander Axén och Hanna Marklund. Såväl Marklund som Granqvist hördes även som kommentatorer under matcherna, där de delade på den rollen ihop med Patrik Westberg, Jesper Hussfelt, Anders Andersson, Åke Unger och Jon Persson. För att lägga ett extra fokus på det svenska landslaget kunde vi se Frida Nordstrand och Olof Lundh som dedikerade Sverige-reportrar.

SVT och SVTplays sändningar från tidigare fotbolls VM

Det statligt ägda TV-huset har en lång historia av sändningar från världsmästerskapet i fotboll. Även här finns många välkända profiler som syntes i samband med herrarnas VM 2022 i Qatar.

– Vi vet att många svenskar har en stark relation till engelsk fotboll och kommer ha England som favoritlag i VM nu när Sverige inte är med, sa SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i ett pressmeddelande.

I SVT:s VM-studio kunde vi möta på Daniel Nannskog och André Pops som tillsammans leder skutan där flera experter figurerar. Till exempel syntes Jonas Eriksson, den tidigare fotbollsdomaren som bland annat dömde möten vid VM 2014. Så även fotbollskrönikören Therese Strömberg.

För rapporter på plats hade SVT satt ihop ett team bestående av kommentatorerna Chris Härenstam och Pelle Bäckman samt expertkommentatorerna Glenn Strömberg och Markus Johannesson, vars röster vi kunde höra under matcherna. Dessutom skötte Samir Abu Eid, Johan Kücükaslan och Rihaneh Rouhani den djupdykande journalistiken.

När VM 2018 gick av stapeln fick André Pops på egen hand axla rollen som programledare i VM-studion, där han fick draghjälp av Johanna Frändén och Daniel Nannskog. I kommentatorsbåset hittade vi Chris Härenstam, David Fjäll, Glenn Strömberg och Markus Johannesson. Reportrar på plats för att följa det svenska laget var Frida Östberg, Jane Björck och Diljen Otlu, samtidigt som veteranden Marie Lehman rapporterade kring de övriga lagen.

Reservschema

Datum Tid Match
Torsdag 20 juli 2023 09:00 Nya Zeeland-Norge
Torsdag 20 juli 2023 12:00 Australien-Irland
Fredag 21 juli 2023 04:30 Nigeria-Kanada
Fredag 21 juli 2023 07:00 Filippinerna-Schweiz
Fredag 21 juli 2023 09:30 Spanien-Costa Rica
Lördag 22 juli 2023 03:00 USA-Vietnam
Lördag 22 juli 2023 09:00 Zambia-Japan
Lördag 22 juli 2023 11:30 England-Haiti
Lördag 22 juli 2023 14:00 Danmark-Kina
Söndag 23 juli 2023 07:00 Sverige-Sydafrika
Söndag 23 juli 2023 09:30 Nederländerna-Portugal
Söndag 23 juli 2023 12:00 Frankrike-Jamaica
Måndag 24 juli 2023 08:00 Italien-Argentina
Måndag 24 juli 2023 10:30 Tyskland-Marocko
Måndag 24 juli 2023 13:00 Brasilien-Panama
Tisdag 25 juli 2023 04:00 Colombia-Sydkorea
Tisdag 25 juli 2023 07:30 Nya Zeeland-Filippinerna
Tisdag 25 juli 2023 10:00 Schweiz-Norge
Onsdag 26 juli 2023 07:00 Japan-Costa Rica
Onsdag 26 juli 2023 09:30 Spanien-Zambia
Onsdag 26 juli 2023 14:00 Kanada-Irland
Torsdag 27 juli 2023 03:00 USA-Nederländerna
Torsdag 27 juli 2023 12:00 Australien-Nigeria
Torsdag 27 juli 2023 09:30 Portugal-Vietnam
Fredag 28 juli 2023 02:00 Argentina-Sydafrika
Fredag 28 juli 2023 10:30 England-Danmark
Fredag 28 juli 2023 13:00 Kina-Haiti
Lördag 29 juli 2023 09:30 Sverige-Italien
Lördag 29 juli 2023 12:00 Frankrike-Brasilien
Lördag 29 juli 2023 14:30 Panama-Jamaica
Söndag 30 juli 2023 06:30 Sydkorea-Marocko
Söndag 30 juli 2023 09:00 Schweiz-Nya Zeeland
Söndag 30 juli 2023 09:00 Norge-Fillipinerna
Söndag 30 juli 2023 11:30 Tyskland-Colombia
Måndag 31 juli 2023 09:00 Japan-Spanien
Måndag 31 juli 2023 09:00 Costa Rica-Zambia
Måndag 31 juli 2023 12:00 Kanada-Australien
Måndag 31 juli 2023 12:00 Irland-Nigeria
Tisdag 1 augusti 2023 09:00 Vietnam-Nederländerna
Tisdag 1 augusti 2023 09:00 Portugal-USA
Tisdag 1 augusti 2023 13:00 Kina-England
Tisdag 1 augusti 2023 13:00 Haiti-Danmark
Onsdag 2 augusti 2023 09:00 Argentina-Sverige
Onsdag 2 augusti 2023 09:00 Sydafrika-Italien
Onsdag 2 augusti 2023 12:00 Jamaica-Brasilien
Onsdag 2 augusti 2023 12:00 Panama-Frankrike
Torsdag 3 augusti 2023 12:00 Sydkorea-Tyskland
Torsdag 3 augusti 2023 12:00 Marocko-Colombia