Kvalet till fotbolls VM 2022 i Qatar inleddes redan under juni 2019 och avslutas först i november 2021. Det Àr efter detta som det stÄr klart vilka 31 av totalt 210 kvalande lag som fÄr spela i vÀrldsmÀsterskapet. Via lÀnkarna nedan kan du ta dig vidare till respektive kval.

LĂ€s mer om kvalen till VM 2022

Europa

Europa

Asien

Asien

Afrika

Afrika

Nord- & Centralamerika

Nordamerika

Sydamerika

Sydamerika

Oceanien

Oceanien

Hur spelas kvalet till fotbolls VM 2022?

Det Àr totalt 6 geografiska regioner som kvalar om de 31 lediga platserna (totalt Àr det 32 platser, men Qatar Àr som arrangör direktkvalificerade). Vardera region har tilldelats ett visst antal VM-platser, dÀr man tagit hÀnsyn till antalet lag samt hur regionens egna mÀsterskap stÄr emot de övriga.

SÄhÀr mÄnga VM-platser har respektive vÀrldsdel:
Europa: 13 platser
Afrika: 5 platser
Asien: 4,5 platser (+ Qatar)
Nord- och Centralamerika: 3,5 platser
Oceanien: 0,5 platser
Sydamerika: 4,5 platser

De flesta kvalen bestÄr av gruppspel, dÀr de bÀsta lagen premieras med biljetter till VM. Andra anvÀnder sig istÀllet av playoff-möten för att snabbt minska ner antalet deltagande nationer.

Interkontinental playoff

En del av regionerna har halva VM-platser, vilket innebÀr att tvÄ lag ifrÄn olika vÀrldsdelar fÄr göra upp om en enskild plats. Detta sker i ett sÄ kallat interkontinentalt playoff, dÀr ett lag ifrÄn Oceanien gör upp mot ett lag ifrÄn Sydamerika, samtidigt som ett lag ifrÄn Nord- och Centralamerika stÀlls mot ett lag ifrÄn Asien.

>> HÀr kan du lÀsa mer om det interkontinentala kvalet