Fotbolls-OS 2021 i Japan

Hem/Fotbolls-OS 2021 i Japan
Fotbolls-OS 2021 i Japan2021-07-15T12:23:24+02:00


Vart fjärde år så går de Olympiska Sommarspelen av stapeln. Sedan början av 1900-talet har fotboll varit en av de sporter som man tävlat inom och 1996 införde man även en turnering för världens damlandslag. Nästa gång som Olympiska spelen går av stapeln är sommaren 2021 och detta sker då i Tokyo, Japan. Damernas turnering kommer att spelas mellan 21 juli och 6 augusti, samtidigt som herrarnas matcher äger rum mellan 22 juli och 7 augusti.

Att delta i denna turnering är ett stort mål för många landslag och en OS-medalj kan jämföras med en ifrån ett världsmästerskap. Det som skiljer herrarna och damernas OS-turneringar åt är att det i herrarnas turnering inte är senior-landslagen som möts, utan nationernas U23-landslag. Dessutom deltar 16 lag i herrarnas turnering och enbart 12 i damernas.

Läs mer om fotboll vid OS 2021

Spelschema

Spelschema

Resultat

Tabeller

Slutspel

Slutspel

Senaste nytt om OS 2021 i Japan

Visa fler inlägg

⚽ Hur spelas turneringen?

Både herrarna och damernas turneringar kommer inledas med ett gruppspel där de 16 herrlandslagen delas in i fyra grupper med fyra lag i varje, samtidigt som damernas 12 lag delas in i tre grupper med fyra lag i vardera. När alla har mött varandra inom grupperna avancerar de åtta bästa lagen till slutspelen. På herrsidan innebär detta de två bästa lagen ur vardera grupp. På damsidan går dessutom de två bästa grupptreorna vidare.

De båda slutspelen inleds sedan med kvartsfinalen, som följs av semifinaler och medaljmatcher. Damernas OS-final spelas den 6 augusti och herrarnas final går av stapeln den 7 augusti.

🌍 I vilka städer spelas fotbollen under OS 2021?

Detta blir andra gången som Japan arrangerar ett sommar-OS. Senast detta skedde var 1964 och då var det Ungern som tog hem guldmedaljen på herrsidan. Totalt kommer sex städer få äran att hålla i fotbollsmatcherna på sju olika arenor, där grupperna inte kommer spela sina matcher i några specifika städer. Istället reser lagen runt i landet under turneringens gång. Här listar vi städerna och OS-arenorna.

Sapporo (Sapporo Dome)
Rifu (Miyagi Stadium)
Tokyo (Tokyo Stadium och Olympiastadion)
Kashima (Ibaraki Kashima Stadium)
Yokohama (International Stadium Yokohama)
Saitama (Saitama Stadium)

Det är ännu inte klart vilka städer Sverige kommer att spela i. Finalmatcherna kommer spelas i Tokyo på damsidan och i Yokohama på herrsidan.

🔥 Kvalet till Olympiska Spelen 2021

Precis som i världsmästerskapen är antalet platser i OS begränsade och för att få ta del av dessa krävs det att man som lag kvalar in till turneringen. Det är endast värdnationen som är direktkvalificerad till såväl herrarna som damernas fotbollsturnering. Kvalet skiljer sig åt något mellan världsdelarna och liknar på flera sätt hur kvalen till fotbolls VM ser ut.

Herrarnas kval till OS

För herrlandslagen i Europa så kan en plats i OS bli aktuell om man först och främst deltar i U21-mästerskapet som spelas året innan de Olympiska Spelen. De fyra lagen som går till semifinal i denna turnering kvalificerar sig även till OS. Inför OS 2021 var det U21 EM 2019 som användes och här var det Spanien, Tyskland, Rumänien och Frankrike som tog Europas platser.

De lag som kvalificerat sig till herrarnas OS-turnering är:

 • 🇦🇷 Argentina
 • 🇦🇺 Australien
 • 🇧🇷 Brasilien
 • 🇨🇮 Elfenbenskusten
 • 🇪🇬 Egypten
 • 🇫🇷 Frankrike
 • 🇭🇳 Honduras
 • 🇯🇵 Japan
 • 🇲🇽 Mexiko
 • 🇳🇿 Nya Zeeland
 • 🇷🇴 Rumänien
 • 🇸🇦 Saudiarabien
 • 🇿🇦 Sydafrika
 • 🇪🇸 Spanien
 • 🇰🇷 Sydkorea
 • 🇩🇪 Tyskland

Damernas kval till OS

För att som europeiskt damlandslag ta sig till OS krävs det en bra placering under det föreliggande världsmästerskapet. De tre lag som placerar sig allra bäst i turneringen får varsin plats i den olympiska turneringen. Om dessa tre platser ej går att tas fram får en speciell kvalturnering spelas mellan de lag som fått samma VM-placering. Genom denna kvalturnering tog sig Sverige till OS 2016. Vid VM 2019 var det Storbritannien, Nederländerna och Sverige som tog Europas OS-platser.

De lag som kvalificerat sig till damernas OS-turnering är:

 • 🇦🇺 Australien
 • 🇧🇷 Brasilien
 • 🇨🇱 Chile
 • 🇯🇵 Japan
 • 🇨🇦 Kanada
 • 🇨🇳 Kina
 • 🇳🇱 Nederländerna
 • 🇳🇿 Nya Zeeland
 • 🇬🇧 Storbritannien
 • 🇸🇪 Sverige
 • 🇺🇸 USA
 • 🇿🇲 Zambia

⏩ Kommande Olympiska turneringar i fotboll

Redan nu stor det klart att nästkommande sommar-OS kommer att arrangeras i Paris år 2024, samt Los Angeles år 2028. Fotbollsturneringen för såväl herrar som damer kommer att genomföras även vid dessa Olympiska spel.

📆 När spelas Fotbolls OS 2021?

Den 21 juli inleds fotbollens gruppspel, som pågår till den 28 juli. Därefter följer slutspelet som avrundas den 6 augusti för damerna och den 7 augusti för herrarna. Här hittar du samtliga matcher som spelas under turneringen

🌍 Var spelas Fotbolls OS 2021?

De Olympiska Spelen hålls den här gången i Japan, närmare bestämt i huvudstaden Tokyo. Hit kommer atleter ifrån hela världen resa för att göra upp i en mängd olika sporter, där fotboll är en av dessa.

Sveriges fotbollslandslag i Olympiska Spelen

Under åren har det svenska herrlandslaget deltagit i tio OS-turneringar och där plockat hem tre medaljer – två av valören brons och ett OS-guld. Vid de Olympiska Spelen 1912, som arrangerades på svensk mark, fick man dessutom chansen att briljera in för hemmapubliken. Dock blev OS-resan inte så lång som man hoppats på, då man åkte ut redan i åttondelsfinalen. Här nedan har vi listat svenska herrlandslagets framgångar i den olympiska fotbollsturneringen.

1908: Sverige förlorade bronsmatchen mot Nederländerna och hamnade på en fjärdeplats.
1912: Sverige slogs ut i åttondelsfinalen av Nederländerna vid OS på hemmaplan.
1920: Sverige förlorade kvartsfinalen mot Nederländerna och hamnade på en femteplats.
1924: Sverige spelade oavgjort mot, ännu en gång, Nederländerna i bronsmatchen, vilket ledde till ett nytt direkt avgörande möte. Här kunde Sverige vinna med 3-1 och därmed ta hem som första OS-medalj.
1936: Sverige slogs ut i åttondelsfinalen av Japan.
1948: Sverige slog ut Österrike, Sydkorea och Danmark på vägen fram till OS-finalen, Där segrade man på nytt mot Jugoslavien med 3-1, vilket gav lagen sitt allra första OS-guld.
1952: Sverige föll i semifinalen mot Ungern, men kunde komma igen och vinna bronset i medaljmötet med Tyskland.
1988: Sverige vann sin grupp, men slogs sedan ut i kvartsfinalen av Italien.
1992: Sverige vann sin grupp, men slogs sedan ut i kvartsfinalen av Australien.
2016: Sverige kom sist i sin grupp och missade avancemang till slutspelet.

Det svenska damlandslaget har även de återkommande deltagit i den olympiska turneringen. År 2016 kom lagets första och hittills enda medalj, men man har ändå varit en del av turneringens slutkamp vid ett flertal tillfällen. Här nedan har vi listat svenska damlandslagets framgångar i fotbolls-OS.

1996: Sverige kom trea i sin grupp och missade avancemang till slutspelet.
2000: Sverige kom trea i sin grupp och missade avancemang till slutspelet.
2004: Sverige vann sin grupp och slog även ut Australien i kvartsfinalen. I semifinalen var Brasilien ett för tufft motstånd och likaså Tyskland i kampen om bronset.
2008: Sverige kom tvåa i sin grupp och nådde därmed slutspelet. Dock slogs man ut redan i kvartsfinalen av Tyskland.
2012: Sverige vann sin grupp och gick till slutspelet, där man dock slogs ut av Frankrike i kvartsfinalen.
2016: Sverige kom trea i sin grupp, vilket räckte för ett avancemang till slutspelet. Här slog man ut USA i kvartsfinalen på straffar och i semifinalen blev det återigen en avgörande straffläggning mot Brasilien. Även här var Sverige laget som lyckades sätt flest fullträffar. I finalen ställdes man mot Tyskland som slutligen vann mötet med 2-1 efter ett svenskt självmål i mitten av andra halvlek.

Tidigare OS-turneringar

OS-turneringen på herrsidan har varit en del av de Olympiska Spelen ända sedan 1900 (med undantag för OS 1932). Vid den första upplagan deltog endast tre nationer och under åren har såväl antalet deltagare som turneringens upplägg förändrats. Först 1960 infördes gruppspelet, där de 16 lagen gjorde upp mot varandra om en plats i slutspelet.

Under åren har en mängd olika lag lyckats ta medalj i turneringen som tidigare endast hade plats för amatörspelare. Först 1984 tilläts professionella fotbollsspelare att delta i turneringen. Vid OS 1992 introducerades åldersregeln som numera säger att enbart spelare under 23 år får delta, vilket är anledningen till att herrarnas turnering spelas mellan juniorlandslagen. Dock får varje nation ha med sig tre spelare i truppen som är äldre än 23 år.

Här listar vi alla tidigare medaljörer vid herrarnas olympiska turnering:

År Guld Silver Brons
1900 Storbritannien Frankrike Belgien
1904 Kanada USA USA
1908 Storbritannien Danmark Nederländerna
1912 Storbritannien Danmark Nederländerna
1920 Belgien Spanien Nederländerna
1924 Uruguay Schweiz Sverige
1928 Uruguay Argentina Italien
1936 Italien Österrike Norge
1948 Sverige Jugoslavien Danmark
1952 Ungern Jugoslavien Sverige
1956 Sovjetunionen Jugoslavien Bulgarien
1960 Jugoslavien Danmark Ungern
1964 Ungern Tjeckoslovakien Tyskland
1968 Ungern Bulgarien Japan
1972 Polen Ungern Östtyskland och Sovjetunionen
1976 Östtyskland Polen Sovjetunionen
1980 Tjeckoslovakien Östtyskland Sovjetunionen
1984 Frankrike Brasilien Jugoslavien
1988 Sovjetunionen Brasilien Västtyskland
1992 Spanien Polen Ghana
1996 Nigeria Argentina Brasilien
2000 Kamerun Spanien Chile
2004 Argentina Paraguay Italien
2008 Argentina Nigeria Brasilien
2012 Mexiko Brasilien Sydkorea
2016 Brasilien Tyskland Nigeria

Det dröjde ända till 1996 innan damerna fick en egen olympisk fotbollsturnering. Denna togs emot väl av fotbollsfansen och har sedan start varit en av de stora arenorna för damfotbollens starkast lysande stjärnor. Från början fanns det endast plats för åtta nationer, men 2004 utökades siffran till tio. Sedan 2008 har tolv lag deltagit i kampen om OS-medaljerna.

Här listar vi alla tidigare medaljörer vid damernas olympiska turnering:

År Guld Silver Brons
1996 USA KIna Norge
2000 Norge USA Tyskland
2004 USA Brasilien Tyskland
2008 USA Brasilien Tyskland
2012 USA Japan Kanada
2016 Tyskland Sverige Kanada

Våra tidigare OS-bevakningar

Herrarnas fotbollsturnering vid OS 2016

Annons: ⇢ Betsson - Få 100 kr att spela på sport när du gör din första insättning

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder