Fotbolls-OS 2020 i Japan

Hem/Fotbolls-OS 2020 i Japan
Fotbolls-OS 2020 i Japan2019-10-07T15:38:38+02:00

Vart fjärde år så går de Olympiska Sommarspelen av stapeln. Sedan början av 1900-talet har fotboll varit en av de sporter som man tävlat inom och 1996 införde man även en turnering för världens damlandslag. Att delta i denna turnering är ett stort mål för många landslag och en OS-medalj kan jämföras med en ifrån VM.

Annons: ⇢ 888sport - Få tillbaka 100 kr i cash när du förlorar på ditt första spel!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Nästa gång som Olympiska spelen går av stapeln är sommaren 2020 och detta sker då i Tokyo, Japan. Damernas turnering kommer att spelas mellan 22 juli och 7 augusti, samtidigt som herrarnas matcher äger rum mellan 23 juli och 8 augusti.

Det som skiljer herrarna och damernas OS-turneringar åt är att det i herrarnas turnering inte är senior-landslagen som möts, utan nationernas U23-landslag. Detta innebär att spelarna inte få ha en högre ålder än denna och turneringen blir på så sätt ett världsmästerskap för juniorlandslagen. Varje lag tillåts dock ha tre äldre spelare i truppen. Dessutom deltar 16 lag i herrarnas turnering och enbart 12 i damernas.

Läs mer om fotboll i OS 2020

Spelschema

Spelschema

Resultat

Tabeller

Senaste nytt om OS 2020 i Japan

Visa fler inlägg

Kvalet till Olympiska Spelen 2020

Precis som i världsmästerskapen är antalet platser i OS begränsade och för att få ta del av dessa krävs det att man som lag kvalar in till turneringen. Kvalet skiljer sig åt något mellan världsdelarna, men liknar ändå varandra.

Herrarnas kval till OS
För herrlandslagen i Europa så kan en plats i OS bli aktuell om man först och främst deltar i U21-mästerskapet som spelas året innan. Varannan gång som turneringen anordnas så fungerar den som ett europeiskt kval till OS, där de fyra bäst placerade lagen får varsin plats.

De lag som hittills kvalificerat sig till herrarnas OS-turnering är Frankrike, Tyskland, Japan, Rumänien, Spanien och Nya Zeeland

Damernas kval till OS
För att som europeiskt damlandslag ta sig till OS krävs det en bra placering under det föreliggande världsmästerskapet. De tre lag som placerar sig allra bäst i turneringen får varsin plats i den olympiska turneringen. Om dessa tre platser ej går att tas fram får en speciell kvalturnering spelas mellan de lag som fått samma VM-placering. Genom denna kvalturnering tog sig Sverige till OS 2016.

De lag som hittills kvalificerat sig till herrarnas OS-turnering är Brasilien, Storbritannien, Japan, Nederländerna, Nya Zeeland och Sverige

Tidigare OS-turneringar

Under åren har det svenska herrlandslaget deltagit i tio OS-turneringar och där plockat hem tre medaljer. 1948 tog man hem guldet och 1924 samt 1952 vann man matchen om bronset.

>> Här kan du läsa mer om herrarnas turnering i OS 2016

På damsidan har Sverige representerats vid samtliga sex turneringar som spelats. Under den senaste turneringen tog man sin första medalj som blev ett silver efter att ha spelat en tuff final mot Tyskland.

Annons: ⇢ 888sport - Få tillbaka 100 kr i cash när du förlorar på ditt första spel!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder