Vart fjärde år så går de Olympiska Sommarspelen av stapeln. Sedan början av 1900-talet har fotboll varit en utav de sporter som man tävlat inom och 1996 införde man även en turnering för världens damlandslag. Att delta i denna turnering är ett stort mål för många landslag och en OS-medalj kan jämföras med en ifrån VM.

Nästa gång som Olympiska spelen går av stapeln är sommaren 2020 och detta sker då i Tokyo, Japan. Turneringen kommer att hållas mellan datumen 24 juli och 9 augusti, men det är ännu inte klart vilka exakta datum som kommer att gälla för fotbollsturneringarna.
Via länkarna nedan kan du läsa mer information ifrån förra olympiska fotbollsturnering.

>> Spelschemat för fotbolls-OS 2016

>> Tabeller för fotbolls-OS 2016

>> Resultat för fotbolls-OS 2016

Det som skiljer herrarna och damernas OS-turneringar åt är att det i herrarnas turnering inte är landslagen som möts, utan nationernas U23-landslag. Detta innebär att spelarna inte få ha en högre ålder än denna och turneringen blir på så sätt ett världsmästerskap för juniorlandslagen. Varje lag tillåts dock ha tre äldre spelare i truppen. Dessutom deltar 16 lag i herrarnas turnering och enbart 12 i damernas.

Kvala till Olympiska Spelen
Precis som i världsmästerskapen är antalet platser i OS begränsade och för att få ta del utav dessa krävs det att man som lag kvalar in till turneringen. Kvalet skiljer sig åt något mellan världsdelarna, men liknar ändå varandra.

Herrarnas kval till OS
För herrlandslagen i Europa så kan en plats i OS bli aktuell om man först och främst deltar i U21-mästerskapet som spelas året innan. Varannan gång som turneringen anordnas så fungerar den som ett europeiskt kval till OS, där de fyra bäst placerade lagen får varsin plats.

När U21-EM spelas igen sommaren 2019 är det alltså viktigt för det svenska laget att få en bra placering. Dock gäller det först och främst att man kvalar in till turneringen.

Damernas kval till OS
För att som europeiskt damlandslag ta sig till OS krävs det en bra placering under det föreliggande världsmästerskapet. De tre lag som placerar sig allra bäst i turneringen får varsin plats i den olympiska turneringen. Om dessa tre platser ej går att tas fram får en speciell kvalturnering spelas mellan de lag som fått samma VM-placering. Genom denna kvalturnering tog sig Sverige till OS 2016.

För att ta sig till OS 2020 gäller det alltså för svenska damerna att först och främst kvala in till VM 2019 och där få en bra placering.

Tidigare OS-turneringar
Under åren har det svenska herrlandslaget deltagit i tio OS-turneringar och där plockat hem tre medaljer. 1948 tog man hem guldet och 1924 samt 1952 vann man matchen om bronset.

>> Här kan du läsa mer om OS 2016

På damsidan har Sverige representerats vid samtliga sex turneringar som spelats. Under den senaste turneringen tog man sin första medalj som blev ett silver efter att ha spelat en tuff final mot Tyskland.