Här kommer vi att presentera grupperna för fotbolls-VM 2022. I alla åtta grupper ingår fyra nationer, som kämpar om att samla tillräckligt många poäng för att ta sig hela vägen till slutspelet. Alla lag möter varandra en gång innan det står klart vilka som avancerar och det är endast de två bästa lagen ifrån vardera grupp som tar sig vidare till den slutliga VM-kampen.

FOTBOLLS VM 2022 TABELLER

Grupperna till fotbolls VM 2022 kommer att tas fram vid en lottning som är planerad att hållas i april 2022, då samtliga deltagande nationer är klara. 

🔎 Fotbolls VM 2022 grupper – Så går det till i gruppspelet

Gruppspelet i fotbolls VM 2022 inleder hela mästerskapet på fredagen den 18 november och sträcker sig sedan fram till och med den 2 december. Under den här perioden kommer lagen spela tre otroligt vikta matcher, där det gäller att få mes sig så många poäng som möjligt för att VM-resan ska få fortsätta.

En seger i en VM-match ger laget tre viktiga poäng, samtidigt som en förlust gör att man blir helt utan några poäng. Skulle mötet sluta oavgjort delas poängen och bägge lagen får med sig en poäng in i tabellen. De lag som placerar sig som etta och tvåa i de åtta grupperna avancerar sedan till slutspelet.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Det är inte ovanligt att två lag i en VM-grupp hamnar på samma poäng. För att då få fram vilket lag som kvalificerar sig vidare i turneringen får man istället för poäng titta på målskillnaden, där laget med bäst siffra placerar sig överst i tabellen. Skulle även denna siffra vara samma så är det laget som gjort flest mål över lag som tar sig vidare. Därefter går man vidare och tittar på det enskilda mötet mellan de två lagen, där laget som vann rankas högst.

Skulle fler än två lag hamna på samma poäng tittar man på poäng och målskillnad ifrån mötena mellan de involverade lagen för att kunna skilja dem åt.

⚽ Gruppspelet Fotbolls VM 2022

Här kommer vi att summera de åtta VM-grupperna så att du får en bättre uppfattning om vilka möten som kan vara extra intressanta att följa. Vi kommer dessutom lista odds för vilka lag som är mest troliga att avancera till slutspelet, samt ge en sammanfattad bild av lagen och deras möjligheter.

🗳️ Så utformas grupperna till fotbolls VM

I april 2022 är det planerat att lottningen av VM-grupperna ska äga rum. Det är i och med detta som vi äntligen får svar på vilka lag som kommer att göra upp mot varandra i världsmästerskapets gruppspel.

Seedningsgrupper inför VM-lottningen

För att få till en så rättvis uppdelning av lagen som möjligt kommer lagen inför lottningen att delas in i fyra olika seedningsgrupper utifrån sin aktuella placering på världsrankingen. De högst rankade lagen placeras i skål 1 tillsammans med värdnationen Qatar, samtidigt som de lägst rankade återfinns i skål 4. Såhär såg uppdelningen ut mellan skålarna inför fotbolls VM 2018:

Skål 1: Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen och Frankrike
Skål 2: Spanien, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien och Peru
Skål 3: Costa Rica, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran, Sverige, Island och Danmark
Skål 4: Nigeria, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien, Australien och Serbien

Ett lag ifrån varje skål bildar tillsammans en VM-grupp, vilket innebär att det blir lag ifrån helt olika delar av världen som ställs emot varandra. Då Europa har så pass många deltagande länder kan det hända att flera europeiska lag hamnade i samma grupp, men här finns det då en regel som begränsade antalet till två lag per grupp. Förutom att lagen lottas in i respektive grupp lottas även deras placering i gruppen, som i sin tur avgör vilka matcher i spelschemat som man kommer att delta i.

⚽ Hur spelas Fotbolls VM?

Världsmästerskapet i fotboll inleds med att de 32 lagen spelar ett gruppspel, där lagen är indelade i åtta grupper med fyra lag i varje. Alla lag möter här varandra i tuffa kamper om de viktiga poängen. De två bästa lagen ifrån vardera grupp tar sig sedan vidare till VM-slutspelet.

🏆 Vilka lag går till VM-slutspelet?

Slutspelet i fotbolls VM 2022 har plats för totalt 16 landslag och dessa platser går till de åtta gruppvinnarna, samt de åtta grupptvåorna.

🗳️ När lottas grupperna till VM 2022?

I april 2022 är det tänkt att lottningen ska äga rum.

🇸🇪 Sveriges VM-grupper genom tiderna

Det svenska herrlandslaget har deltagit i tolv världsmästerskap i fotboll under åren. Här har det blivit en hel del matcher mot lag ifrån alla världens hörn. Från och med 1950 spelas mästerskapet med ett inledande gruppspel där lagen gör upp om de viktiga slutspelsplatserna. Det finns flera lag som Sverige ställts emot i gruppspelet mer än en gång under åren. England, Italien, Mexiko, Paraguay och Uruguay har alla ställts mot Sverige i två gruppspel under åren. Brasilien har man i sin tur mött dit tre tillfällen.

Här har vi summerat Sveriges gruppspel under föregående fotbolls VM:

VM 1950 i Brasilien

I den första turneringen med gruppspel placerades Sverige i samma grupp som Italien och Paraguay. Mot Italien blev det en seger och mötet med Paraguay slutade oavgjort. Detta räckte dock för en gruppseger och avancemang till slutspelsgruppen.

VM 1958 i Sverige

Gruppspelet inleddes med en seger mot Mexiko, följt av en ytterligare fullpoängare mot Ungern. Gruppspelet avslutades med ett mållöst möte med Wales där lagen delade på poängen. Med 5 poäng kunde laget toppa tabellen och ta sig vidare till slutspelet.

VM 1970 i Mexiko

Italien blev landslagets första motstånd i världsmästerskapet. Matchen resulterade i en förlust, men resterande del av gruppspelet gick mycket bättre. I matchen mot Israel blev det oavgjort och avslutningsvis fick man med sig en tvåpoängare mot Uruguay. I och med en sämre målskillnad än Uruguay slutade Sverige på en tredjeplats i gruppen och missade slutspelet.

VM 1974 i Västtyskland

I Sveriges grupp återfanns motståndarna Nederländerna, Uruguay och Bulgarien. Båda matcherna mot Bulgarien och Nederländerna slutade 0-0, men mot Uruguay blev det en seger med 3-0. Fyra poäng tog Sverige till en andraplats i gruppen och ett avancemang till slutspelet.

VM 1978 i Argentina

Sverige inledde sitt världsmästerskap mot Brasilien i ett möte som slutade oavgjort. Den andra gruppspelsmatchen mot Österrike slutade med förlust, precis som den sista matchen mot Spanien. En ynka poäng räckte inte längre än till en sistaplats i gruppen, vilket innebar att VM-resan tog slut för den här gången.

VM 1990 i Italien

Detta blev ett av Sveriges svagaste världsmästerskap, där laget slutade sist utan några poäng alls ifrån sina matcher. Lagen som man mötte var Brasilien, Skottland och Costa Rica. Sverige gjorde ett mål i vardera match, men släppte samtidig in två bollar ifrån varje lag.

VM 1994 i USA

Kamerun blev Sveriges första motstånd i mästerskapet och mötet slutade oavgjort. Matchen följdes upp med en vinst mot Ryssland, samt en ytterligare oavgjort möte med Brasilien. Sverige slutade som grupptvåa och avancerade till slutspelet, och där vet vi alla hur VM-resan fortsatte.

VM 2002 i Sydkorea och Japan

Sveriges första motstånd i gruppspelet blev England och mötet slutade oavgjort. Detta följdes upp med en seger mot Nigeria, samt en ytterligare oavgjord kamp mot Argentina. Med fem poäng och en bättre målsiffra kunde laget toppa tabellen framför England och nådde slutspelet.

VM 2006 i Tyskland

Trinidad & Tobago blev Sveriges första motståndare i turneringen. Matchen slutade oavgjort och mötet följdes upp av en viktig seger mot Paraguay. Avslutningsvis ställdes Sverige mot England och tack vare ett sent kvitteringsmål ifrån Henrik Larsson kunde lagen dela på poängen. Sverige samlade ihop fem poäng och slutade på tabellens andraplats.

VM 2018 i Ryssland

Sveriges VM inleddes med en match mot Sydkorea, där en straff ifrån Andreas Granqvist blev matchens enda mål. Därefter följde en match mot Tyskland som slutade med en förlust. Avslutningsvis spelade lagen sin måste-match mot Mexiko, som resulterade i en storseger där tre viktiga poäng tog laget till tabellens topp.

Annons: ⇢ Betsson - Få 100 kr att spela på sport när du gör din första insättning

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder