Här kommer vi att presentera grupperna för fotbolls-VM 2022. I alla åtta grupper ingår fyra nationer, som kämpar om att samla tillräckligt många poäng för att ta sig till slutspelet. Alla lag möter varandra en gång innan det står klart vilka som avancerar. Det är endast de två bästa lagen ut vardera grupp som tar sig vidare till den slutliga kampen. På vår sida för slutspelet hittar ni all information om turneringens sista skede.

Annons: ⇢ 888sport - Få tillbaka 100 kr i cash när du förlorar på ditt första spel!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

En vinst ger tre poäng, samtidigt som ett oavgjort resultat ger en poäng vardera till lagen. Om två lag skulle hamna på samma poäng så är det målskillnaden som avgör lagens placering. Skulle även denna siffra vara densamma är det laget som gjort flest mål över lag i turneringen som placeras överst.

FOTBOLLS VM 2022 TABELLER

Grupperna till fotbolls VM 2022 kommer att tas fram vid en lottning som är planerad att hållas i april 2022, då samtliga deltagande nationer är klara. 

Vad händer vid lika många poäng?

Det är inte ovanligt att två lag hamnar på samma poäng. För att då få fram vilket lag som kvalificerar sig vidare i turneringen får man istället för poäng titta på målskillnaden, där laget med bäst siffra tar sig vidare. Skulle även denna siffra vara samma så är det laget som gjort flest mål över lag som tar sig vidare.

Skulle fler än två lag hamna på samma poäng tittar man på poäng och målskillnad ifrån mötena mellan de involverade lagen för att kunna skilja dem åt.

Hur lottningen av grupperna går till

När samtliga 32 deltagande VM-nationer är utplockade så hålls en officiell lottning där de åtta VM-grupperna tas fram. Inför lottningen som beräknas ske i april 2022, seedas lagen in i fyra olika skålar utifrån deras FIFA-ranking jämte övriga lag.

Såhär såg uppdelningen ut mellan skålarna inför fotbolls VM 2018:
Skål 1: Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen och Frankrike
Skål 2: Spanien, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien och Peru
Skål 3: Costa Rica, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran, Sverige, Island och Danmark
Skål 4: Nigeria, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien, Australien och Serbien

Ett lag ifrån varje skål bildar tillsammans en VM-grupp, vilket innebär att det blir lag ifrån helt olika delar av världen som ställs emot varandra. Då Europa har så pass många deltagande länder kan det hända att flera europeiska lag hamnade i samma grupp, men här finns det då en regel som begränsade antalet till två lag per grupp. Förutom att lagen lottas in i respektive grupp lottas även deras placering i gruppen, som i sin tur avgör vilka matcher i spelschemat som man kommer att delta i.

Sveriges VM-grupper genom tiderna

Det svenska herrlandslaget har deltagit i tolv världsmästerskap i fotboll under åren. Här har det blivit en hel del matcher mot lag ifrån alla världens hörn.

Här har vi summerat Sveriges gruppspel under föregående fotbolls VM:

VM 1934 i Italien

VM 1938 i Frankrike

VM 1950 i Brasilien

VM 1958 i Sverige

VM 1970 i Mexiko

VM 1974 i Västtyskland

VM 1978 i Argentina

VM 1990 i Italien

VM 1994 i USA

VM 2002 i Sydkorea och Japan

VM 2006 i Tyskland

VM 2018 i Ryssland


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder