Copa América är namnet på det Sydamerikanska världsmästerskapet i fotboll som går av stapeln en gång var fjärde år. Turneringen har existerat sedan 1916 och har under åren krönt en mängd olika mästare. Under sommaren 2019 spelades den 46:e upplagan av mästerskapet där det var Brasilien som stod värd. Sammanlagt gjorde 12 nationer här upp mot varandra under perioden 14 juni – 7 juli.

Turneringen spelades precis som så många andra turneringar i form av ett inledande gruppspel, varifrån de bästa lagen avancerade vidare till slutspelet. I gruppspelet lottades lagen in i tre grupper om fyra där alla mötte varandra en gång. De två främsta lagen ur vardera grupp gick sedan tillsammans med de två bästa grupptreorna till kvartsfinalerna som följdes av semifinaler och medaljmatcher.

Slutspelsträd

Laddar...

Grupp A

Laddar...

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Laddar...

Grupp C

Laddar...

Laddar...

Detta var femte gången som Brasilien stod som värd för mästerskapet. Någonting som alla dessa upplagorna har gemensamt är att laget tagit guld på hemmaplan vid samtliga tillfällen, vilket verkligen gör att laget sågs som stora favoriter i år. Städerna som matcherna spelades i var Rio de Janeiro, São Paulo, Belo Horizonte, Porto Alegre och Salvador. Den stora finalen hölls på Estádio do Maracanã i Rio, där bland annat VM 2014 och sommar-OS 2016 arrangerades.

Tidigare vinnare av Copa América

Laget som vunnit det sydamerikanska mästerskapet flest gånger är Uruguay med 15 titlar i bagaget. Näst på tur kommer Argentina med 14 segrar och Brasilien med 9 guldmedaljer.