Fotbolls VM arrangerades för första gången 1930 i Uruguay. Därefter har turneringen arrangerats vart fjärde år förutom 1942 och 1946 då andra världskriget satte stopp för detta. Vid första turneringen deltog endast 13 lag och från och med år 2026 utökas herrarnas turnering från 32 till hissnande 48 lag. Brasilien är det enda landet som deltagit i samtliga mästerskap.

Så sent som på 90-talet fick damerna sitt egna världsmästerskap i fotboll. Här är USA och Tyskland lag som dominerat, men även Sverige har haft stora framgångar. Från och med 2023 deltar 32 länder i mästerskapet.

Under hela 1900-talet turades Europa samt Syd- och Nordamerika om att arrangera herrarnas turneringen. Men inför det nya millenniet ansåg FIFA att även andra kontinenter skulle ha möjlighet att arrangera världens största mästerskap. 2002 gick turen till Asien för första gången då Japan och Sydkorea delade på arrangemanget. 2010 hölls det första mästerskapet på Afrikansk mark, nämligen i Sydafrika. 2022 spelades VM för första gången i Mellanöstern och då i den minsta nationen hittills, Qatar. När damernas VM 2023 spelas så sker detta för första gången i Oceanien när Australien och Nya Zeeland står som värdar.

Flest guld

Guldmedaljer

Bästa målskyttarna

Målskyttar

Sveriges VM-historia

Sverige

Hur många fotbolls VM har spelats?

Hittills har det spelats 22 turneringar på herrsidan och 8 på damsidan.

Har fotbolls VM spelats i Sverige?

Ja, världsmästerskapet i fotboll har faktiskt hållits på svensk mark. 1958 spelades herrarnas mästerskap här och då var en stor mängd städer med och bidrog med arenor. Bland annat spelades den stora finalen på Råsunda i Stockholm. I kampen om guldet var det Sverige och Brasilien som gjorde upp och detta är hittills enda gången som vi sett Sverige i en VM-final.

Även damernas turnering har en gång spelats på hemmaplan. Detta skedde 1995 och även då spelades finalen på den numera rivna arenan i Solna.

Här följer en summering över samtliga spelade mästerskap på herrsidan

VM 1930 i Uruguay
Hemmanationen blev segrare i historiens första VM-turnering. Endast fyra europeiska lag deltog eftersom resan över till Sydamerika ansågs bli för svår. I finalen besegrade Uruguay Argentina med 4-2. Då inget av lagen vill spela med varandras bollar användes Argentinas boll i den första halvleken och Uruguays i den andra.

VM 1934 i Italien
Återigen blev det hemmanationen som vann. Trycket på Italien var hårt då Mussolini enbart krävde guld. 16 lag deltog i turneringen och det var många tuffa matcher i slutspelet. Till slut var det Italien och Tjeckoslovakien som spelade finalen och där ledde tjeckerna med 1-0 med bara minuterna kvar av matchen. Men med två väldigt sena mål vände Italien till seger.

VM 1938 i Frankrike
Italien försvarade sitt VM-guld. Efter att ha vunnit över Brasilien i semifinalen väntade
överraskningen Ungern. Italien vann med 4-2, medan Brasilien tog bronset efter liknande segersiffror mot Sverige.

VM 1950 i Brasilien
På grund av andra världskriget hade VM ett uppehåll under 1942 och 1946. När det väl drog igång igen siktade Italien på att ta sin tredje raka guld. Men efter förlust med 3-2 mot Sverige var italienarna utslagna. Nytt för den här turneringen var att ett gruppspel av de slutspelsklara lagen avgjorde istället för playoff. Sverige knep bronset. Finalen blev en ren sydamerikansk uppgörelse där Uruguay drog det längsta strået mot Brasilien och detta inför 174 000 åskådare på Maracanastadion i Rio de Janeiro.

VM 1954 i Schweiz
En skandalomsusad turnering med massor med bråk mellan flera lag och misstankar om läggmatcher. Turneringens favorit var Ungern som hade vuxit till en riktig stornation inom fotboll. Laget besegrade bland annat Västtyskland i gruppspelet med 8-3. Men när lagen sedan möttes i finalen var det Västtyskland som vann trots ett tidigt tvåmålsunderläge. Segern beskrevs som en stor taktisk triumf av tyskarna.

VM 1958 i Sverige
Hela Sverige stannade upp när den stora turneringen utspelades i vårt hemland. Sverige hade ett riktigt topplag med flera storstjärnor och tog sig hela vägen till final. I semifinalen besegrades de regerande världsmästarna Västtyskland. I finalen väntade dock Brasilien och det blev en stor show från Pelé och Garrincha med flera. Det slutade 5-2 och Brasilien hade vunnit sitt första VM-guld.

VM 1962 i Chile
Brasiliens superlag, med Pelé i spetsen, fortsatte att dominera världsfotbollen och hade inga större problem med att försvara sitt VM-guld. Laget vann alla matcher klart, utom en, och besegrade Tjeckoslovakien i finalen med klara 3-1.

VM 1966 i England
England hade inte ens varit nära att vinna VM tidigare. Men under detta VM lyckades de med denna bedrift. Men segern satt hårt åt. I finalen kvitterade Västtyskland till
2-2 på tilläggstid och det blev förlängning. Inför en förstummad publik på Wembley klev Geoff Hurst fram och gjorde två mål, varav ett av dem gick via ribban och ner på mållinjen. Än i dag vet ingen om bollen var i mål eller ej.

VM 1970 i Mexiko
Detta var Pelés sista VM och det slutade med succé. Anfallaren var en av turneringens bästa spelare och såg till att Brasilien kunde ta sin tredje VM-titel. I finalen besegrades Italien med 4-1. Turneringens bäste målskytt var emellertid Västtysklands anfallare Gerd Müller som gjorde imponerande 10 mål.

VM 1974 i Västtyskland
En turnering som helt kom att domineras av europeiska länder. Ett gruppspel avgjorde vilka lag som skulle gå till final och det blev värdnationen mot överraskningen Nederländerna. Franz Beckenbauer vs Johan Cruyff. Det blev en jämn final där Gerd Müllers petade in 2-1 till slut och detta innebar seger för Västtyskland.

VM 1978 i Argentina
Argentina lyckades med den bedriften som många andra gjort. Nämligen att vinna ett VM på hemmaplan. Men laget övertygade inte i gruppspelet utan tog sig vidare genom vinst i sista matchen. I slutspelet klev, till slut, stjärnorna fram och i finalen mot Holland såg Mario Kempes två mål till att avgöra matchen till Argentinas fördel. För Holland var det andra finalförlusten i rad.

VM 1982 i Spanien
Den kanske mest ovissa turneringen i VM där inget lag imponerade tillräckligt stort för att få bära favoritskapet. När det var dags för slutspel kom dock anfallsveteranen Paolo Rossi igång och han förde sitt Italien till final. Där väntade Västtyskland och det blev en fysiskt hård finalmatch. Efter en stark andra halvlek kunde till slut Italien stå som segrare och därmed ta sin tredje VM-titel.

VM 1986 i Mexiko
Aldrig tidigare har en VM-turnering kretsat så mycket kring en enskild spelare. Maradona stod på toppen av sin karriär och var inblandat i det mesta under detta VM. Alla minns vi ”Guds hand” och solouppvisningen i kvartsfinalen mot England. I finalen fick Argentina möta Västtyskland och med bara minuter kvar stod det 2-2. Då slog Maradona en perfekt passning till Burruchaga som kunde göra det avgörande målet.

VM 1990 i Italien
Beskrivs ofta som den absolut tråkigaste turneringen i VM-historien. Alla lag satsade på defensiven och det var både målsnålt och chansfattigt. De enda som livade upp var Kamerun med Roger Milla som firade varje mål med att dansa med hörnflaggan. Kamerun sig vidare till kvartsfinal, vilket var första gången för ett afrikanskt lag. Finalen blev en uppgörelse mellan, numer förenade, Tyskland och Argentina där tyskarnas Andreas Brehme avgjorde på straff i den 85:e minuten.

VM 1994 i USA
Efter 24 långa år stod Brasilien som världsmästare för 4:e gången. I finalen besegrades Italien efter förlängning och straffar. Detta var första gången som straffsparksläggning avgjorde en VM-final. Turneringen nådde aldrig upp till några högre höjde förutom för alla svenskar som kunde fira den bästa turneringen på mycket länge.

VM 1998 i Frankrike
Frankrike arrangerade turneringen för första gången och med fansen i ryggen såg de även till att vinna turneringen för första gången. Men det var en jobbig väg fram. I åttondelsfinalen vann laget efter förlängning mot ett duktigt Paraguay och i kvartsfinalen gick man vidare efter straffsparkar mot Italien. När det väl blev final mot Brasilien stämde plötsligt spelet helt och ledda av Zinedine Zidane kunde Frankrike vinna med 3-0. VM-debutanten Kroatien imponerade stort med att ta bronsplatsen.

VM 2002 i Japan/Sydkorea
Frankrikes förhoppningar om att försvara VM-titeln gick i kras direkt i gruppspelet där laget bara mäktade med att ta en enda poäng. Istället var det Brasilien och Tyskland som imponerade mest och lagen möttes i finalen. Där fick Ronaldo och hans landsmän revansch för finalmissen 1998. Ronaldo gjorde finalens båda mål. Sydkorea var annars turneringens stora överraskning och gick inför sin fanatiska hemmapublik hela vägen till semifinal. Detta var det första VM-mästerskapet på asiatisk mark.

VM 2006 i Tyskland
En turnering som de europeiska lagen dominerade. Hemmanationen var knapp favorit, men fick ge sig i semifinalen mot Italien. I den andra semin slog Frankrike Portugal och därmed blev det en finalmatch mellan två av Europas giganter. Till slut vann Italien på straffar, men det som de flesta kommer att minnas från finalen var Zidanes skallning av Materazzi som innebar att Zidane blev utvisad i sin sista landslagsmatch. Tyskland spelade hem bronset.

VM 2010 i Sydafrika
För första gången någonsin hölls det stora mästerskapet på den Afrikanska kontinenten. Segrarna i gruppspelet var inga större överraskningar, men motslutspelet blev det alltmer spännande. Till exempel slogs både Argentina och Brasilien ut i kvartsfinalen och semifinalerna dominerades utav europeiska landslag. Efter att Tyskland besegrat Uruguay i bronsmatchen vann Spanien slutligen guldet över Nederländerna på förlängning, vilket gav tre europeiska nationer på prispallen.

VM 2014 i Brasilien
Inför det tjugonde mästerskapet i raden var det hemmanationen som var starkt favorittippade utav mängder av supportrar, samtidigt som fjolårets mästare toppade FIFA:s ranking. Dock föll Spanien och även Portugal redan i gruppspelet, vilket överraskade väldigt många. Även Brasilien fick slutligen se sig besegrade i semifinalen, där Tyskland slog ut laget med 7-1. Finalen spelades sedan mellan Tyskland och Argentina, där Tyskland slutligen stod som segrare efter förlängning.

VM 2018 i Ryssland
Mästerskapet involverade en hel delkontrovers och skandaler innan det ens hade börjat. Turneringens utfall blev för många en stor överraskning, då regerande världsmästarna Tyskland placerade sig sist i Sveriges grupp och därmed missade slutspelet. Även andra stora nationer fick se sig besegrade i gruppspelet eller åttondelen, där bland annat Spanien, Portugal och Argentina slogs ut. De europeiska nationerna dominerade och i semifinalerna var det idel europeiskt. Frankrike och Kroatien möttes till slut i den stora finalen, där fransmännen kunde ta hem VM-guldet.

VM 2022 i Qatar
Precis som VM fyra år tidigare, kantades årets upplaga av en mängd skandaler – många inte ens relaterade till fotbollen i sig utan snarare till värdlandet och dess värderingar. Trots detta hamnade ändå fotbollen i fokus när mästerskapet väl drog igång, där det bjöds på en hel del skrällar. Värdnationen gjorde till exempel den sämsta insatsen någonsin för ett värdland, samtidigt som både Danmark, Tyskland och Belgien missade slutspelet. Marocko gick i sin tur hela vägen till semifinal, någonting som inte många hade räknat med. Slutligen kunde Argentina lyfta pokalen för tredje gången.

Fotbolls VM – Turneringen som engagerar

När fotbolls VM går av stapeln är det på många sätt som att världen ställs på paus. Miljarder människor riktar sina blickar mot nationen som håller i mästerskapet, samtidigt som vart vartannat samtal kretsar kring turneringen. Det kan då handla om hur det går för de olika lagen, vilka olika skandaler som skett eller vem man tror kommer att ta sig längst i tävlingen. Det finns även de fans som väljer att sätta sina fotbollskunskaper på prov genom att satsa pengar på matcherna eller spela fantasy fotboll med turneringens resultat som grund.

Många supportrar väljer att förlägga sin semester under perioden som turneringen spelas, antingen för att kunna vara på plats eller följa varje match hemifrån. Ofta samlas man ett större gäng som tillsammans hejar fram sitt lag till seger. I många städer arrangeras publika visningar av matcherna, där tusentals människor tillsammans kan fira segrar och stötta varandra i förluster.