Dam VM 2019 i Frankrike

/Dam VM 2019 i Frankrike
Dam VM 2019 i Frankrike2018-09-26T10:03:16+00:00

Även världens damlandslag gör var fjärde år upp om vilket lag som är det bästa. Året efter att herrarnas mästerskap är spelat äger dam-VM rum och är ett evenemang som för varje år som går får ett ökat intresse kring sig. Sommaren 2019 kommer den åttonde upplagan att spelas och detta kommer ske i Frankrike mellan datumen 7 juni – 7 juli. Sverige är ett av de kvalificerade lagen och förhoppningsvis kan vi få se laget nå stora framgångar.

Läs mer om Dam VM 2019

VM kval

Spelschema

TV-tider

Tabeller

Resultat

Slutspel

Slutspel

Hur spelas turneringen?

I VM finns det idag plats för 24 landslag, som alla kvalificerar sig till mästerskapet via ett föreliggande kval. Det enda laget som garanterat får vara med är landet som är värd. Precis som i många andra turneringar delas de deltagande länderna in i sex grupper om fyra där alla lag kommer att möta varandra. Efter att dessa matcher är avslutade går samtliga gruppvinnare och grupptvåor vidare till slutspel ihop med de fyra bästa grupptreorna. Slutspelet inleds med åttondelsfinaler och för att ta sig vidare till nästa omgång är det en vinst som krävs. Slutligen är det dags för den stora finalen där segraren kröns.

Kvalificering till olympiska spelen

Året efter att damernas världsmästerskap spelas så går de olympiska spelen av stapeln. Europa har tre platser att tillgå i damernas fotbollsturnering och två av dessa går till de lag från vår kontinent som lyckas allra bäst i VM. De tredje platsen gör de övriga VM-deltagarna upp om i ett speciellt kval som spelas under våren 2020. När VM spelade 2015 var det Tyskland och Frankrike som direktkvalificerade sig. Samtidigt fick Sverige, Norge, Nederländerna och Schweiz spela kvalturnering, där det blev Sverige som tog hem den sista OS-platsen.

Sverige i dam VM

Det svenska landslaget är riktiga VM-veteraner och har kvalificerat sig till samtliga spelade turneringar. Endast vid ett tillfälle har laget missat slutspel, så man är definitivt ett motstånd att räkna med. Laget har hittills placerat sig på pallen vid tre tillfällen. Det första var när man spelade bronsmatch mot Tyskland i den allra första upplagan av turneringen. Mötet kunde man vinna med 4-0, men i lagens nästföljande medaljmöte såg det annorlunda ut. Man mötte Tyskland på nytt i finalen av VM 2003 och då fick man efter förlängning nöja sig med ett silver. 2011 tog man sig till bronsmatchen igen där man besegrade Frankrike med 2-1.

Dessutom var man 1995 värd för mästerskapet, som då spelades i Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås och Solna. I hemma-VM kom man tvåa i sin grupp, men besegrades sedan på straffar av Kina i kvartsfinalen.

Tidigare upplagor av mästerskapet

Turneringen för damer har existerat sedan 1991 och har under åren växt i såväl popularitet som mästerskap i sig. Från början hade mästerskapet endast plats för 12 deltagande nationer, men numera är det istället 24 lag som gäller.

Mästerskapet spelades senast år 2015 och Kanada var då värd för evenemanget. Det var i denna turnering som antalet lag dubblerades och upplägget för mästerskapet samtidigt fick anpassas till detta. Sverige var ett av de kvalificerade lagen och fick i gruppspelet ta sig an USA, Australien och Nigeria. Som en av de bästa grupptreorna tog man sig till slutspelet, men resan tog här ganska snabbt slut efter en förlust mot Tyskland i åttondelen.

Hittills är det endast fyra olika nationer som tagit hem turneringen, där USA leder såväl guld- och medaljligan. Andra lag som vunnit turneringen är Tyskland, Norge och Japan.

 1. Lala 2018/12/09 at 18:48 - Reply

  Maria, om gå dit samma dag får du ändå biljetter. 🙂

 2. Maria Eliasson 2018/11/18 at 11:42 - Reply

  Brukar det vara svårt att få biljetter till Dam VM? När släpps de till Sveriges matcher?

 3. Cecilia Ahlqvist 2018/10/14 at 20:07 - Reply

  I vilka orter kommer matcherna att spelas?

  • Redaktör 2018/10/15 at 09:18 - Reply

   Hej Cecilia,
   Följande städer kommer det spelas matcher i: Paris, Rennes, Nice, Montpellier, Lyon, Valenciennes, Reims, Le Havre & Grenoble.

   Mvh / Redaktionen

 4. TORBEN NIELSEN 2018/09/05 at 20:04 - Reply

  Vem möter vem i play off

  • Redaktör 2018/09/13 at 11:30 - Reply

   Hej Torben,

   Belgien kommer att möta Schweiz, samtidigt som Nederländerna möter Danmark i början av oktober. De två vinnarna möter sedan varandra i november månad, där segraren går till VM.

   /Redaktionen

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.