VĂ€rldens damlandslag gör var fjĂ€rde Ă„r upp om vilket lag som Ă€r det bĂ€sta. Dam-VM Ă€r ett evenemang som för varje Ă„r som gĂ„r fĂ„r ett ökat intresse kring sig. Sommaren 2019 kommer den Ă„ttonde upplagan att spelas och detta kommer ske i Frankrike mellan datumen 7 juni – 7 juli. Sverige Ă€r ett av de kvalificerade lagen och förhoppningsvis kan vi fĂ„ se laget nĂ„ stora framgĂ„ngar.

LĂ€s mer om Dam VM 2019

Spelschema

TV-tider

Tabeller

Resultat

Slutspel

Slutspel

VM kval

Fotbolls VM 2018 boll

Hur spelas turneringen?

I VM finns det idag plats för 24 landslag, som alla kvalificerar sig till mÀsterskapet via ett föreliggande kval. Det enda laget som garanterat fÄr vara med Àr landet som Àr vÀrd. Precis som i mÄnga andra turneringar delas de deltagande lÀnderna in i sex grupper om fyra dÀr alla lag kommer att möta varandra. Efter att dessa matcher Àr avslutade gÄr samtliga gruppvinnare och grupptvÄor vidare till slutspel ihop med de fyra bÀsta grupptreorna. Slutspelet inleds med Ättondelsfinaler och för att ta sig vidare till nÀsta omgÄng Àr det en vinst som krÀvs. Slutligen Àr det dags för den stora finalen dÀr segraren kröns.

I vilka stÀder gÄr fotbolls VM 2019?

För första gÄngen har Frankrike fÄtt Àran att hÄlla i damernas vÀrldsmÀsterskap. Totalt Àr det nio stÀder med lika mÄnga arenor som kommer att vara platserna dÀr matcherna utspelas. De sex grupperna kommer inte att spela sina matcher i nÄgra specifika stÀder, utan reser runt i landet under turneringens gÄng. HÀr listar vi stÀderna och VM-arenorna.

Montpellier (Stade de la Mosson)
Nice (Allianz Riviera)
Valenciennes (Stade du Hainaut)
Paris (Parc de Princes)
Lyon (Parc Olympique Lyonnais)
Reims (Stade Auguste-Delaune)
Le Havre (Stade Océane)
Grenoble (Stade des Alpes)
Rennes (Roazhon Park)

Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Rennes, Nice och Le Havre. GÄr man vidare till slutspel vÀntar Ättondelsfinal i Valencienne, Reims, Montpellier eller Paris.

Kvalificering till olympiska spelen

Året efter att damernas vĂ€rldsmĂ€sterskap spelas sĂ„ gĂ„r de olympiska spelen av stapeln. Europa har tre platser att tillgĂ„ i damernas fotbollsturnering och tvĂ„ av dessa gĂ„r till de lag frĂ„n vĂ„r kontinent som lyckas allra bĂ€st i VM. De tredje platsen gör de övriga VM-deltagarna upp om i ett speciellt kval som spelas under vĂ„ren 2020. NĂ€r VM spelade 2015 var det Tyskland och Frankrike som direktkvalificerade sig. Samtidigt fick Sverige, Norge, NederlĂ€nderna och Schweiz spela kvalturnering, dĂ€r det blev Sverige som tog hem den sista OS-platsen.

Sverige i dam VM

Det svenska landslaget Àr riktiga VM-veteraner och har kvalificerat sig till samtliga spelade turneringar. Endast vid ett tillfÀlle har laget missat slutspel, sÄ man Àr definitivt ett motstÄnd att rÀkna med. Laget har hittills placerat sig pÄ pallen vid fyra tillfÀllen. Det första var nÀr man spelade bronsmatch mot Tyskland i den allra första upplagan av turneringen. Mötet kunde man vinna med 4-0, men i lagens nÀstföljande medaljmöte sÄg det annorlunda ut. Man mötte Tyskland pÄ nytt i finalen av VM 2003 och dÄ fick man efter förlÀngning nöja sig med ett silver. 2011 tog man sig till bronsmatchen igen dÀr man besegrade Frankrike med 2-1. 2019 vad man Äterigen med i kampen om bronset och kunde hÀr segra över England med 2-1.

Dessutom var man 1995 vÀrd för mÀsterskapet, som dÄ spelades i GÀvle, Helsingborg, Karlstad, VÀsterÄs och Solna. I hemma-VM kom man tvÄa i sin grupp, men besegrades sedan pÄ straffar av Kina i kvartsfinalen.

Tidigare upplagor av mÀsterskapet

Turneringen för damer har existerat sedan 1991 och har under Ären vÀxt i sÄvÀl popularitet som mÀsterskap i sig. FrÄn början hade mÀsterskapet endast plats för 12 deltagande nationer, men numera Àr det istÀllet 24 lag som gÀller.

MÀsterskapet spelades för första gÄngen med 24 lag Är 2015 och Kanada var dÄ vÀrd för evenemanget. Det var i denna turnering som antalet lag dubblerades och upplÀgget för mÀsterskapet samtidigt fick anpassas till detta. Sverige var ett av de kvalificerade lagen och fick i gruppspelet ta sig an USA, Australien och Nigeria. Som en av de bÀsta grupptreorna tog man sig till slutspelet, men resan tog hÀr ganska snabbt slut efter en förlust mot Tyskland i Ättondelen.

Vid VM 2019 i Frankrike sÄg det lite annorlunda ut för det svenska laget, som gick hela vÀgen till en bronsmedalj. I gruppspelet slutade man pÄ en andraplats efter att ha mött USA, Chile och Thailand och i Ättondelen fick man dÄ ta sig an Kanada. Mötet vann man med 1-0 och i kvarten överraskade man mÄnga genom att slÄ ut stornationen Tyskland med 2-1. Semifinalen mot NederlÀnderna togs till förlÀngning dÀr motstÄndarna lyckades sÀtta matchen enda mÄl. I medaljmatchen tog Sverige snabbt en tvÄmÄlsledning och med siffrorna 2-1 kunde man rÀkna hem sin fjÀrde VM-medalj.

Hittills Àr det endast fyra olika nationer som tagit hem turneringen, dÀr USA leder sÄvÀl guld- och medaljligan. Andra lag som vunnit turneringen Àr Tyskland, Norge och Japan.

HĂ€r listar vi alla tidigare vinnare av damernas fotbolls VM
1991: USA
1995: Norge
1999: USA
2003: Tyskland
2007: Tyskland
2011: Japan
2015: USA
2019: USA