Världens damlandslag gör var fjärde år upp om vilket lag som är det bästa. Dam-VM är ett evenemang som för varje år som går får ett ökat intresse kring sig. Sommaren 2019 kommer den åttonde upplagan att spelas och detta kommer ske i Frankrike mellan datumen 7 juni – 7 juli. Sverige är ett av de kvalificerade lagen och förhoppningsvis kan vi få se laget nå stora framgångar.


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Läs mer om Dam VM 2019

Spelschema

Spelschema

TV-tider

Tv-tider

Tabeller

Resultat

Slutspel

Slutspel

VM kval

Fotbolls VM 2018 boll

Hur spelas turneringen?

I VM finns det idag plats för 24 landslag, som alla kvalificerar sig till mästerskapet via ett föreliggande kval. Det enda laget som garanterat får vara med är landet som är värd. Precis som i många andra turneringar delas de deltagande länderna in i sex grupper om fyra där alla lag kommer att möta varandra. Efter att dessa matcher är avslutade går samtliga gruppvinnare och grupptvåor vidare till slutspel ihop med de fyra bästa grupptreorna. Slutspelet inleds med åttondelsfinaler och för att ta sig vidare till nästa omgång är det en vinst som krävs. Slutligen är det dags för den stora finalen där segraren kröns.

I vilka städer går fotbolls VM 2019?

För första gången har Frankrike fått äran att hålla i damernas världsmästerskap. Totalt är det nio städer med lika många arenor som kommer att vara platserna där matcherna utspelas. De sex grupperna kommer inte att spela sina matcher i några specifika städer, utan reser runt i landet under turneringens gång. Här listar vi städerna och VM-arenorna.

Montpellier (Stade de la Mosson)
Nice (Allianz Riviera)
Valenciennes (Stade du Hainaut)
Paris (Parc de Princes)
Lyon (Parc Olympique Lyonnais)
Reims (Stade Auguste-Delaune)
Le Havre (Stade Océane)
Grenoble (Stade des Alpes)
Rennes (Roazhon Park)

Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Rennes, Nice och Le Havre. Går man vidare till slutspel väntar åttondelsfinal i Valencienne, Reims, Montpellier eller Paris.

Kvalificering till olympiska spelen

Året efter att damernas världsmästerskap spelas så går de olympiska spelen av stapeln. Europa har tre platser att tillgå i damernas fotbollsturnering och två av dessa går till de lag från vår kontinent som lyckas allra bäst i VM. De tredje platsen gör de övriga VM-deltagarna upp om i ett speciellt kval som spelas under våren 2020. När VM spelade 2015 var det Tyskland och Frankrike som direktkvalificerade sig. Samtidigt fick Sverige, Norge, Nederländerna och Schweiz spela kvalturnering, där det blev Sverige som tog hem den sista OS-platsen.

Sverige i dam VM

Det svenska landslaget är riktiga VM-veteraner och har kvalificerat sig till samtliga spelade turneringar. Endast vid ett tillfälle har laget missat slutspel, så man är definitivt ett motstånd att räkna med. Laget har hittills placerat sig på pallen vid fyra tillfällen. Det första var när man spelade bronsmatch mot Tyskland i den allra första upplagan av turneringen. Mötet kunde man vinna med 4-0, men i lagens nästföljande medaljmöte såg det annorlunda ut. Man mötte Tyskland på nytt i finalen av VM 2003 och då fick man efter förlängning nöja sig med ett silver. 2011 tog man sig till bronsmatchen igen där man besegrade Frankrike med 2-1. 2019 vad man återigen med i kampen om bronset och kunde här segra över England med 2-1.

Dessutom var man 1995 värd för mästerskapet, som då spelades i Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås och Solna. I hemma-VM kom man tvåa i sin grupp, men besegrades sedan på straffar av Kina i kvartsfinalen.

Tidigare upplagor av mästerskapet

Turneringen för damer har existerat sedan 1991 och har under åren växt i såväl popularitet som mästerskap i sig. Från början hade mästerskapet endast plats för 12 deltagande nationer, men numera är det istället 24 lag som gäller.

Mästerskapet spelades för första gången med 24 lag år 2015 och Kanada var då värd för evenemanget. Det var i denna turnering som antalet lag dubblerades och upplägget för mästerskapet samtidigt fick anpassas till detta. Sverige var ett av de kvalificerade lagen och fick i gruppspelet ta sig an USA, Australien och Nigeria. Som en av de bästa grupptreorna tog man sig till slutspelet, men resan tog här ganska snabbt slut efter en förlust mot Tyskland i åttondelen.

Vid VM 2019 i Frankrike såg det lite annorlunda ut för det svenska laget, som gick hela vägen till en bronsmedalj. I gruppspelet slutade man på en andraplats efter att ha mött USA, Chile och Thailand och i åttondelen fick man då ta sig an Kanada. Mötet vann man med 1-0 och i kvarten överraskade man många genom att slå ut stornationen Tyskland med 2-1. Semifinalen mot Nederländerna togs till förlängning där motståndarna lyckades sätta matchen enda mål. I medaljmatchen tog Sverige snabbt en tvåmålsledning och med siffrorna 2-1 kunde man räkna hem sin fjärde VM-medalj.

Hittills är det endast fyra olika nationer som tagit hem turneringen, där USA leder såväl guld- och medaljligan. Andra lag som vunnit turneringen är Tyskland, Norge och Japan.

Här listar vi alla tidigare vinnare av damernas fotbolls VM
1991: USA
1995: Norge
1999: USA
2003: Tyskland
2007: Tyskland
2011: Japan
2015: USA
2019: USA


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder