Foto: Bildbyrån

Förra veckan tillhandahölls en uppdaterad version av världsrankingen för herrlandslagen i fotboll av FIFA. Och trots att den inte innebar markanta förändringar, hittar vi positiva saker att glädjas för i svensk mening. Sverige tar nämligen ett kliv upp.

Inför vecka 48 låg det svenska herrlandslaget på plats nummer 18 i FIFA:s världsranking. Under hösten – och tidigare i våras – bjöd Sverige på en handfull fina resultat. Janne Andersson och hans mannar skakade bland annat Spanien, slog Rumänien, plockade poäng när det behövdes och befäste därigenom en andraplats i EM-kvalgruppen. Därmed blev Sverige direktkvalificerade till sommarens EM.

Nu har FIFA belönat Sverige för bland annat denna prestation. Förra veckan, närmare bestämt under torsdagen, presenterade organisationen den nya världsrankingen och där kunde vi se Sverige på 17:e plats, något som innebär att man klättrat en position.

Hos grannländerna hittar vi blandade känslor. Danmark tappar två positioner och ramlar ner till en 16:e plats. Norge klättrar å sin sida en placering och befäster plats nummer 44. Konstigt nog tappar Finland tre placeringar och hamnar på 58:e plats, trots att de kvalificerade sig för sitt första Europamästerskap på nästan 100 år. Island, med Erik Hamrén vid rodret, höjer sig likt Sverige med en placering och parkerar på 39:e plats.

Topp 10 är relativt oförändrat. Belgien hänger kvar på förstaplats och bakom sig har de Frankrike och Brasilien på andra- respektive tredjeplats. Nämnda Rumänien, som ställdes mot Sverige i EM-kvalet, tappar hela åtta (!) positioner och placerar sig på plats 37. Myanmar bärgar den största framgången i rankingen. Landslaget klättrar hela elva placeringar och tar sig upp till plats 136. Det sämsta landslaget numera är enligt denna ranking Anguilla.

Nedan finner du topp 10 i sin helhet:

1. Belgien
2. Frankrike
3. Brasilien
4. England
5. Uruguay
6. Kroatien
7. Portugal
8. Spanien
9. Argentina
10. Colombia

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Bayern Munich - Real Madrid