Såhär fungerar videobedömningen i VM

/, Övrigt/Såhär fungerar videobedömningen i VM

Såhär fungerar videobedömningen i VM

Video: Svtplay.se

Att använda sig utav videobedömning (VAR) inom fotbollens värld är ett fenomen som är relativt nytt. Så sent som i mars månad togs det slutliga beslutet att använda sig utav tekniken i sommarens mästerskap, allt för att underlätta domslutet vid olika situationer i matcherna.

Målet med att införa VAR är att felaktiga domslut ska minska, samt att färre spelare ska våga sig på att fuska och filma. Samtidigt är årets mästerskap en träning för domarna, som här får använda sig utav ny utrustning. Därför kan vissa bedömningar ta längre tid att göra än tidigare och spelet kan därför drabbas utav mindre avbrott.

När en domare vill ha hjälp i bedömningen utav videodomarna behöver han tydligt signalera detta, vilket han gör genom att dirigera en stor kvadrat med sina händer.

Det som är viktigt att vara medveten om är att videodomarna inte kan ta beslut kring situationer, utan enbart finns till som ett extra stöd för domaren på plan. Teamen som fått i uppgift att vara just videodomare består inför varje match utav en huvudansvarig och tre assistenter, som alla sitter i en studio i Moskva, varifrån de har kontakt med domarna ifrån alla VM-arenor. Dessutom får kommentatorerna i alla tv-kanaler uppgifter om att domslut, så att de kan förklara för alla tittare vad det är som sker och varför.

I klippet ovan förklarar förre detta domaren Jonas Eriksson i vilka situationer som videobedömningen kan användas, samt hur det hela går till.

Sofie Hansson

Av |2018-09-27T14:55:13+00:00juni 17th, 2018|Fotbolls VM, Övrigt|1 kommentar

Om skribenten:

Sportjournalist. Ett mästerskap som fotbolls-VM är någonting som verkligen enar människor på så många olika sätt. Oavsett om man är fotbollsintresserad sedan tidigare eller ej, så är ett mästerskap som detta en folkfest som de flesta är delaktiga i. Detta har jag själv fått erfara i samband med att jag blev skribent här på Vm-fotboll.se. Trots att många delar av fotbollskulturen är helt nya för min del så finner jag en stor glädje i att få skriva kring ämnet som värmer så många människors hjärtan, samtidigt som man får följa lagen på deras vägar mot nya bragder. Om man inte är insatt i mästerskapens historia tycker jag personligen det är mycket intressant att titta tillbaka på tidigare prestationer som spelare och lag har åstadkommit. Därav kommer det en del artiklar inom just detta område ifrån mig. Att följa ett mästerskap så pass intensivt som vi gjort under både VM i Brasilien och Ryssland och nu kommer att göra under framtida turneringar är otroligt roligt, oavsett om man är en fotbollsfantast eller ej.

En kommentar

  1. Jonas Magnusson 2018/06/24 at 02:12 - Reply

    Korkat att domaren måste signalera, om domaren missar en situation och struntar i att signalera så kommer den ju inte hjälpa. Har märkt att linjedomarna inte hjälper till så mycket i detta VM. Hade varit ett bra vapen mot mutade domare men man verkar inte vilja bekämpa detta. Finns flera situationer som skett som borde granskats men matchen mellan Tyskland och Sverige är ett bra exempel där det enligt mig är en solklar straff som inga av domarna noterade. Hur nu 3st kan missa en solklar fällning är för mig en gåta. Hoppas domaren skäms när han ser reprisen som kan ha avgjort hela matchen.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.