Här hittar du tabellerna för herrarna och damernas turneringar i fotboll under de olympiska spelen i Paris 2024. I herrarnas turnering deltar 16 nationer som delats in i grupper om fyra, där alla möter varandra en gång. De två bästa lagen ur vardera grupp går sedan vidare till slutspelet.

I damernas turnering medverkar 12 lag från alla världens hörn, som kommer att delas in i tre grupper om fyra lag. De två bästa lagen ur vardera grupp går tillsammans med de två främsta grupptreorna till slutspelet.

FOTBOLLS OS 2024 TABELLER

Herrarnas OS-grupper

GRUPP A

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Japan Ol.
3
3
0
0
7 - 1
9
2
Mexico Ol.
3
2
0
1
8 - 3
6
3
France Ol.
3
1
0
2
5 - 11
3
4
South Africa Ol.
3
0
0
3
3 - 8
0

GRUPP B

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
South Korea Ol.
3
2
0
1
10 - 1
6
2
New Zealand Ol.
3
1
1
1
3 - 3
4
3
Romania Ol.
3
1
1
1
1 - 4
4
4
Honduras Ol.
3
1
0
2
3 - 9
3

GRUPP C

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Spain Ol.
3
1
2
0
2 - 1
5
2
Egypt Ol.
3
1
1
1
2 - 1
4
3
Argentina Ol.
3
1
1
1
2 - 3
4
4
Australia Ol.
3
1
0
2
2 - 3
3

GRUPP D

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Brazil Ol.
3
2
1
0
7 - 3
7
2
Ivory Coast Ol.
3
1
2
0
3 - 2
5
3
Germany Ol.
3
1
1
1
6 - 7
4
4
Saudi Arabia Ol.
3
0
0
3
4 - 8
0

Damernas OS-grupper

GRUPP A

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Storbritannien
3
2
1
0
4 - 1
7
2
Kanada
3
1
2
0
4 - 3
5
3
Japan
3
1
1
1
2 - 2
4
4
Chile
3
0
0
3
1 - 5
0

GRUPP B

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Nederländerna
3
2
1
0
21 - 8
7
2
Brasilien
3
2
1
0
9 - 3
7
3
Zambia
3
0
1
2
7 - 15
1
4
Kina
3
0
1
2
6 - 17
1

GRUPP C

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Sverige
3
3
0
0
9 - 2
9
2
USA
3
1
1
1
6 - 4
4
3
Australien
3
1
1
1
4 - 5
4
4
Nya Zeeland
3
0
0
3
2 - 10
0

🔎 Fotbolls OS 2024 grupperna – Så går det till i gruppspelet

Under gruppspelet i fotbollens olympiska turneringar, som pågår mellan 24 och 31 juli, kommer alla landslag hinna med att spela tre matcher vardera. Här gäller det att göra en så stark insats som möjligt för att kunna ta sig vidare till slutspelet. Får man inte med sig tillräckligt med många poäng tar nämligen OS-resan slut efter detta.

Att vinna en fotbollsmatch under OS ger tre poäng, samtidigt som en oavgjort match ger båda lagen en poäng vardera. På herrsidan är det samtliga gruppettor och grupptvåor som går vidare till kvartsfinalerna. På damsidan, där det endast finns tre grupper med lag, går dessutom de två bästa grupptreorna vidare. Vilka detta blir avgörs genom att man ställer lagens poäng och gjorda mål mot varandra.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Det händer ibland att två eller flera lag hamnar på lika många poäng när samtliga matcher i gruppspelet är avklarade. När detta sker behöver man kunna skilja lagen åt för att komma fram till hur de ska placeras emot varandra i tabellen. Det man först tittar på efter totalt ihopsamlade poäng är hur målskillnaden ser ut för lagen. Med målskillnad tar man antalet gjorda mål och drar bort antalet insläppta mål, där ett positivt resultat är det som man är ute efter.

Skulle även denna siffra vara likadan tittar man istället på antalet gjorda mål, där nationen som fått till flest fullträffar placeras överst. Kan man här fortfarande inte skilja lagen åt tittar man närmare på det enskilda mötet mellan lagen. Då tittar man först och främst på hur poängen fördelats i mötet och därefter målskillnaden.

⚽ Gruppspelet Fotbolls OS 2024

Här har vi listat alla lag som medverkar i de totalt sju grupperna under den olympiska turneringen i fotboll sommaren 2024. På herrsidan medverkar 16 lag som delats in i fyra grupper med fyra lag i varje. På damsidan är det 12 nationer som är med och tävlar och dessa har delats in i tre grupper med fyra lag i vardera.

Grupperna får enligt reglerna inte innehålla mer än ett lag ifrån varje kontinent, vilket gör att man här kan få se möten mellan lag som aldrig annars spelar mot varandra.

Herrar Grupp A

I herrarnas fotbolls OS grupp A spelar Frankrike, USA, Guinea och Nya Zeeland. Både Frankrike och USA har goda erfarenheter av Olympiska spelen där de båda har två medaljer att stoltsera med. Guinea debuterar i sammanhanget och Nya Zeeland har tre tidigare deltagande i bagaget, där man senast nådde kvartsfinal.

Herrar Grupp B

I herrarnas fotbolls OS grupp B spelar Argentina, Marocko, Irak och Ukraina. Argentina har två guld från början av 2000-talet, men har i de två senaste upplagorna slagits ut redan i gruppspelet. Irak och Marocko har ett antal deltagande i ryggen där Irak nådde semifinal för 20 år sedan. För Ukraina blir detta lagets första medverkan i turneringen.

Herrar Grupp C

I herrarnas fotbolls OS grupp C spelar Uzbekistan, Spanien, Egypten och Dominikanska Republiken. I den här gruppen finns två debutanter i form av Uzbekistan och Dominikanska Republiken, samtidigt som Egypten hoppas nå minst lika stor framgång som för 60 år sedan då de tog sig till en fjärdeplats. Spanien är regerande OS-silvermedaljörer med ytterligare medaljer i ryggsäcken.

Herrar Grupp D

I herrarnas fotbolls OS grupp D spelar Japan, Paraguay, Mali och Israel. Här har vi en grupp med tre relativt oerfarna nationer, där Japan med två semifinalplaceringar på 2010-talet ses som det starkaste laget. Paraguay tog silver i sitt senaste OS 2004, den enda upplagan som Mali tidigare deltagit i. Israel har i sin tur två tidigare OS att blicka tillbaka på, där bägge resorna slutade i kvartsfinal.

Damer Grupp A

I damernas fotbolls OS grupp A spelar Frankrike, Colombia, Kanada och Nya Zeeland. Kanada har deltagit i de fyra senaste upplagorna, där det slutat med två brons och ett guld. Även Nya Zeeland har kontinuerligt medverkat i OS sedan 2008, där en kvartsfinal är den största framgången. Både Frankrike och Colombia spelade i OS 2012 och 2016, där Frankrike slutade på en fjärdeplats vid OS i London.

Damer Grupp B

I damernas fotbolls OS grupp B spelar USA, Zambia, Tyskland och Australien. Både USA och Tyskland är tunga favoriter till guldet, mycket på grund av deras tidigare skördar av medaljer i sammanhanget. Australien har medverkat i fyra tidigare OS samtidigt som Zambia debuterade i 2020 års mästerskap. Den resan slutade vid gruppspelet samtidigt som Australien gick hela vägen till semifinal.

Damer Grupp C

I damernas fotbolls OS grupp C spelar Spanien, Japan, Nigeria och Brasilien. Något överraskande så gör Spaniens damer OS-debut i år, samtidigt som Nigeria gör sitt fjärde mästerskap. Både Brasilien och Japan deltog i 2020 års mästerskap där deras OS-äventyr tog slut i kvartsfinal. Japan har ett silver från 2012 och Brasilien tog hem samma valör både år 2004 och 2008.

🗳️ Hur lottningen av grupperna går till

Den 20 mars 2024 lottades samtliga landslag in i de fyra herrgrupperna och de tre damgrupperna.

Seedning inför OS-lottningen

Inför lottningen seedades herrarnas landslag utifrån sina prestationer i tidigare olympiska turneringar. Man tittade då på hur de gått för lagen vid de fem senaste olympiska turneringarna. Resultaten ifrån OS 2020 väger tyngst, vilket är positivt för de lag som medverkade här. Såhär såg samtliga seedningsgrupper ut inför herrarnas lottning:

Pott 1: Frankrike, Japan, Uzbekistan och Argentina
Pott 2: Spanien, Nya Zeeland, Paraguay och Marocko
Pott 3: USA, Egypten, Irak och Mali
Pott 4: Dominikanska Republiken, Israel, Ukraina och Guinea

För damerna seedas lagen utifrån deras placering på världsrankingen som uppdateras inför lottningen. Såhär såg samtliga seedningsgrupper ut inför damernas OS-lottning:

Pott 1: Frankrike, Spanien och USA
Pott 2: Tyskland, Japan och Kanada
Pott 3: Brasilien, Australien och Colombia
Pott 4: Nya Zeeland, Nigeria och Zambia

Ett lag ifrån varje seedningsgrupp lottades sedan in i varje OS-grupp.

⚽ Hur spelas Fotbolls OS?

De olympiska turneringarna i fotboll inleds med ett gruppspel för både herrarna och damerna, där de 16 herrlandslagen är indelade i fyra grupper, samtidigt som de 12 damlandslagen är indelade i tre grupper. När alla lag har mött varandra inom grupperna avancerar de bästa lagen till slutspelet. Här är det sedan vinna eller försvinna i varje möte på vägen fram till de stora OS-finalerna.

🇸🇪 När spelar Sverige sina matcher?

Varken Sveriges damer eller herrar har lyckats kvalificera sig till mästerskapet.

🏆 Vilka lag går till OS-slutspelet?

På damsidan går de tre gruppvinnarna samt de tre grupptvåorna till slutspelet, tillsammans med de två bästa grupptreorna. På herrsidan går de fyra gruppvinnarna samt de fyra grupptvåorna vidare till slutspel.

🇸🇪 Så har det gått för Sverige i tidigare OS

Sveriges fotbollsherrar i OS

Första gången Sverige tävlade i OS var 1908, då spelades inget gruppspel i turneringen. Att turneringen spelades utan gruppspel höll i sig ända fram till OS i Rom 1960, det var första gången som man delade upp lagen i olika grupper om fyra lag. Denna gång var dock inte Sverige med. Första gången som Sverige ställde upp i ett gruppspel var i Seoul 1988.

Den gången vann Sverige sin grupp före Västtyskland, Tunisien och Kina. Sedan tog det stopp mot Italien i kvartsfinalen. Det svenska laget 1988 innehöll stjärnor som Jonas Thern, Roger Ljung och Jan Hellström.

1992 var första gången som OS spelades med ländernas U23-lag. Sverige hade kvalificerat sig för mästerskapet och ställdes mot Paraguay, Sydkorea och Marocko i gruppspelet. Sverige vann gruppen efter en vinst och två oavgjorda matcher. Återigen tog det stopp för Sverige i kvartsfinalen där Australien blev för starka.

Sedan dröjde det 24 år innan Sverige var med i ett OS-gruppspel igen för herrar i Rio de Janeiro 2016. Denna gång med en förtunnad svensk trupp som hade kvalificerat sig in via sitt guld i U21-EM 2015. Förbundskapten Håkan Ericson fick över 50 nej från spelare men kunde till slut ta ut sin 18-mannatrupp. Laget fick en svår grupp där man ställdes mot Nigeria, Japan och Colombia. Sverige hamnade sist i gruppen efter en oavgjord match i premiären mot Colombia följt av förlust mot Japan och Nigeria.

Sveriges fotbollsdamer i OS

Sverige har kvalificerat sig till alla OS-turneringar på damsidan och har därmed deltagit i alla dess gruppspel. På damsidan introducerades turneringen först 1996, under OS i Atlanta. Sverige kvalade in som ett av fyra europeiska länder till mästerskapet och fick en grupp med USA, Danmark och Kina. Sverige slutade på tredjeplats i gruppen och missade därmed slutspel. I premiären förlorade Sverige mot Kina med 0-2. Den andra gruppspelsmatchen mot USA slutade 2-1 till amerikanskorna och i och med den förlusten kunde Sverige inte längre nå slutspel. Svenskorna besegrade dock Danmark i den sista matchen efter att Malin Swedberg gjort två av Sveriges tre mål i 3-1-segern. Laget innehöll förutom Malin Swedberg även Pia Sundhage och en ung Hanna Ljungberg och tränades av Marika Domanski Lyfors.

År 2000 var det dags för OS igen och denna gång i Sydney. Återigen kvalade Sverige sig vidare till turneringen. Denna gång skulle det svenska laget få ställa upp med en ny generation spelare. Hanna Ljungberg hade hunnit bli 21 år gammal. Malin Moström, Victoria Svensson och Caroline Jönsson hade även dem slagit sig in i truppen. Mästerskapet skulle dock ta slut ganska tidigt. Sverige fick endast med sig ett oavgjort resultat i gruppspelet efter att man kryssat mot Australien. I de övriga matcherna förlorade Sverige mot Tyskland och Brasilien. Man lyckades bara göra ett mål i turneringen signerat Malin Andersson.

I OS i Aten 2004 gick det bättre för svenskorna. Spelarna från 2000 hade blivit fyra år äldre och truppen kryddades med spelare som Frida Östberg och Josefine Öqvist.

Sverige vann sin grupp före Japan och Nigeria i en grupp som endast bestod av tre lag. Därmed avancerade Sverige till sitt första slutspel i OS någonsin. Väl i slutspelet vann svenskorna kvartsfinalen mot Australien med 2-1 innan det blev förlust mot Brasilien i semifinalen. Därmed väntade en bronsmatch mot Tyskland som Sverige dessvärre förlorade. Istället fick laget och förbundskapten Marika Domanski Lyfors flyga hem från Grekland utan OS-medalj.

2008 i Peking tränades laget av Thomas Dennerby. Sverige hamnade i en grupp med Kina, Argentina och Kanada. Sverige avancerade återigen till slutspel efter att ha slutat tvåa i gruppen bakom värdnationen Kina. I kvartsfinalen förlorade Sverige mot Tyskland efter förlängning och fick även detta OS-år vända hem till Sverige utan medalj.

Med London som spelplats 2012 kvalade Sverige in som ett av två länder från Europa, förutom värdnationen Storbritannien. Thomas Dennerby styrde fortfarande den skuta som tog hem gruppsegern i OS före Japan, Sydafrika och Kanada. Slutspelet slutade abrupt för Sverige som återigen förlorade direkt i kvartsfinalen, denna gång mot Frankrike.

Efter fem relativt misslyckade OS-turneringar gick Sverige in i turneringen 2016 med låga förväntningar på sig. Pia Sundhage tillträdde som förbundskapten för Sverige efter OS 2012 där hon tog OS-guld som förbundskapten för USA. Fyra år senare hade Sundhage fått jobba med den svenska truppen och gick in i 2016 års turnering som sin sista som svensk förbundskapten för denna gång. Sverige hade inte det riktiga flytet i gruppspelet och fick hålla i livremmen när man avancerade från gruppen som en av två bästa grupptreor efter att bland annat förlorat mot hemmanationen Brasilien med 5-1. I slutspelet skulle det dock gå bättre. Sverige slog ut favoriten USA i kvartsfinalen efter straffar och fick revansch mot Brasilien i semifinalen, även den matchen slutade med straffläggning efter att det blivit 0-0 under ordinarie matchtid och förlängning. I finalen blev dock Tyskland alldeles för starka och Sverige fick titulera sig som silvermedaljörer och blev därmed det första svenska laget på damsidan som tagit medalj i OS.

Fyra år senare, vid OS i Tokyo 2020, som spelades sommaren 2021 på grund av pandemin, lyckades damlandslaget återigen att nå hela vägen till final. På vägen dit fick de ta sig an USA, Australien och Nya Zeeland under gruppspelet, någonting som resulterade i tre raka segrar med siffrorna 3-0, 4-2 och 2-0. I kvartsfinalen mot Japan kunde Magdalena Eriksson snabbt ta ledningen för Sverige och dryga timmen in kunde Stina Blackstenius återta den efter en japansk kontring. På straff kunde Kosovare Asllani sätta spiken i kistan med 3-1. I semifinal fick man återigen möta på Australien, som man tidigare i turneringen besegrat med 4-2. I detta möte var det Fridolina Rolfö som klev fram och gjorde matchens enda mål som därmed ledde till en svensk säkrad medalj. För andra året på raken var svenskorna klar för final och detta blev en match som många fotbollsfantaster sent glömmer. Blackstenius tog ledningen efter dryga halvtimmen, men efter att Kanada tilldelats en straff kunde de kvittera till ett resultat som stod sig tiden ut. Inte heller under förlängningen kunde något av lagen säkra titeln, utan det skulle krävas en straffläggning för detta. Två fullträffar och tre missar för bägge lag ledde till en sjätte straffrunda där Jonna Andersson missade samtidigt som Julia Grosso blev landshjälte när hennes skott gick förbi Hedvig Lindahl och in i mål. Kanadas första OS-gulde och ett nytt OS-silver för Sverige blev alltså resultatet av turneringen.