Här hittar du tabellerna för herrarna och damernas turneringar i fotboll under de olympiska spelen i Paris 2024. I herrarnas turnering deltar 16 nationer som delats in i grupper om fyra, där alla möter varandra en gång. De två bästa lagen ur vardera grupp går sedan vidare till slutspelet.

I damernas turnering medverkar 12 lag från alla världens hörn, som kommer att delas in i tre grupper om fyra lag. De två bästa lagen ur vardera grupp går tillsammans med de två främsta grupptreorna till slutspelet.

Manchester City - FC Copenhagen

FOTBOLLS OS 2024 TABELLER

Då grupperna till OS 2024 ej är klara presenterat vi tillsvidare tabellerna från OS 2020

GRUPP A (HERRAR)

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Japan Ol.
3
3
0
0
7 - 1
9
2
Mexico Ol.
3
2
0
1
8 - 3
6
3
France Ol.
3
1
0
2
5 - 11
3
4
South Africa Ol.
3
0
0
3
3 - 8
0

GRUPP B (HERRAR)

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
South Korea Ol.
3
2
0
1
10 - 1
6
2
New Zealand Ol.
3
1
1
1
3 - 3
4
3
Romania Ol.
3
1
1
1
1 - 4
4
4
Honduras Ol.
3
1
0
2
3 - 9
3

GRUPP C (HERRAR)

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Spain Ol.
3
1
2
0
2 - 1
5
2
Egypt Ol.
3
1
1
1
2 - 1
4
3
Argentina Ol.
3
1
1
1
2 - 3
4
4
Australia Ol.
3
1
0
2
2 - 3
3

GRUPP D (HERRAR)

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Brazil Ol.
3
2
1
0
7 - 3
7
2
Ivory Coast Ol.
3
1
2
0
3 - 2
5
3
Germany Ol.
3
1
1
1
6 - 7
4
4
Saudi Arabia Ol.
3
0
0
3
4 - 8
0

GRUPP E (DAMER)

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Storbritannien
3
2
1
0
4 - 1
7
2
Kanada
3
1
2
0
4 - 3
5
3
Japan
3
1
1
1
2 - 2
4
4
Chile
3
0
0
3
1 - 5
0

GRUPP F (DAMER)

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Nederländerna
3
2
1
0
21 - 8
7
2
Brasilien
3
2
1
0
9 - 3
7
3
Zambia
3
0
1
2
7 - 15
1
4
Kina
3
0
1
2
6 - 17
1

GRUPP G (DAMER)

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Sverige
3
3
0
0
9 - 2
9
2
USA
3
1
1
1
6 - 4
4
3
Australien
3
1
1
1
4 - 5
4
4
Nya Zeeland
3
0
0
3
2 - 10
0

🔎 Fotbolls OS 2024 grupperna – Så går det till i gruppspelet

Under gruppspelet i fotbollens olympiska turneringar, som pågår mellan 24 och 31 juli, kommer alla landslag hinna med att spela tre matcher vardera. Här gäller det att göra en så stark insats som möjligt för att kunna ta sig vidare till slutspelet. Får man inte med sig tillräckligt med många poäng tar nämligen OS-resan slut efter detta.

Att vinna en fotbollsmatch under OS ger tre poäng, samtidigt som en oavgjort match ger båda lagen en poäng vardera. På herrsidan är det samtliga gruppettor och grupptvåor som går vidare till kvartsfinalerna. På damsidan, där det endast finns tre grupper med lag, går dessutom de två bästa grupptreorna vidare. Vilka detta blir avgörs genom att man ställer lagens poäng och gjorda mål mot varandra.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Det händer ibland att två eller flera lag hamnar på lika många poäng när samtliga matcher i gruppspelet är avklarade. När detta sker behöver man kunna skilja lagen åt för att komma fram till hur de ska placeras emot varandra i tabellen. Det man först tittar på efter totalt ihopsamlade poäng är hur målskillnaden ser ut för lagen. Med målskillnad tar man antalet gjorda mål och drar bort antalet insläppta mål, där ett positivt resultat är det som man är ute efter.

Skulle även denna siffra vara likadan tittar man istället på antalet gjorda mål, där nationen som fått till flest fullträffar placeras överst. Kan man här fortfarande inte skilja lagen åt tittar man närmare på det enskilda mötet mellan lagen. Då tittar man först och främst på hur poängen fördelats i mötet och därefter målskillnaden.

⚽ Gruppspelet Fotbolls OS 2024

Här har vi listat alla lag som medverkar i de totalt sju grupperna under den olympiska turneringen i fotboll sommaren 2024. På herrsidan medverkar 16 lag som delats in i fyra grupper med fyra lag i varje. På damsidan är det 12 nationer som är med och tävlar och dessa har delats in i tre grupper med fyra lag i vardera.

Grupperna får enligt reglerna inte innehålla mer än ett lag ifrån varje kontinent, vilket gör att man här kan få se möten mellan lag som aldrig annars spelar mot varandra.

Texten nedan gäller för OS 2020 och kommer att uppdateras inför OS 2024 framöver

Herrar Grupp A

I herrarnas fotbolls OS grupp A spelar Japan, Sydafrika, Mexiko och Frankrike. Japan får spela turneringen på hemmaplan och blev automatiskt högst seedade in i gruppen. Både Frankrike och Mexiko har varsitt OS-guld i bagaget, samtidigt som Sydafrika hoppas ta sig förbi gruppspelet för första gången.

Herrar Grupp B

I herrarnas fotbolls OS grupp B spelar Nya Zeeland, Sydkorea, Honduras och Rumänien. Sydkorea är det enda av lagen som lyckats ta en olympisk medalj tidigare, samtidigt som Honduras gjorde en mycket stark insats vid förra OS då man gick hela vägen till semifinal.

Herrar Grupp C

I herrarnas fotbolls OS grupp C spelar Egypten, Spanien, Argentina och Australien. Spanien och Argentinas seniorlandslag kommer precis ifrån andra stora mästerskap och det återstår att se om det finns spelare som får chansen att spela två stora turneringar under samma sommar. Dessa två lag kommer garanteras att slåss om gruppsegern.

Herrar Grupp D

I herrarnas fotbolls OS grupp D spelar Brasilien, Tyskland, Elfenbenskusten och Saudiarabien. Brasilien är regerande mästare och har endast gått utan medalj i ett OS på 2000-talet. Senast gjorde de upp mot just Tyskland i finalen, vilket kan ge ett mycket spännande gruppspelsmöte.

Damer Grupp E

I damernas fotbolls OS grupp E spelar Japan, Kanada, Storbritannien och Chile. Det chilenska landslaget gör OS-debut och möter bland annat bronsmedaljören från 2016, Kanada. Även Japan har tagit hem en olympisk medalj genom åren. Storbritanniens landslag representeras av spelare ifrån såväl England och Skottland som Wales och Nordirland.

Damer Grupp F

I damernas fotbolls OS grupp F spelar Kina, Brasilien, Zambia och Nederländerna. Både Zambia och Nederländernas damlandslag gör debut i olympiska sammanhang, samtidigt som Brasilien och Kina är väl etablerade. Lagen har varit med i nästan alla upplagor och har två respektive ett silver i bagaget.

Damer Grupp G

I damernas fotbolls OS grupp F spelar Sverige, USA, Australien och Nya Zeeland. USA missade för första gången en olympiska final år 2016, då det istället var Sverige som var med och spelade. Silvret är Sveriges största merit i sammanhanget och såväl Australien som Nya Zeeland jagar fortfarande sina första medaljer.

🗳️ Hur lottningen av grupperna går till

Informationen nedan gäller för OS 2020 och kommer inom kort uppdateras inför OS 2024

Den 21 april 2021 lottades samtliga landslag in i de fyra herrgrupperna och de tre damgrupperna. Här fick vi äntligen reda på vilka lag Sverige ställs mot under turneringen i Tokyo. 

Seedning inför OS-lottningen

Inför lottningen seedades herrarnas landslag utifrån sina prestationer i tidigare olympiska turneringar. Man tittade då på hur de gått för lagen vid de fem senaste olympiska turneringarna. Resultaten ifrån OS 2016 väger tyngst, vilket är positivt för det svenska herrlaget som medverkade här. Såhär såg samtliga seedningsgrupper ut inför herrarnas lottning:

Pott 1: Japan, Brasilien, Argentina och Sydkorea
Pott 2: Mexiko, Tyskland, Honduras och Spanien
Pott 3: Egypten, Nya Zeeland, Elfenbenskusten och Sydafrika
Pott 4: Australien, Saudiarabien, Frankrike och Rumänien

För damerna seedas lagen utifrån deras placering på världsrankingen som uppdateras inför lottningen. Såhär såg samtliga seedningsgrupper ut inför damernas OS-lottning:

Pott 1: Japan, USA och Nederländerna
Pott 2: Sverige, Storbritannien och Brasilien
Pott 3: Kanada, Australien och China
Pott 4: Nya Zeeland, Chile och Zambia

Ett lag ifrån varje seedningsgrupp lottades sedan in i varje OS-grupp. Det svenska damlandslaget lottades här in i samma grupp som USA, Australien och Nya Zeeland.

⚽ Hur spelas Fotbolls OS?

De olympiska turneringarna i fotboll inleds med ett gruppspel för både herrarna och damerna, där de 16 herrlandslagen är indelade i fyra grupper, samtidigt som de 12 damlandslagen är indelade i tre grupper. När alla lag har mött varandra inom grupperna avancerar de bästa lagen till slutspelet. Här är det sedan vinna eller försvinna i varje möte på vägen fram till de stora OS-finalerna.

🇸🇪 När spelar Sverige sina matcher?

Det är ännu inte klart om Sveriges damer kvalar in till turneringen. Först och främst måste laget nå final i Nations League, något som avgörs i februari 2024.

🏆 Vilka lag går till OS-slutspelet?

På damsidan går de tre gruppvinnarna samt de tre grupptvåorna till slutspelet, tillsammans med de två bästa grupptreorna. På herrsidan går de fyra gruppvinnarna samt de fyra grupptvåorna vidare till slutspel.

🇸🇪 Så har det gått för Sverige i tidigare OS

Sveriges fotbollsherrar i OS

Första gången Sverige tävlade i OS var 1908, då spelades inget gruppspel i turneringen. Att turneringen spelades utan gruppspel höll i sig ända fram till OS i Rom 1960, det var första gången som man delade upp lagen i olika grupper om fyra lag. Denna gång var dock inte Sverige med. Första gången som Sverige ställde upp i ett gruppspel var i Seoul 1988.

Den gången vann Sverige sin grupp före Västtyskland, Tunisien och Kina. Sedan tog det stopp mot Italien i kvartsfinalen. Det svenska laget 1988 innehöll stjärnor som Jonas Thern, Roger Ljung och Jan Hellström.

1992 var första gången som OS spelades med ländernas U23-lag. Sverige hade kvalificerat sig för mästerskapet och ställdes mot Paraguay, Sydkorea och Marocko i gruppspelet. Sverige vann gruppen efter en vinst och två oavgjorda matcher. Återigen tog det stopp för Sverige i kvartsfinalen där Australien blev för starka.

Sedan dröjde det 24 år innan Sverige var med i ett OS-gruppspel igen för herrar i Rio de Janeiro 2016. Denna gång med en förtunnad svensk trupp som hade kvalificerat sig in via sitt guld i U21-EM 2015. Förbundskapten Håkan Ericson fick över 50 nej från spelare men kunde till slut ta ut sin 18-mannatrupp. Laget fick en svår grupp där man ställdes mot Nigeria, Japan och Colombia. Sverige hamnade sist i gruppen efter en oavgjord match i premiären mot Colombia följt av förlust mot Japan och Nigeria.

Sveriges fotbollsdamer i OS

Sverige har kvalificerat sig till alla OS-turneringar på damsidan och har därmed deltagit i alla dess gruppspel. På damsidan introducerades turneringen först 1996, under OS i Atlanta. Sverige kvalade in som ett av fyra europeiska länder till mästerskapet och fick en grupp med USA, Danmark och Kina. Sverige slutade på tredjeplats i gruppen och missade därmed slutspel. I premiären förlorade Sverige mot Kina med 0-2. Den andra gruppspelsmatchen mot USA slutade 2-1 till amerikanskorna och i och med den förlusten kunde Sverige inte längre nå slutspel. Svenskorna besegrade dock Danmark i den sista matchen efter att Malin Swedberg gjort två av Sveriges tre mål i 3-1-segern. Laget innehöll förutom Malin Swedberg även Pia Sundhage och en ung Hanna Ljungberg och tränades av Marika Domanski Lyfors.

År 2000 var det dags för OS igen och denna gång i Sydney. Återigen kvalade Sverige sig vidare till turneringen. Denna gång skulle det svenska laget få ställa upp med en ny generation spelare. Hanna Ljungberg hade hunnit bli 21 år gammal. Malin Moström, Victoria Svensson och Caroline Jönsson hade även dem slagit sig in i truppen. Mästerskapet skulle dock ta slut ganska tidigt. Sverige fick endast med sig ett oavgjort resultat i gruppspelet efter att man kryssat mot Australien. I de övriga matcherna förlorade Sverige mot Tyskland och Brasilien. Man lyckades bara göra ett mål i turneringen signerat Malin Andersson.

I OS i Aten 2004 gick det bättre för svenskorna. Spelarna från 2000 hade blivit fyra år äldre och truppen kryddades med spelare som Frida Östberg och Josefine Öqvist.

Sverige vann sin grupp före Japan och Nigeria i en grupp som endast bestod av tre lag. Därmed avancerade Sverige till sitt första slutspel i OS någonsin. Väl i slutspelet vann svenskorna kvartsfinalen mot Australien med 2-1 innan det blev förlust mot Brasilien i semifinalen. Därmed väntade en bronsmatch mot Tyskland som Sverige dessvärre förlorade. Istället fick laget och förbundskapten Marika Domanski Lyfors flyga hem från Grekland utan OS-medalj.

2008 i Peking tränades laget av Thomas Dennerby. Sverige hamnade i en grupp med Kina, Argentina och Kanada. Sverige avancerade återigen till slutspel efter att ha slutat tvåa i gruppen bakom värdnationen Kina. I kvartsfinalen förlorade Sverige mot Tyskland efter förlängning och fick även detta OS-år vända hem till Sverige utan medalj.

Med London som spelplats 2012 kvalade Sverige in som ett av två länder från Europa, förutom värdnationen Storbritannien. Thomas Dennerby styrde fortfarande den skuta som tog hem gruppsegern i OS före Japan, Sydafrika och Kanada. Slutspelet slutade abrupt för Sverige som återigen förlorade direkt i kvartsfinalen, denna gång mot Frankrike.

Efter fem relativt misslyckade OS-turneringar gick Sverige in i turneringen 2016 med låga förväntningar på sig. Pia Sundhage tillträdde som förbundskapten för Sverige efter OS 2012 där hon tog OS-guld som förbundskapten för USA. Fyra år senare hade Sundhage fått jobba med den svenska truppen och gick in i 2016 års turnering som sin sista som svensk förbundskapten för denna gång. Sverige hade inte det riktiga flytet i gruppspelet och fick hålla i livremmen när man avancerade från gruppen som en av två bästa grupptreor efter att bland annat förlorat mot hemmanationen Brasilien med 5-1. I slutspelet skulle det dock gå bättre. Sverige slog ut favoriten USA i kvartsfinalen efter straffar och fick revansch mot Brasilien i semifinalen, även den matchen slutade med straffläggning efter att det blivit 0-0 under ordinarie matchtid och förlängning. I finalen blev dock Tyskland alldeles för starka och Sverige fick titulera sig som silvermedaljörer och blev därmed det första svenska laget på damsidan som tagit medalj i OS.

Fyra år senare, vid OS i Tokyo 2020, som spelades sommaren 2021 på grund av pandemin, lyckades damlandslaget återigen att nå hela vägen till final. På vägen dit fick de ta sig an USA, Australien och Nya Zeeland under gruppspelet, någonting som resulterade i tre raka segrar med siffrorna 3-0, 4-2 och 2-0. I kvartsfinalen mot Japan kunde Magdalena Eriksson snabbt ta ledningen för Sverige och dryga timmen in kunde Stina Blackstenius återta den efter en japansk kontring. På straff kunde Kosovare Asllani sätta spiken i kistan med 3-1. I semifinal fick man återigen möta på Australien, som man tidigare i turneringen besegrat med 4-2. I detta möte var det Fridolina Rolfö som klev fram och gjorde matchens enda mål som därmed ledde till en svensk säkrad medalj. För andra året på raken var svenskorna klar för final och detta blev en match som många fotbollsfantaster sent glömmer. Blackstenius tog ledningen efter dryga halvtimmen, men efter att Kanada tilldelats en straff kunde de kvittera till ett resultat som stod sig tiden ut. Inte heller under förlängningen kunde något av lagen säkra titeln, utan det skulle krävas en straffläggning för detta. Två fullträffar och tre missar för bägge lag ledde till en sjätte straffrunda där Jonna Andersson missade samtidigt som Julia Grosso blev landshjälte när hennes skott gick förbi Hedvig Lindahl och in i mål. Kanadas första OS-gulde och ett nytt OS-silver för Sverige blev alltså resultatet av turneringen.