Den 14 juni – 15 juli 2018 spelades den 21:a världsmästerskapet i fotboll med Ryssland som värdnation. Att det var just här som turneringen skulle spelas avslöjades redan i december 2010 efter att FIFA:s exekutivkommitté röstat fram landets förslag. Under turneringen spelades det 64 matcher på 12 olika arenor runtom i 11 ryska städer och turneringen lockade fotbollsfantaster ifrån alla världens hörn.

Dessa lag stod på prispallen i VM 2018

Guld: Frankrike
Silver: Kroatien
Brons: Belgien

Sverige i fotbolls VM 2018

I och med Sveriges kvalificering till VM i Ryssland kunde man delta i sitt tolfte världsmästerskap. Turneringen inleddes med gruppspelsmatcher mot Sydkorea, Tyskland och Mexiko, vilket något överraskande resulterade i en gruppseger och avancemang till slutspelet. I åttondelsfinalen kom nästa bragd när man slog ut Schweiz och sedan tog sig till kvartsfinal. Här tog dock VM-resan slut efter att man besegrades av England.

>> Här kan du läsa mer om Sveriges VM 2018

Kvalet till fotbolls-VM 2018

Redan under 2015 började man i vissa delar utav världen att kvala till det stora mästerskapet. För de Europeiska landslagen väntade man tills hösten 2016 där man inledde kvalet med ett gruppspel. Ifrån de nio grupperna direktkvalificerade sig samtliga gruppvinnare, samtidige som de åtta bästa grupptvåorna fick göra upp i en playoff om de sista fyra platserna. Bland dessa fanns det svenska landslaget, som genom att besegra Italien kunde ta sig in till sitt första VM på 12 år.

Här är Sveriges grupp under kvalet till VM 2018

Laddar...

Följande länder tig sig vidare till mästerskapet från respektive världsdel:
Europa: Frankrike, Portugal, Tyskland, Serbien, Polen, England, Spanien, Belgien, Island, Schweiz, Kroatien, Sverige och Danmark
Asien: Iran, Sydkorea, Japan, Saudiarabien och Australien
Afrika: Tunisien, Nigeria, Marocko, Senegal och Egypten
Nord- och Centralamerika: Mexiko, Costa Rica och Panama
Sydamerika: Brasilien, Uruguay, Argentina, Colombia och Peru
Oceanien: Inget lag fick representera, då Nya Zeeland åkte ut i det interkontinentala play-off spelet

Gruppspelet VM 2018

Gruppspelet i VM 2018 spelades mellan 14-28 juni. De 32 deltagande nationerna hade inför VM lottats in i åtta grupper om fyra lag. Inom grupperna fick alla lagen möta varandra en gång och när detta var gjort gick de två bästa lagen från varje grupp vidare till slutspel.

Grupp A

Laddar...

Laddar...

Mer om lagen i grupp A

När beslutet kring att årets turnering skulle hållas i Ryssland kom kunde nationens landslag räkna hem en plats i den stora turneringen utan att behöva kvala sig in. Uruguay i sin tur tig sig till VM genom att placera sig som tvåa i det Sydamerikanska kvalet. För Saudiarabien blev det en direkt avgörande sista kvalomgång, där man lyckades ta sig direkt till mästerskapet på en bättre målskillnad. Egypten kunde i sin tur vinna sin kvalgrupp med goda poängmarginaler.

Utav de fyra nationerna så är Uruguay den som har flest VM-meriter med 12 tidigare deltagande. Laget har även två guldmedaljer i bagaget, där det första kom i den allra första upplaga utav turneringen. Saudiarabien och Egypten har båda två tagit sig till åttondelsfinal som längst, medans Ryssland aldrig tagit sig förbi gruppspelet. Laget hade som värdnation en stor fördel i samband med VM-lottningen, där man placerades i den högsta seedningsgruppen, vilket innebar ett enklare motstånd i turneringen inledning. Huruvida laget kommer lyckas ta sig vidare med hjälp utav publikens stöd eller inte återstår att se.

Grupp B

Laddar...

Laddar...

Mer om lagen i grupp B

Portugal och Spanien lyckades kvala sig in till mästerskapet genom att vinna sina respektive kvalgrupper, båda lagen med nio vinster utav tio möjliga. Även Marocko gjorde ett mycket bra kval, utan en endaste match utan poäng i gruppspelet. Iran var ett utav de allra första lagen att bli klara för turneringen och detta efter att ha tagit en rejäl ledning i sin kvalgrupp.

Med 14 VM i bagaget är Spanien den nation som är mest rutinerad i gruppen. I dessa turneringar har det sedan blivit ett guld, som kom under mästerskapet i Sydafrika. Också Portugal har lyckats ta hem medalj i turneringen och som regerande europeiska mästare är man en het kandidat till guldet. Marocko har som bäst tagit sig till en åttondelsfinal i sina tre VM, medans Iran åkt ut i gruppspelet vid de fyra turneringar som man deltagit i.

Grupp C

Laddar...

Laddar...

Mer om lagen i grupp C

Australien lyckades ta sig till VM genom att först och främst komma trea i sin asiatiska kvalgrupp och därefter besegra Serbien om regionens sista plats i det interkontinentala kval. Här fick laget i sin tur ta sig an Honduras, som man besegrade i dubbelmötet. Även Peru fick genomgå det interkontinentala kvalet, dit man tog sig efter att ha kommit femma i det sydamerikanska kvalet och därefter besegrade Nya Zeeland. Frankrike vann Sveriges kvalgrupp och tog sig direkt till turneringen, samtidigt som Danmark fick genomgå en playoff på samma sätt som Sverige. Här ställdes man mot Irland som man besegrade stort i den sista matchen på bortaplan.

Frankrike är den nation som lyckats bäst i tidigare mästerskap, där man fått med sig fyra medaljer ifrån sina tidigare turneringar. En utav dessa är i valören guld, vilken man tog hem på hemmaplan för 20 år sedan. Peru är även dem ett utav de lag som många tror på i gruppen, då de nu gör återkomst efter sex missade mästerskap. I sina fyra mästerskap har man tagit sig till kvartsfinal som bäst. Även Danmark har fyra turneringar i bagaget, där man som bäst kommit till kvartsfinal. Australien har i sin tur lyckats ta sig vidare ifrån gruppspelet en gång, men då åkte man ut i första slutspelsmatchen.

Grupp D

Laddar...

Laddar...

Mer om lagen i grupp D

Det argentinska landslaget lyckades kvalificera sig till årets turnering genom att komma trea i det sydamerikanska kvalet. Nigeria tog sig i sin tur genom det afrikanska kvalet utan en enda förlust och med ett stort poängförsprång i gruppspelet. Island och Kroatien deltog i samma kvalgrupp i det europeiska kvalet, där Island blev den slutliga segraren. De inbördes mötena mellan Kroatien och Island resulterade i varsin vinst på hemmaplan. Kroatien kom i sin tur tvåa i gruppen och kunde sedan kvalificera sig till VM genom att besegra Grekland i playoffen.

Utav de fyra lagen i gruppen så är det Argentina som med god marginal har haft de största framgångarna under tidigare VM. Laget har tagit sig till final vid fem tillfällen, där man vunnit hela turneringen vid två tillfällen. Kroatien tog i sin tur hem sin första och enda bronsmedalj i mästerskapet för exakt 20 år sedan och många hoppas på att man på jubileumsåret kan ta hem en ytterligare. För Islands del så är årets världsmästerskap det allra första som man har lyckats att kvala sig in till. Många ser Lars Lagerbäcks ledande roll som en stor anledning till det hela, men i själva mästerskapet får laget bevisa färg med Heimir Hallgrimsson i spetsen. Nigeria har deltagit i fem världsmästerskap tidigare och här har man som bäst tagit sig till åttondelsfinal. Många ser Argentina som den självklara segraren i gruppen, men de övriga lagen har ändå en del att komma med.

Grupp E

Laddar...

Laddar...

Mer om lagen i grupp E

Brasilien kunde med god marginal räkna hem en plats i världsmästerskapet först utav alla och hamnade slutligen i tabellens topp med endast en förlorad kvalmatch. Serbien tog hem förstaplatsen i Europas kvalgrupp D och kunde därmed räkna hem en plats i VM direkt. För Schweiz del så avgjordes det hela i den avslutande kvalmatchen, där Portugal klättrade förbi och med en bättre målskillnad kunde vinna gruppen. Schweiz fick då istället spela playoff för en plats i turneringen och här lyckades man besegra Nordirland i ett möte som på många sätt liknade Sveriges seger över Italien. Costa Rica hamnade på en andraplats i det Nord- och Centralamerikanska kvalets avslutande omgång, dit man i sin tur kvalificerade sig genom att vinna sin grupp i den första gruppspelsomgången.

I de tidigare 20 världsmästerskapen så är Brasilien den enda nationen som deltagit i samtliga utav dessa. Här har det blivit hela nio medaljer där hälften utav dem är av den tyngsta valören. Dessa meriter gör att många redan på förhand ser laget som en potentiell vinnare utav såväl gruppen som turneringen. Serbien har endast varit med i VM som enskild nation vid ett tidigare tillfälle och den gången tog resan slut under gruppspelet. Ser man dock till landets deltagande som enade nationen Jugoslavien har man tagit sig till semifinal vid två tillfällen. Costa Rica har i sin tur deltagit i fyra tidigare turneringar, där man 2014 tog sig ända till kvartsfinal. För Schweiz del finns det tio tidigare deltagande, där man som bäst hamnat på en sjätteplats.

Grupp F

Laddar...

Laddar...

Mer om lagen i grupp F

Tyskland tog sig genom tio raka kvalsegrar och en högsta placering i sin grupp relativt enkelt till årets mästerskap, där de är för att försöka försvara sin världsmästartitel. Sverige fick som de flesta vet ta den något längre vägen via playoffen efter att ha knipit andraplatsen i sin grupp tack vare en bättre målskillnad än trean Nederländerna. I playoffen väntade sedan mardrömsmotståndet Italien, som man överraskande nog besegrade i dubbelmötet. Det mexikanska landslaget kunde i sin tur kvalificera sig genom att ta hem det andra gruppspelet i Nord- och Centralamerikas gemensamma kval. Sydkorea lyckades ta sig direkt till turneringen genom att komma på en andraplats i en utav Asiens två kvalgrupper.

De två europeiska lagen i gruppen är de enda som tagit hem medaljer i mästerskapet, där Sverige stoltserar med ett silver och ett brons. Tyskland i sin tur har fått med sig fyra guld samt lika många silver och brons, vilket gör laget till dem med flest VM-medaljer. Senast som laget blev utan medalj var 1998 och många undrar om laget kan lyckas fortsätta sin streak även i år. Det sydkoreanska laget har varit med i de åtta senaste mästerskapen och här tagit sig till en fjärdeplats som bäst. När det kommer till Mexiko så har man varit med i väldigt många mästerskap, men inte tagit sig länge än till en sjätteplats. Vilket lag som kommer att knipa den andra slutspelsplatsen i gruppen utöver Tyskland (som många räknar som självklara för avancemang) är ändå relativt oklart då de tre övriga lagen verkligen har visat att de kan nå en riktigt hög nivå när det verkligen gäller.

Grupp G

Laddar...

Laddar...

Mer om lagen i grupp G

Belgien lyckades ta poäng i alla sina kvalmatcher och kunde slutligen toppa tabellen för sin kvalgrupp med relativt stor marginal. Även England gick vinnande ut sitt kval utan att ha missat poäng i sina kvalmöten och de båda två europeiska lagen kunde därmed säkra en plats i mästerskapet relativt tidigt. För Tunisiens del blev den sista matchen mot Libyen avgörande då man lyckades få med sig en poäng och därmed säkra gruppsegern. Panama kom först på en andraplats i det första gruppspelskvalet och kunde sedan tack vare målskillnaden ta Nord- och Centralamerikas sista direktplats till turneringen.

Det lag i gruppen som har lyckats bäst i mästerskapet är fotbollsnationen England, som 1966 tog hem guldet i turneringen. Efter det har det inte blivit några fler medaljer, men dock avancemang till slutspelet i samtliga turneringar som man lyckats kvala sig in till. Belgien har dock haft chans på medalj när man 1986 tog sig hela vägen till semifinal, där man dock förlorade mötet samt den efterföljande medaljkampen. Tunisien har varit med i fem tidigare världsmästerskap, men ännu inte lyckats ta sig förbi gruppspelet. För Panamas del så är årets turnering den allra första som man deltar i och förhoppningarna på nationen är väldigt höga hos fansen.

Grupp H

Laddar...

Laddar...

Mer om lagen i grupp H

Colombia kunde men en poängs marginal ta den sista utav Sydamerikas fyra direktplatser till turneringen efter att man spelade lika mot femteplacerade Peru i kvalavslutningen. Det japanska landslaget tog sig igenom kvalets första gruppspel utan en enda förlust och även i den andra kvalgången kunde man ta sig hela vägen till tabellens topp. Även Senegal fick till ett kvalgruppspel utan några förluster och hade en stor marginal ner till övriga lag i gruppen, vilket gjorde att man inför det avslutande dubbel-mötet med Sydafrika kunde räkna hem segern. Också Polen kunde med endast en förlustmatch i kvalet säkra en plats i mästerskapet i och med sin avslutande seger mot Montenegro.

Den här VM-gruppen består tre lag som inte har extremt mycket erfarenhet utav turneringen. Men trots detta så har de alla lyckats att sig förbi turneringens gruppspel. Senegal har endast deltagit i ett tidigare mästerskap, men lyckades då ta sig hela vägen till kvartsfinal efter att ha slagit ut Sverige i åttondelsfinalen. Japan gjorde debut 1998 och har sedan dess inte missat en enda turnering. I sitt andra VM tog man sig vidare till åttondelsfinal, men här tog resan i mästerskapet slut. Också Colombia har fem tidigare deltagande och i Brasilien 2014 överraskade dem många när de vann sin grupp och sedan slog ut Uruguay i åttondelen. För Polens del så finns två bronsmedaljer med bland meriterna och laget ses utav många som det starkaste i gruppen. Med sina sju tidigare VM-deltagande så är man det mest rutinerade laget i gruppen.

Slutspelet VM 2018

Till slutspelet var de 16 nationer som gick för att mötas i åttondelsfinalerna som spelades 30 juni-3 juli. Här halverades antalet deltagare och många stora fotbollsnationer fick se sig utslagna. Den 6 juli inleddes kvartsfinalerna där endast de allra bästa lagen kunde hålla sig kvar.

Laddar...

Efter att kvartsfinalerna var spelade var det endast lag ifrån Europa kvar i turneringen, vilket klargjorde att samtliga medaljer för året skulle gå till kontinenten. Såväl Frankrike som Kroatien tog sig hela vägen till finalen utan en enda förlust och kampen mellan nationerna blev hård ända in i det sista. Slutligen fick Frankrike äran att för andra gången lyfta den gyllene VM-pokalen.

Sveriges trupp i fotbolls VM 2018

Här listar vi de 23 spelarna som var med och spelade för Sverige vid världsmästerskapet i Ryssland.

Position Nr Namn Klubb
Målvakt 1 Robin Olsen FC København
Målvakt 12 Karl-Johan Johnsson EA Guingamp
Målvakt 23 Kristoffer Nordfeldt Swansea City AFC
Back 2 Mikael Lustig Celtic FC
Back 3 Victor Nilsson Lindelöf Manchester United FC
Back 4 Andreas Granqvist FC Krasnodar
Back 5 Martin Olsson Swansea City AFC
Back 6 Ludwig Augustinsson SV Werder Bremen
Back 14 Filip Helander Bologna FC
Back 16 Emil Krafth Bologna FC
Back 18 Pontus Jansson Leeds United FC
Mittfältare 7 Sebastian Larsson Hull City FC
Mittfältare 8 Albin Ekdal Hamburger SV
Mittfältare 10 Emil Forsberg RB Leipzig
Mittfältare 13 Gustav Svensson Seattle Sounders FC
Mittfältare 15 Oscar Hiljemark Genoa CFC
Mittfältare 17 Viktor Claesson FC Krasnodar
Mittfältare 19 Marcus Rohdén FC Crotone
Mittfältare 21 Jimmy Durmaz Toulouse FC
Forward 9 Marcus Berg Al Ain FC
Forward 11 John Guidetti Deportivo Alavés
Forward 20 Ola Toivonen Toulouse FC
Forward 22 Isaac Kiese Thelin Waasland-Beveren