Förutom de tio VM-platserna som går till vinnarna i det europeiska gruppspelet under kvalet, finns det ytterligare tre platser att fylla. Dessa får lagen göra upp om i en playoff. När samtliga gruppspelsmatcher är avklarade avancerar tolv nationer till denna del av kvalet som tar plats under mars 2022.

Såhär spelas playoffen till fotbolls VM 2022

Samtidigt som de tio vinnarna i gruppspelet belönas med varsin VM-plats får de som kommer på andraplats i respektive grupp en ny chans i playoffen. Hit tar sig även de två bäst rankade lagen ifrån Nations League-säsongen 2020/2021 som inte nått en direktplats via det vanliga kvalet.

De totalt tolv lagen delas in i fyra playoff-slutspel där lagen möter varandra i semifinaler och en slutlig finalmatch. Alla möten i playoffen sker i form av enkla matcher och de tre lag som slutligen står som segrare i finalerna äras med varsin plats i fotbolls VM.

Datumen som är satta för VM-playoffen är 24-25 mars 2022 för semifinalerna samt 28-29 mars 2022 för finalerna. Först här vet vi vilka de totalt tretton europeiska nationer i turneringen blir.