• Förutom de nio VM-platserna som går till vinnarna i det europeiska gruppspelet under kvalet, finns det ytterligare fyra platser att fylla. Dessa får grupptvåorna göra upp om i en playoff. När samtliga gruppspelsmatcher är avklarade avancerar de åtta bästa tvåorna till denna del utav kvalet som tar plats under november 2021. Här lottas lagen in i par som sedan möter varandra i två matcher, där den sammanlagda poängen avgör vilka som tar de sista VM-platserna.

Nedan ser ni playoffen som skedde 2017, inför VM i Ryssland 2018

Nordirland – Schweiz 9/11 0-1
Schweiz – Nordirland 12/11 0-0
Schweiz är klara för VM

Kroatien – Grekland 9/11 4-1
Grekland – Kroatien 12/11 0-0
Kroatien är klara för VM

Sverige – Italien 10/11 1-0
Italien – Sverige 13/11 0-0
Sverige är klara för VM!

Danmark – Irland 11/11 0-0
Irland – Danmark 14/11 1-5
Danmark är klara för VM

Vilka grupptvåor går vidare?
Då det totalt kommer att finnas nio grupptvåor, men enbart åtta platser i denna del utav kvalet så är det de grupptvåor med bäst resultat under tidigare del utav kvalet som går vidare. När man ska göra denna gallring räknar man bort mötena med det sämsta laget i gruppen och ser då till den poäng som lagen har samlat ihop. Skulle två lag hamna på samma poäng är det istället målskillnaden som avgör det hela.Om man fortfarande inte kan ta fram åtta lag så är det det lag med flest gjorda mål som går vidare.

Lottningen inför playoffen sker den 17 oktober i Zürich. Här är de fyra bästa lagen, enligt FIFA:s världsranking som presenteras dagen innan, seedade och kan därmed inte ställas mot varandra. Då många utav Europas landslag ligger högst på världsrankingen kan det hända att väldigt bra lag blir oseedade inför lottningen.