Förutom de tio VM-platserna som går till vinnarna i det europeiska gruppspelet under kvalet, finns det ytterligare tre platser att fylla. Dessa får lagen göra upp om i en playoff. När samtliga gruppspelsmatcher är avklarade avancerar tolv nationer till denna del av kvalet som tar plats under mars 2022.


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Såhär spelas playoffen till fotbolls VM 2022

Samtidigt som de tio vinnarna i gruppspelet belönas med varsin VM-plats får de som kommer på andraplats i respektive grupp en ny chans i playoffen. Hit tar sig även de två bäst rankade lagen ifrån Nations League-säsongen 2020/2021 som inte nått en direktplats via det vanliga kvalet. Vilka dessa två lag blir står klart först efter att samtliga VM-kvalmatcher är avklarade.

De totalt tolv lagen delas in i fyra playoff-slutspel där lagen möter varandra i semifinaler och en slutlig finalmatch. Alla möten i playoffen sker i form av enkla matcher och de tre lag som slutligen står som segrare i finalerna äras med varsin plats i fotbolls VM.

Datumen som är satta för VM-playoffen är 24-25 mars 2022 för semifinalerna samt 28-29 mars 2022 för finalerna. Först här vet vi vilka de totalt tretton europeiska nationer i turneringen blir.

Tidigare europeiska playoff till fotbolls VM

Sedan 1998 har playoffen varit en naturlig del i det europeiska kvalet till fotbolls VM. Även därförinnan har en del kval avgjorts med hjälp av direkt avgörande möten. Här summerar vi de tidigare playoff-spelen som spelats.

Playoffen till VM 1966 i England

I kvalgrupp 1 och 9 hamnade de två lagen i topp på samma poäng, vilket gjorde att en ny match mellan lagen fick spelas. I grupp 1 var det Bulgarien och Belgien som gjorde upp, där det blev Bulgarien som vann mötet med 2-1. I grupp 9 var det i sin tur Spanien som slutligen tog VM-platsen efter att ha besegrat Irland med 1-0.

Playoffen till VM 1974 i Västtyskland

I kvalgrupp 1 och 7 hamnade de två lagen i topp på samma poäng, vilket gjorde att en ny match mellan lagen fick spelas. I grupp 1 var det Österrike och Sverige som gjorde upp, där det blev Sverige som vann mötet med 2-1. I grupp 7 kunde Jugoslavien ta sig till VM efter att ha besegrat Spanien med 1-0.

Playoffen till VM 1986 i Mexiko

De tre grupptvåorna som inte gick direkt till VM rankades mot varandra, där de två bästa lagen möttes i en playoff som avgjorde den sista europeiska VM-platsen. De två matcherna mellan Belgien och Nederländerna resulterade i ett oavgjort 2-2 resultat, där Belgien med fler bortamål tog sig till mästerskapet.

Playoffen till VM 1998 i Frankrike

De åtta grupptvåorna som inte gick direkt till VM möttes i playoffen, där de fyra vinnarna tog sig till turneringen. Lagen som tog sig hela vägen till världsmästerskapet var Kroatien, Italien, Belgien och Jugoslavien.

Playoffen till VM 2002 i Sydkorea och Japan

De åtta grupptvåorna som inte gick direkt till VM möttes i playoffen, där de fyra vinnarna tog sig till turneringen. Lagen som tog sig hela vägen till världsmästerskapet var Belgien, Tyskland, Slovenien och Turkiet.

Playoffen till VM 2006 i Tyskland

De sex grupptvåorna som inte gick direkt till VM möttes i playoffen, där de fyra vinnarna tog sig till turneringen. Lagen som tog sig hela vägen till världsmästerskapet var Spanien, Schweiz och Tjeckien.

Playoffen till VM 2010 i Sydafrika

De åtta bästa grupptvåorna möttes i playoffen, där de fyra vinnarna tog sig till VM-turneringen. Lagen som tog sig hela vägen till världsmästerskapet var Frankrike, Portugal, Grekland och Slovenien.

Playoffen till VM 2014 i Brasilien

De åtta bästa grupptvåorna möttes i playoffen, där de fyra vinnarna tog sig till VM-turneringen. Lagen som tog sig hela vägen till världsmästerskapet var Portugal, Frankrike, Grekland och Kroatien.

Playoffen till VM 2018 i Ryssland

De åtta bästa grupptvåorna möttes i playoffen, där de fyra vinnarna tog sig till VM-turneringen. Lagen som tog sig hela vägen till världsmästerskapet var Schweiz, Kroatien, Danmark och Sverige.

Annons: ⇢ 888sport - Få tillbaka 100 kr i cash när du förlorar på ditt första spel!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder