De afrikanska mästerskapen går mot sitt slut och i dagarna blev det klart vilka två lag som kommer att möta varandra i final. Nigeria och Elfenbenskusten ställs på söndag inför en kamp om mästerskapstiteln.

Elfenbenskustens väg till finalen har varit allt annat än enkel. Gruppspelet började turbulent och laget förlorade två av tre matcher. Det ledde till att förbundskapten Jean-Louis Gasset fick lämna sitt uppdrag. Rollen som tränare togs tillfälligt över av assisterande Emerse Faé, vilket resulterade i framgång. Mot alla odds tog sig laget vidare och gjorde en vändning i slutspelet. I åttondelsfinalen säkrade Elfenbenskusten en sen kvittering och lyckades vinna på straffar, för att i kvartsfinalen avgjöra på övertid. Igår ställdes laget inför Demokratiska republiken Kongo i semifinalen. Matchen var jämn och Sebastien Haller blev till slut matchhjälte när hans skott i den 65:e minuten gav Elfenbenskusten det avgörande målet.

Nigeria som står för den andra finalplatsen har imponerat med sitt stabila försvar genom hela turneringen, men endast ett mål insläppt. I semifinalen ställdes de mot Sydafrika i en match som blev riktigt spännande. William Troost-Ekong satte 1-0 till Nigeria från straffpunkten, men Sydafrika lyckades kvitterade i den 90:e minuten. En förlängning och straffläggning senare kunde Nigerias målvakt, Stanley Nwabali, hyllas som stor hjälte efter att ha räddat laget och säkrat deras avancemang till finalen.

Finalmatchen mellan Elfenbenskusten och Nigeria spelas på söndag kl. 21.00. I Sverige kan man se matchen live på Viaplay och V Sport Premium.