FIFA har delat ut sina pris till år 2022:s bästa fotbollsspelare under året. På herrsidan vann Lionel Messi, som förde sitt Argentina till VM i guld i höstas, och på damsidan vann Alexia Putellas priset för andra året i rad.

Under måndagskvällen hölls en fotbollsgala av FIFA där man i vanlig ordning presenterade vinnare av olika stora priser inom fotbollen. På damsidan skulle världens bästa spelare under året få sitt pris där finalisterna var Englands Beth Mead, USA:s Alex Morgan och Spaniens Alexia Putellas. Det blev den sistnämnda som vann priset. Barcelona-spelaren är den första spelaren någonsin att vinna pris som ”årets fotbollsspelare” två år i rad för FIFA:s räkning. 29-åringen har redan hunnit med att vinna Ballon d’Or två gånger (ett annat pris för världens bästa spelare) och har nått 100 landskamper för sitt Spanien. Putellas missade dock EM för sitt Spanien i somras på grund av skada men hennes framgångar i klubblaget Barcelona (ligatitel, cuptitel och Champions League-final) räckte för juryn.

På herrsidan stod Lionel Messi som segrare av priset igen. Argentinaren tog som bekant sitt Argentina till VM-guld i Qatar i höstas, Messis första VM-guld i karriären. En av världens bästa spelare fick till slut sitt historiska guld och för detta prisades han också på FIFA-galan. Före fransmännen Kylian Mbappé och Karim Benzema blev det Messi som fick bli ”The Best FIFA Men’s Player of The Year”. Just nämnde Benzema blev vinnaren av Ballon d’Or tidigare i år, ett pris som väger tyngre för många.

FIFA:s pris delas ut efter röstning från förbundskaptener, lagkaptener, journalister och supportrar.

Skillnaden mellan Ballon d’Or och FIFA:s pris

”The Best FIFA Player of The Year” delas ut av FIFA men i samarbete med landslagskaptener, förbundskaptener, supportrar och journalister som får äran att rösta på sina favoriter under året.

Ballon d’Or delas ut av den franska tidningen France Football och har gjorts så sedan 1956 (för herrar), även om det på den tiden bara var europeiska spelare som vann priset. Ballon d’Or har också en jury bestående av journalister.

Under en period (2010-2015) delades FIFA Ballon d’Or ut, alltså en sammanslagning av de båda priserna som i ett samarbete. Men idag (anno 2023) delas priserna ut var för sig. Det innebär att olika spelare kan vinna pris som ”Årets bästa fotbollsspelare”.