Foto: Bildbyrån

Det är nu 145 dagar kvar tills damernas stora världsmästerskap inleds med en tuff kamp mellan värdnationen Frankrike och Sydkorea. Även fast damernas turnering ses som en av de större internationella mästerskapen in sporten i år betyder det inte att det är det enda som spelas. Här nedanför listar vi andra världsmästerskap som kommer att äga rum under 2019.

U20-VM i Polen

Den 23 maj inleds den 22:a upplagan av U20-VM som den här gången spelas i sex olika polska städer. Här deltar 24 nationer ifrån hela världen i turneringen som sträcker sig fram till och med den 15 juni. För att ta en plats som europeiskt lag i den här turneringen krävdes det att man placerade sig som ett av de främsta lagen i U19-EM som spelades under förra sommaren. Det svenska laget lyckades inte kvalificera in till denna turnering och missade därmed även chanserna till VM-spel.

U17-VM i Peru

Senare i höst, närmare bestämt den 5-27 oktober kommer världsmästerskapet för manliga spelare under 17 att arrangeras. Årets turnering blir den 18:e i raden och kommer då att spelas i sex olika städer i det sydamerikanska landet. Ännu är det endast 7 av nationerna som är klara för turneringen. För Europas del avgörs det vilka lag man skickar i och med att U17-EM spelas i maj. Lagen kvalar fortfarande för att komma in i den turneringen och Sverige är ett av dessa lag. Man tog sig genom den första kvalomgången som grupptvåa och kommer nu att möta Slovakien, Frankrike och Serbien under ett intensivt kval i slutet av mars. Vinner man den här gruppen är man garanterad en plats i EM, samtidigt som man även kan ta sig dit som en av de bästa grupptvåorna.

Sofie Hansson