Det har nämnts mängder av gånger redan under detta kval men frågan är ifall detta ändå inte är sista chansen för Hamréns grabbar att hänga på tåget mot VM och Rio nästa sommar.

Läget är ju minst sagt raffinerat med Österrike, Sverige och Irland på 11 poäng, fem bakom ledande Tyskland. Med detta i vetskap har alltså svenska landslaget igår landat i Dublin för att förbereda sig för ödesmatchen där en förlust kan bli ödesdiger.
Jag tror ändå att Sverige vid förlust mot Irland har goda möjligheter att bli tvåa i gruppen eftersom Irland ska möta både Österrike och Tyskland på bortaplan samt att Österrike har Tyskland och Sverige borta så poängen kan vi mycket väl ta igen, men då krävs ideligen bra insatser och att vi i sista omgången möter ett kvalificerat och mätt Tyskland i epilogen.

På Aviva Stadium idag kommer landslaget att få utstå 50 000 högljudda gröna fans, glöm inte att Irland var det lag i EM som hade flest hängivna fans på plats. Man åker inte till Irland och bara plockar tre poäng. Ändå, Irland ska inte överskattas som landslag, de saknar en världsstjärna som Zlatan. Dock har de kollektivet och en tränare i Trappatoni som vet hur man manövrerar ut ett svenskt landslag.

Mot Tyskland ifjol förlorade Irland med hela 1-6 och i Mars fick man bara 2-2 hemma mot Österrike, så defensiven har inte varit klockren, förutom då möjligen matchen mot Sverige. De har som brittiska lag av tradition en väldig styrka på fasta situationer och över 60 % av sina mål på sådana. Därför är det inga överord att det svenska försvaret måste överträffa sig själva.

När vi troligtvis kommer ha Mikael Antonsson och Per Nilsson som mittlås i försvaret känns det extra tryggt att Anders Svensson ser ut att göra comeback från start i landslaget. Han kommer med sitt lugna spel kunna avlasta mittbackarna. Det är önskescenariot, sen får vi se hurvida Svensson kommer hinna/orka med det tempo irländarna kommer att sätta upp. Är han inte det blir det oerhört tufft för han i kvällens match, men med all hans rutin och vinnarskalle ska de kunna störa Irländarna på defensiv planhalva. Matchen i Stockholm bjöds inte på några stora ytor för Sverige, nu måste Irland framåt i planen och det kommer öppna upp för Kaclanikic på kanten, sen hoppas vi att Albin Ekdal bibehåller sin fina landslagsform, då kan denna fredagskväll bli mycket spännande.

Ingenting avgörs ikväll, eller rättare sagt allting avgörs ikväll. Svensk seger kommer skapa andrum och utropstecken, en Svensk förlust kommer skapa kaos och frågetecken. Låt oss hoppas på en magisk kväll och få oss minnas den som ”bragden i Aviva Stadium”. Då hänger det som vanligt mycket på grabben ifrån rosengård, men som trappatoni sa ”En Zlatan gör inte ett helt lag”. Det ligger en del i det, alla måste lyfta sig och prestera på topp, kan så även Zlatan lyfta sig över sin kapacitet i så fall ser i alla fall jag möjligheten att få följa laget i Rio nästa sommar.

Mitt tips
Irland – Sverige 1-3

Jerry Andersson


Borussia Dortmund - Real Madrid