Qatar besegrade Iran i semifinalen av Asiatiska mästerskapen på hemmaplan. Almoez Ali blev matchhjälte i slutet på andra halvlek.

Värdnationen för Asiatiska mästerskapet för herrlandslag, Qatar, har möjligheten att ta sitt andra raka guld i sammanhanget. Efter en hård batalj mot ett i stunder bättre Iran kunde Almoez Ali sätta den avgörande bollen till 3-2 i andra halvlek för att skicka sitt land till final i Asian Cup 2023 (2024).

Iran tog tidigt ledningen i matchen genom Sardar Azmoun efter bara fyra minuter innan Qatar både kvitterade och tog ledningen innan första halvlekens slut. Iran fick dock in en tidig kvittering i andra halvlek efter att lagkaptenen Alireza Jahanbaksh satt dit en straff till 2-2. Iran var det bättre laget i andra halvlek och skapade många farliga målchanser men Qatars målvakt och försvar stod pall. Det gav sedan Qatars anfallsstjärna Almoez Ali chansen att avgöra matchen. I en av få qatariska kontringar i andra halvlek, efter en iransk chanskavalkad, dök målkungen upp i straffområdet och rullade dit 3-2 med åtta minuter kvar av ordinarie matchtid. Iran fick sedan 25 minuter på sig (inklusive tilläggstid) att kvittera men Qatar orkade hela vägen. Trots att Iran hade tre hyperfarliga chanser bara under de två sista minuterna, där bland annat svenskfödde Saman Ghoddos var inblandad, så kunde inte Iran kvittera.

Inför sina hemmafans tog därmed Qatar en ovärderlig semifinalseger, detta för att spela sin andra raka final i de asiatiska mästerskapen där man tog hem nationens första titel år 2019 och där man får chansen att vinna guldet igen. I finalen väntar skrällgänget Jordanien i en finalmatch som spelas den 10 februari med avspark 16:00 svensk tid och som sänds på TV4 Play.