Under fredagen spelas semifinalerna i Womens Nations League, där Europas två lag till fotbolls OS-turneringen kommer tas fram. Även i Asien kommer de olympiska kandidaterna inom kort att bli klara, då den sista omgången i regionens OS-kval inleds under helgen.

Kvar i kampen är fyra lag som nu gör upp om totalt två OS-platser. Det hela avgörs i en playoff där det sammanlagda resultatet i två matcher avgör det hela.

Playoff-mötena i damernas asiatiska OS-kval

Uzbekistan – Australien

Nordkorea – Japan

När spelas matcherna?

Under lördagens den 24 februari avgörs de första mötena. Endast ett par dagar senare, den 28 februari äger returerna rum där vi får veta vilka två nationer som kvalificerar sig för en resa till Frankrike i sommar.

Hur tog sig lagen hit?

Kval-turneringen inkluderade från början de 26 lägst rankade nationerna, som inledningsvis möttes i grupper om tre och fyra lag. Redan innan start valde flera nationer att dra sig ur kvalificeringen av olika anledningar, vilket snabbt minskade ner antalet lag till 20. De sju lag som gick vinnande ur grupperna, däribland Uzbekistan, avancerade till den andra rundan.

I detta steg anslöt de fem högst rankade nationerna Nordkorea, Japan, Australien, Japan, Kina och Sydkorea. De sammanlagt tolv nationerna lottades här in i tre nya grupper varifrån alla gruppettor (Australien, Nordkorean och Japan) samt den bästa grupptvåan (Uzbekistan) tog sig vidare till den nu stundande sista omgången.

Av lagen som är kvar har alla förutom Uzbekistan erfarenhet av OS-spel. Japan är i sin tur det enda laget som nått medalj.


Bayern Munich - Real Madrid