Foto: Wikimedia

Trots att det är över tre år kvar tills herrarnas VM spelas nästa gång så har nu de första stegen i kvalet till turneringen tagits. Det är det asiatiska fotbollsförbundet som har lottat den första omgången att kvalet, där det slutligen är 4 eller 5 lag som får delta i världsmästerskapet år 2022.

I denna del av kvalet deltar 12 av de 46 nationerna i regionen, som kommer att möta varandra i playoff-möten, där segrarna tar sig vidare till kvalets nästa del. Dessa inledande matcher mellan de lägst rankade länderna kommer att spelas den 6 juni med returer den 11 juni, där den sammanlagda målmängden avgör vem som avancerar.

Såhär har lagen lottats mot varandra i kvalets första omgång:
Mongoliet – Brunei
Macao – Sri Lanka
Laos – Bangladesh
Malaysia – Östtimor
Kambodja – Pakistan
Bhutan – Guam

I nästa del av kvalet ansluter de resterande asiatiska nationerna och de då sammanlagt 40 lagen kommer här lottas in i åtta grupper om fem lag som kommer att möta varandra under perioden september 2019 till juni 2020. Härifrån går sedan samtliga gruppvinnare ihop med de fyra bästa grupptvåorna till den tredje kvalomgången som består av ett nytt gruppspel som avrundas i oktober 2021. Här står det då klar vilka fyra lag som går direkt till VM i Qatar, samt vilket lag som får spela i den interkontinentala playoffen.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid