Sverige fick en alldeles lysande start på OS-äventyret i Tokyo. Sverige var helt överlägset när man besegrade de regerande världsmästarna USA i premiärmatchen. Stina Blackstenius gjorde två mål i segern och Lina Hurtig fullbordade slutresultatet till 3-0.

Under onsdagsförmiddagen spelade Sverige sin OS-premiär mot USA. På förhand var det amerikanerna som var favoriter som den jätte de är inom damfotbollen.

Sverige kom ut väldigt starkt i den första halvleken. Man såg till att äga mycket boll och erövra den snabbt vid bollförlust för att skapa sig momentum i matchen. Sverige skapade ett par halvfarliga chanser under de inledande 20 minuterna. Och ledningsmålet skulle till slut komma för svensk del.

Sofia Jakobsson kom runt på högerkanten och slog in bollen mot straffområdet. Där inne kom den notoriska målskytten Stina Blackstenius och stångade in 1-0 för Sverige. Svensk drömstart i Tokyo.

Direkt efter målet höll USA på att skaka om Sverige snabbt genom att skapa ett farligt läge via Christen Press. Men Sverige höll undan. Sverige fortsatte sedan att hitta ytor bakom USA:s backlinje och skapade ett flertalet chanser att utöka sin ledning innan halvtidsvilan. USA fick dock den största chansen när man nickade i stolpen bara dryga minuten innan domaren blåste av för halvtid. Men svensk ledning 1-0 efter 45 minuter.

Den andra halvleken

I den andra halvleken så fortsatte Sverige på samma vis som i den första. Man låg tätt på USA och såg ut att kontrollera händelserna. I den 55:e matchminuten kom också det andra svenska målet för Sverige och återigen så var Stina Blackstenius sist på bollen. Efter en hörna som svensk spelare kom högst på stod Blackstenius på bortre stolpen och sköt upp stolpreturen i nättaket till 2-0 för Sverige. Svensk tvåmålsledning med 35 minuter kvar att spela alltså.

Drygt tio minuter efter målet blev målskytten utbytt tillsammans med Fridolina Rolfö. In kom Olivia Schough och Lina Hurtig för att få pigga ben framåt för svensk del. USA bytte i samma veva in sin storstjärna Megan Rapinoe. Hjälten från VM 2019 skapade farligheter från sin vänsterkant, där en chans resulterade i en stolpträff från en amerikanska med öppet mål. Men fortsatt hållen nolla för Sverige.

Bara ett par minuter minuter senare satte Sverige 3-0. Sofia Jakobsson och Hanna Glas kombinerade sig fram på högerkanten där den sistnämnda slog in ett högt inlägg in i straffområdet. Där inne fanns nyss inkomna Lina Hurtig och nickade in 3-0 för Sverige. Hurtig är en erkänt bra huvudspelare och fick in en bra träff för att utöka den svenska ledningen.

Efter målet bytte Sverige ytterligare. Hammarby-spelaren Madelene Janogy kom in och den 18-åriga mittfältaren Hanna Bennison fick göra mästerskapsdebut för Sverige.

Den sista kvarten spelades av smart för svensk del. Man bjöd inte på speciellt många farligheter utan spelade smart och rutinerat. Matchen slutade 3-0 till Sverige som fick en smakstart på OS-äventyret. Inför matchen hade förbundskaptenen Vlatko Andonovski ännu inte förlorat med sitt USA. Amerikanskorna hade 44 matcher utan förlust inför matchen, en svit som Sverige alltså bröt.

Nästa match för Sverige är på lördagen den 24 juli då man ställs mot Australien. Matchstart 10:30 på Kanal 5 och Discovery Plus.