Brasilien missar herrarnas turnering i de Olympiska Spelen 2024 i Paris, för andra gången på 2000-talet. Detta efter att Paraguay och Argentina tagit sig vidare genom OS-kvalet i Sydamerika.

Igår avslutades OS-kvalet för sydamerikanska U23-landslag i jakten på två platser till fotbolls-OS 2024 i Paris i sommar. Brasilien, som har vunnit två raka OS-guld och fyra raka OS-medaljer, missar mästerskapet i sommar. I den avgörande matchen mot Argentina förlorade ”brassarna” med 0-1 där Argentina istället får spela OS.

Till OS går även Paraguay, som faktiskt vann hela OS-kvalet. Paraguayanerna tog sju poäng i det avgörande gruppspelet efter seger mot Brasilien och oavgjort mot Argentina innan man avslutade med seger 2-0 mot hemmanationen Venezuela.

OS-kvalet i Sydamerika bestod först av två grupper där de två bästa lagen i varje grupp gick till en slutspelsgrupp där man mötte varandra igen. I den ingick alltså Paraguay, Argentina, Brasilien och Venezuela där Paraguay och Argentina fick flest poäng till slut.

Sluttabellen Sydamerika (sista gruppen)

  1. Paraguay, 7p (till OS 2024)
  2. Argentina, 5p (till OS 2024)
  3. Brasilien, 3p
  4. Venezuela, 1p

OS-klara länder:
Frankrike (värdnation)
USA (Nord- och Centralamerika)
Dominikanska Republiken (Nord- och Centralamerika)
Spanien (Europa)
Israel (Europa)
Ukraina (Europa)
Marocko (Afrika)
Egypten (Afrika)
Mali (Afrika)
Nya Zeeland (Oceanien)
Paraguay (Sydamerika)
Argentina (Sydamerika)

Asiens kvalspel spelas i april och maj i Qatar. Därifrån ska tre nationer kvalificera sig. Det lag som slutar fyra i det asiatiska kvalet möter Guinea (fyra i Afrika) i ett playoff-möte om den sista OS-platsen.


Borussia Dortmund - Real Madrid