Copa América Femenina, det sydamerikanska mästerskapet för damer, avgjordes igår och Brasilien lyckades ta sin åttonde titel efter en hård och jämn finalseger mot Colombia. Matchens enda mål gjordes av Debinha på straff.

Svenska förbundskaptenen Pia Sundhage är som bekant numera tränare för de brasilianska damerna och medan en seger var nästintill ett krav så hade nog inte många trott att Brasilien skulle hålla nollan genom hela turneringen och dessutom göra hela 20 mål, trots att lagkaptenen och stjärnan Marta inte kunde delta i turneringen på grund av sin skada.

Sydamerikanska mästerskapet för damer fungerade också som VM-kval för kontinenten. De tre bästa lagen – alltså vinnarna Brasilien, silvermedaljörerna Colombia och bronsmatchvinnarna Argentina – är därmed kvalificerade för VM, medan fyran Paraguay och femman Chile får åka och slåss om de sista VM-platserna i det interkontinentala playoff som spelas i Nya Zeeland i februari.

Utöver att ha kvalificerat sig till nästa års världsmästerskap så kvalificerade sig också de båda finallagen till OS 2024 i Paris.

Brasiliens Copa América Femenina-guld innebär att man nu vunnit turneringen åtta av nio gånger. Enda gången man missat guldet var 2006 då Argentina lyckades vinna som värdnation.


Borussia Dortmund - Real Madrid