Under natten till måndag avgjordes de sista kvartsfinalerna i det Nord- och Centralamerikanska mästerskapet, även kallat CONCACAF Gold Cup, där det nu är fyra lag kvar som kommer föra upp om den ärofyllda titeln.

Redan tidigare under helgen kunde Panama och Mexiko avancera genom att ha besegrat Qatar och Costa Rica med 4-0 respektive 2-0 i sina kvartsfinaler. Panamas Ismael Díaz de León storspelade och gjorde hat-trick med tre mål inom loppet av nio minuter i den andra halvleken. För Mexikos del inleddes målskyttet genom en straff och först i slutminuterna kunde segern säkras.

Men nattens första möte bjöd varken på några målkavalkader eller andra större överraskningar. Både Guatemala och Jamaica nådde slutspel efter att ha tagit poäng i alla sina gruppspelsmatcher, men där Jamaica levererat betydligt fler mål än Guatemala. Så blev det även i kvartsfinalen som slutade 1-0 till Jamaica. Amari’i Bell låg bakom fullträffen som gav laget revansch för sitt tidiga uttåg i den senaste upplagan av turneringen. Nu är man återigen med i kampen om medaljerna, vilka man sedan tidigare har i såväl valören silver som brons.

Den andra kampen skedde mellan två av regionens stornationer, USA och Kanada, där en straffläggning skulle krävas för att få fram en segrare. Mötet var länge mållöst, men i den 88:e minuten trodde USA att man genom Brandon Vázquez hade tagit hem kampen. Men icke. På tilläggstid kunde Kanada kvittera på straff och ta mötet till förlängning. Här utökade Kanada, men lyckan blev kortvarig. I eget mål kunde Scott Kennedy kvittera till USA:s stora glädje. Under straffläggningen satte USA tre av de fyra första skotten samtidigt som Kanada hade två missar i ryggen inför den sista och direkt avgörande omgången. När även den bollen missade mål kunde USA fira sitt avancemang.

Resultaten i kvartsfinalerna CONCACAF Gold Cup 2023

Panama-Qatar 4-0
Mexiko-Costa Rica 2-0
Guatemala-Jamaica 0-1
USA-Kanada 3-2 efter straffar

Nu väntar semifinaler

På onsdag kommer de två semifinalerna äga rum, där segrarna avancerar till den stora finalen på söndag. Här ställs USA mot Panama i den inledande kampen, följt av ett möten mellan Jamaica och Mexico i den andra. Förra året tog sig Mexico och USA till final, där de sistnämnda kunde ta sin sjunde titel.