Nu står det klart: Damernas nästa världsmästerskap i fotboll kommer att arrangeras i Sydamerika, närmare bestämt i Brasilien. Detta efter att lagets ansökan gick vinnande ur dagens omröstning på FIFA:s kongress.

Med 119 röster mot 78 kunde laget vinna omröstningen som följde de tidigare noggranna utredningarna av de olika buden. Motståndare-budet kom från Belgien, Nederländerna och Tyskland som gemensamt ansökt om ett VM i flera länder likt det som redan finns spikat för herrarnas VM 2026.

Från början hade även Sydafrika lämnat in ett bud för att hålla i turneringen, precis som Mexiko och USA som tillsammans ville arrangera såväl herrarna som damernas VM direkt efter varandra. De två Nordamerikanska länderna drog sig ur i slutet av april för att istället satsa på en ny ansökan till VM 2031. Även Sydamerika riktar om sitt fokus till nästkommande upplaga, ett beslut som togs redan under hösten 2023.

Det är blir första gången som turneringen tar sitt pick och pack till Sydamerika. Precis som vid förra årets upplaga kommer turneringen inkludera 32 landslag som inleder mästerskapet i åtta grupper, varifrån de sexton främsta når slutspel.


Borussia Dortmund - Real Madrid