Foto: Svensk Fotboll

I och med nästa sommars världsmästerskap kommer våren 2019 att bli en otroligt viktig uppvärmning för det svenska damlandslaget. Inte minst för att spelarna ska kunna spela ihop sig ordentligt, men även för att Peter Gerhardsson ska kunna plocka ut den bästa möjliga truppen till mästerskapet.

Tidigare i förra veckan meddelade svenska fotbollsförbundet att damlandslaget kommer att inleda det nya året med en samling i Sydafrika den 14-23 januari. Här kommer man förutom träningar att spela en match mot nationens egna damlandslag på Cape Town Stadium den 22 januari, precis på samma sätt som man gjorde vid årets läger i landet.
– Vi är väldigt nöjda med samlingen som genomfördes i Sydafrika i januari. När vi fick möjligheten att åter resa dit för en ny samling och match i Kapstaden var vi direkt intresserade. Vi slipper någon nämnvärd tidsskillnad och så är det givetvis en gynnsam miljö för de sportsliga förutsättningarna i januari, säger förbundskapten Peter Gerhardsson på svenskfotboll.se.

Redan idag togs truppen till denna samling ut och något förvånande består den av till största del spelare ifrån de svenska klubbarna. Hela 16 av de 24 namnen spelar till vardags i Damallsvenskan. Anledningen till detta är enligt Gerhardsson att den svenska ligan har uppehåll medans de internationella fortfarande spelas. Dessutom får de här spelarna som kanske vanligtvis inte brukar få så mycket speltid möjligheten att visa upp sig.

Målvakter: Zecira Musovic, Cajsa Andersson och Jennifer Falk.

Försvarare: Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Hanna Glas, Anna Oskarsson, Jonna Andersson och Mia Carlsson.

Mittfältare/Anfallare: Caroline Seger, Julia Roddar, Julia Karlernäs, Elin Rubensson, Kosovare Asllani, Olivia Schough, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson, Lina Hurtig, Anna Anvegård, Fridolina Rolfö och Julia Zigiotti Olme.

Förutom samlingen i Sydafrika är det redan nu klart att laget kommer att medverka vid Algarve cup under slutet av februari-början av mars, samt att man den 6 april intar Friends Arena tillsammans med det tyska landslaget. Biljetter till denna match släpps den 13 december.

Sofie Hansson


Bayern Munich - Real Madrid