Sveriges damlandslag ska spela VM i Australien och Nya Zeeland sommaren 2023. Nu har landslaget bokat in sig på sin nya VM-bas för gruppspelet, där man kommer att spendera tiden i den nya zeeländska huvudstaden Wellington.

I sommar väntar damernas fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. Ett fantastiskt mästerskap väntar, där Sverige finns med bland toppskiktet när det pratas om medaljer. Sverige kommer att spela i Grupp G tillsammans med Sydafrika, Italien och Argentina. Grupp G spelas i fyra nya zeeländska städer i form av Dunadin, Auckland, Hamilton och Wellington. Sverige kommer att spela två av sina gruppspelsmatcher i huvudstaden Wellington, och nu bekräftar Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att det även är där som Sverige kommer att ha sin bas under gruppspelet.

Enligt SvFF har deras förstaval som förslag till gått igenom och det internationella fotbollsförbundet (FIFA) har godkänt Sveriges ansökan. Uppladdningen för Sverige och boendet under stora delar av gruppspelet kommer att bli NZ Campus of Innovation and Sports (NZCIS) i huvudstaden Wellington.

– Efter lottningen besökte vi många av de boenden och träningsanläggningar i området runt Wellington som FIFA erbjöd deltagande lag. Vi fick klart bäst känsla för den bas vi nu också tilldelats, med fotbollsplan på området utan reseavstånd och med allra bästa möjligheter till att optimera det sportsliga upplägget. Det har varit viktigt i valet av bas under gruppspelet och nu kommer vi tillsammans med NZCIS fortsätta arbetet för att skapa de allra bästa förutsättningarna för laget att prestera i sommar, säger damlandslagets landslagschef Marika Domanski Lyfors till SvFF:s hemsida.

Sveriges bas i Wellington kommer endast att vara under gruppspelet och under förberedelserna inför VM. När ett möjligt slutspel sedan ska spelas så kommer landslaget få anpassa sig till spelschemat och förflytta sin bas beroende på var slutspelsmatcherna spelas enligt SvFF.

Det är även klart att Sverige kommer att samlas i Göteborg den 3-6 juli för förberedelser på svensk mark. Spelare och ledare erbjuds sedan ett par dagar ledigt med familj och vänner innan avresa till Oceanien står på schemat.