Foto: Bildbyrån

Det blir inget OS i Tokyo 2020. Istället blir det OS 2021 och 8 av 12 lag har kvalificerat sig in i turneringen. De ska vi gå igenom här nedan.

I damernas OS deltar de bästa landslagen. Man spelar, till skillnad från herrarna, med sitt A-landslag.
Turneringen spelas mellan 12 lag uppdelade i tre grupper. Vinnarna och tvåorna i varje grupp går vidare till kvartsfinal. Även de två bästa grupptreorna går dit. Resterande lag åker ut turneringen.

Europa

Tre europeiska lag är kvalificerade.

Storbritannien kan välja spelare från hela regionen men de flesta spelarna lär komma från England som gick till VM-semifinal i somras. Lucy Bronze som så sent som idag fick BBC:s pris som världens bästa kvinnliga fotbollsspelare 2020 kommer bli en nyckelspelare för Storbritannien som blir att räkna med i mästerskapet.

Nederländerna charmade alla sommaren 2019 och tog sig till en åtråvärd final där USA blev numret för stort. I OS ställer man återigen upp med ett bra lag och det går inte att blunda för Lieke Martens och Vivianne Miedema som är Nederländernas stora stjärnor.

Sverige vill garanterat följa upp 2016 års OS-succé med ännu en medalj. I förra mästerskapet i Brasilien slog man ut både USA och Brasilien på straffar i slutspelet och tog sig till en final där Tyskland var för starka. Frågan är om Peter Gerhardsson och hans landslag kan få med sig ännu en medalj från detta OS. Sverige lär ha en ganska identisk trupp jämfört med förra sommarens VM. Den stora frågan är om supertalangen Hanna Bennison får chansen i truppen och vad hon kan göra på den allra största scenen. Även Rebecka Blomqvist är ett spännande namn för Gerhardsson.

Nordamerika

Från Nordamerika har de stora lagen kvalificerat sig.

USA kommer in som favoriter till turneringen efter att ha vunnit VM 2019. Den nytillträdde förbundskaptenen Vlatko Andonovski har en rutinerad trupp att jobba med som presterar som bäst i mästerskap. Megan Rapinoe är helt klart den största stjärnan i laget på och utanför planen.

Kanada har bleknat till lite de senaste åren. Fortsatt så är det Christine Sinclair som bär landet på sina axlar i fotbollssammanhang. 36-åringen blev tidigare i år den meste målgöraren i landslagssammanhang någonsin på både dam- och herrsidan med sina 185 mål. Räkna med ett par till i OS.

Sydamerika, Oceanien och Asien

Sydamerika har endast en plats i turneringen.

Brasilien kommer efter OS stå i lite av en generationsväxling. Men Pia Sundhage hoppas på att få med sig stjärnorna Marta, Cristiane och Formiga till mästerskapet som lär bli deras sista. Brasilien är alltid farliga och med en vinnande tränare i Sundhage vid sidlinjen så kan Brasilien absolut stå som herren på täppan i Tokyo.

Från Oceanien kvalificerade sig Nya Zeeland som består av ett anonymt lag. Landet får ses som ett av de svagare i turneringen.

Värdlandet Japan kommer med ett slagkraftigt lag. Japan är direktkvalificerade i och med sitt värdskap. Fotbollsälskare blir ofta förvånade över vad japanerna presterar i mästerskap gång efter annan men nu är de värda att ta på allvar. Största stjärnan är utan tvekan Mana Iwabuchi.

Det asiatiska kvalet hann ej komma igång med anledning av coronaviruset. Därifrån ska två platser till fyllas. Detsamma gäller det afrikanska kvalet där ett lag ska få en OS-plats.

Ännu en plats står mellan Kamerun och Chile som spelar ett speciellt kval till OS.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid