Ecuador kan ha använt sig av en colombiansk spelare i det Sydamerikanska VM-kvalet. Om nu Ecuador fälls för detta kommer Chile att ersätta landet i Världsmästerskapet 2022 enligt Daily Mail.

Den 20 november är det schemalagt för VM-premiär mellan värdnationen Qatar och motståndaren Ecuador. En match som redan har flyttats tillbaka en dag, för att låta Qatar spela mästerskapets premiärmatch.

Nu kan det bli nya ändringar i både premiärmatch och i hela Grupp A. Enligt brittiska Daily Mail kommer Ecuador att bli av med sin plats till VM-slutspelet i Qatar 2022. Anledningen är att Ecuador ska ha använt sig av en spelare som är född i Colombia och utan ett riktigt ecuadorianskt medborgarskap. Något som Chiles Fotbollförbund har uppmärksammat och skickat in en anmälan på till FIFA.

Enligt Daily Mail och det chilenska förbundet så är uppgifterna oroande för Ecuador, då det finns mycket bevis för att spelaren i fråga (Byron Castillo) inte ska ha fått spela för Ecuador. Det finns även bevishandlingar för att Ecuadors Fotbollförbund har vetat om hemligheten om Castillo och mörkat densamma. De har exempelvis ändrat födelsedatum i Castillos nya ecuadorianska pass, där det står att han är född 1998, medan han i själva verket ska vara född 1995 i Colombia.

Om FIFA väljer att ta bort Ecuadors poäng från VM-kvalet, i de matcher som Byron Castillo spelade, så kommer Chile att sluta fyra i VM-kvalgruppen och därmed knipa den fjärde sydamerikanska platsen till VM. Detta då Castillo spelade båda matcherna mot Chile just, och inte mot Colombia (femma i kvalet) och Peru (sexa). Detta innebär i sådana fall att Chile skulle få nya poäng i VM-kvalet och därmed spela VM-premiären den 20 november i år.

Enligt Daily Mail så ska FIFA ta ett beslut på torsdag, och då kommer Ecuador att uteslutas ur VM enligt tidningen.