Hammarbys mittback Edvin Kurtulus blev uttagen till Kosovos trupp till Nations League. Men i samband med detta så bestämde sig Kurtulus för att i framtiden representera Sverige i landslagssammanhang.

Sverige och Janne Andersson har haft lite mindre bekymmer på mittbackspositionerna genom åren. Med avhopp i Pontus Jansson och Marcus Danielsson samt skadebekymmer så har förbundskaptenen fått laborera en del. Detta samtidigt som två av landets mest talangfulla försvarare i Anel Ahmedhodzic och Dennis Hadzikadunic valt spel för Bosnien & Hercegovina.

Just det faktum att spelare som är uppväxta i Sverige och fostrade i ungdomslandslagen men som i slutändan väljer andra landslag är något som förbundet har kritiserats för. Men nu kan Janne Andersson glädjas åt en spelare som går motsatt håll.

Edvin Kurtulus väljer spel för svenska landslaget i framtiden. Hammarbys mittback har haft en bra start på säsongen och blev uttagen till Kosovos A-landslag till Nations League-samlingen i juni. Men i samband med detta så valde Kurtulus att tacka nej, för att istället spela för Sverige, där han är född och uppväxt.

– Jag och Edvin har pratat och haft ett bra samtal. Nu när han blivit uttagen till Kosovos A-lagstrupp har han behövt ta ett aktivt val vilket landslag han vill representera i framtiden. Jag är mycket glad över att det är Sverige som han valt, säger förbundskapten Janne Andersson till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Edvin Kurtulus är född och uppväxt i Halmstad och lämnade Halmstads BK för Hammarby inför den här säsongen, där han fått ett genombrott. Han har sedan tidigare burit kaptensbindeln för Kosovos U21-landslag och representerat just Kosovo i ungdomsleden sedan tidigare. Men nu, när han har blivit ett större namn inom svensk fotboll, så finns också möjligheten att representera Sverige nu och i framtiden.

– Processen är igång men innan FIFA lämnat sitt officiella beslut kan Edvin inte representera något landslag. Vi kan inte säga hur lång tid det tar men gör vad vi kan för att påskynda ärendet. Är det klart innan nästa samling är slut så är tanken att han kan ansluta till truppen, säger Stefan Pettersson, chef för herrlandslaget, till förbundets hemsida.

22-åringen har Halmstads BK som moderklubb men spelar nu alltså i Hammarby. I skrivande stund så har Kurtulus spelat nio matcher för tabelltrean i Allsvenskan och gjort två mål från sin mittbacksposition.

UPPDATERIING: Under måndagen den 30 maj blev Kurtulus övergång från Kosovo till Sverige bekräftad och han blev i och med detta uttagen till herrlandslagets Nations League-trupp.


Borussia Dortmund - Real Madrid