Bildtext: Polens landslag i en träningslandskamp mot Ryssland inför EM 2021. Foto: Bildbyrån

Fifa har tagit beslutet att låta Rysslands fotbollslag få fortsatt kvala in till VM via playoff men inte under rysk flagg. Detta trots att Sverige, Polen och Tjeckien vägrar spela i ett playoff mot det ryska laget, en ståndpunkt man fortfarande håller.

Under torsdagen förra veckan så invaderade Rysslands militär grannlandet Ukraina och satte skräck i hela Europa. Sedan dess så har mycket handlat om vilka sanktioner som ryssarna kan få, i klartext vilka konsekvenser det kan ge. FN och EU bland andra har sina sanktioner som man tänker sig genomföra men även aktörer utanför politiken har agerat.

Finland och Sverige var snabba att dra sig ur bandy-VM i Ryssland. Skidlandslagen har bojkottat världscupen i Ryssland och Internationella judoförbundet har stängt av Rysslands president Vladimir Putin som hedersordförande bland annat.

Allt detta har gett höga förhoppningar om att förändra läget i världsfotbollen också. Under våren, om drygt en månad, så ska Rysslands herrlandslag spela playoff till VM i Qatar mot Polen. Vinner Ryssland där så kan man få möta Sverige eller Tjeckien i en avgörande match om vilka som får en plats till Världsmästerskapet.

I ett tidigt skede så meddelade Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det skulle bli svårt att genomföra en potentiell playoffmatch mot Ryssland på rysk mark på grund av de oroligheter som finns i öst. Även om kriget pågår i Ukraina så är det oroligt även i Ryssland.

Ett par dagar senare så gick Sverige ut tillsammans med Polen och Tjeckien och var tydliga i att inget av dessa länder vill möta Ryssland i playoff till VM under några omständigheter. Alltså oavsett var matchen spelas. En ståndpunkt som länderna meddelade gemensamt till Fifa.

Fifas beslut

Under söndagen så meddelade Fifa hur man kommer att ställa sig till frågan om Rysslands vara eller icke vara i VM-playoff i mars. Fifa-rådet kom fram till att fortsatt låta Ryssland spela i playoff-spelet men utan rysk flagg och nationalsång. Matcherna kommer även att spelas på neutral plan, alltså inte på rysk mark. Beslutet tog Fifa under söndagen efter rekommendationer från Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Detta är besluten från Fifa när det gäller Rysslands playoffspel till VM i Qatar men också andra landslagsturneringar framöver:

  • Ingen internationell tävling ska spelas på rysk mark. ”Hemmamatcher” för Ryssland spelas på neutral mark utan åskådare.
  • Ryska landslag kommer att spela under namnet Ryska Fotbollsunionen (RFU).
  • Varken nationalsång eller rysk flagg kommer att visas under matcher där RFU spelar.

Polen vägrar spela

Efter Fifas beslut att fortsatt låta det ryska laget delta i playoffspelet till VM bland annat så har folk rasat. Många anser att det Fifa gör är oansvarigt sett till vad som sker i Ukraina just nu. Polska Fotbollförbundets ordförande Cezary Kulesza har gått ut hårt på Twitter. Polen ska som bekant möta Ryssland om drygt en månad i playoff till VM. Något han ser som osannolikt trots Fifas beslut under söndagen.

Dagens Fifa-beslut är oacceptabelt för oss. Under den rådande krigssituationen i Ukraina är vi inte intresserade av en sådan match. Vår ståndpunkt är densamma: polska landslaget kommer inte att spela mot Ryssland i play off-matcherna, oavsett namnet på det ryska laget.”, skriver Kulesza på Twitter.

Även Polens stora stjärna och landslagskapten Robert Lewandowski har uttalat sig i frågan på Twitter, innan Fifas beslut, där han stöttar sin ordförande i beslutet att bojkotta en match mot Ryssland:

”Det är rätt beslut. Jag kan inte tänka mig att spela en match mot det ryska landslaget när den väpnade aggressionen i Ukraina fortsätter. Ryska fotbollsspelare och fans är inte ansvariga för det här, men vi kan inte låtsas som att något inte händer.”, skriver han på Twitter.

Sveriges ståndpunkt

Svenska Fotbollförbundet har i samråd med Polen och Tjeckiens dito haft samma ståndpunkt hela tiden. Det som inledningsvis var sagt var att Sverige inte kunde tänka sig att spela match på rysk mark, men det har utvecklats till att man inte kan tänka sig att möta Ryssland överhuvudtaget. Och efter Fifas beslut att låta Ryssland vara kvar i kvalsammanhanget så har inte SvFF ändrat sig i frågan. Det ska tilläggas att i Fifas beslut så öppnade Fifa för att prata med Sverige, Polen och Tjeckien gällande frågan i ett möte förbunden emellan.

– Vi var förvarnade att detta besked skulle komma. Det är klart att vi inte har ändrat vår uppfattning sedan igår, det är ju bara 24 timmar sedan som vi var överens med Tjeckien och Polen om att inte möta Ryssland under de omständigheter som råder. Så det är klart att vi är besvikna över beslutet som Fifa har tagit, säger ordförande Karl-Erik Nilsson till TV4 och fortsätter:

– Samtidigt så öppnar Fifa för att ta ytterligare tuffa beslut om frågan inte tar en snar vändning. Så vad vi kommer göra nu är att imorgon ta kontakt med våra kompisar i Polen och Tjeckien och försäkra oss om att de står fast vid sin uppfattning. Och sedan acceptera det som Fifa skriver i sitt beslut, att man ska föra dialog med de här tre länderna. Men det är klart att vi inte alls är nöjda med beskedet. Men nu fortsätter arbetet med att försöka få Fifa att ta ytterligare skarpa beslut.

Huruvida Ryska Fotbollsunionen kommer att få kvala till VM i Qatar i mars är ännu oklart alltså. Fler besked väntas komma under veckan efter att Polen, Sverige och Tjeckien förväntas komma med ytterligare krav mot Fifa.

I detta läge, om Polen vägrar möta det ryska laget och sedermera om vinnaren mellan Sverige och Tjeckien tar samma beslut, så kommer Ryssland kunna bli klart för VM genom att vinna på walkover i två playoffmatcher.


Borussia Dortmund - Real Madrid