Damernas världsmästerskap i fotboll är nu inne på sluttampen och trots att det är ett par matcher kvar att spela, börjar lagen blicka framåt mot vads om kommer härnäst. För det svenska laget är de nästkommande åren redan utstakade, där sikte på en plats i EM 2025 står näst på tur. Vi har tittat på vad som ligger i landslagets tidslinje under de kommande åren.

Hösten 2023 – Nations League

Efter sommaren inleds den allra första upplagan av damernas UEFA Nations League, där regionens landslag möter varandra inom en mängd olika grupper och divisioner, allt med målet att nå den högsta som i sin tur kan leda till en plats i det ärofyllda slutspelet.

Sverige återfinns i den högsta divisionen och då i grupp 4, där de kommer att ställas mot Spanien, Italien och Schweiz vid samlingarna i september, oktober och december. Sammanlagt kommer se möten att ske, där mycket står på spel.

Skulle laget lyckas vinna gruppen väntar slutspel i februari 2024, men slutar man i botten blir det istället degradering tills nästa upplaga av ligan. Även en tredjeplats kan innebära nedflyttning, allt beroende på hur det då går i nedflyttningskvalet som även det sker i februari nästa år.

Sveriges matcher i Nations League 2023/24

2 september: Sverige-Spanien
26 september: Italien-Sverige
27 oktober: Sverige-Schweiz
31 oktober: Sverige-Italien
1 december: Schweiz-Sverige
5 december: Spanien-Sverige

2024 – Kval till EM och eventuellt OS

När UEFA annonserade att damerna också skulle få en egen upplaga av Nations League påpekade man även att ligan skulle få en större inverkan på de europeiska kvalen till kommande mästerskap, vilket vi för första gången får se i kvalificeringen till damernas EM i Schweiz. De degraderingar avancemang som sker utifrån höstens prestationer kommer nämligen ha en direkt inverkan på hur lätt lagen får att nå Europamästerskapet.

Lagen som återfinns i division A även nästa år har en större chans att nå EM än övriga lag. Här blir nämligen samtliga gruppettor och grupptvåor direktkvalificerade till EM, samtidigt som grupptreorna och gruppfyrorna får spela playoff mot de främsta lagen från lagen i division B och C för att kunna nå den slutliga turneringen.

Vilka lag Sverige ställs mot under EM-kvalet, samt när dessa matcher spelas blir klart först under vintern efter att höstens Nations League-säsong är över. Klart är dock att kvalet blir huvudfokuset under hela 2024.

Nations League har även en påverkan på vilka europeiska alg som når Olympiska Spelen. Det är nämligen de två lag som spelar Nations League-final i februari som får resa till Paris under sommaren. Tidigare har världsmästerskapet använts som Europas kval till OS, men från och med nu så blir det alltså ändring på detta.


Borussia Dortmund - Real Madrid