Foto: Pixabay

Idag inleds ett av de mindre kända världsmästerskapen som arrangeras av det internationella fotbollsförbundet. Det handlar om U20-VM som den här gången äger rum i Polen. Deltar gör 24 landslag från alla världens hörn som kämpar om att bli nya världsmästare.

Turneringen har spelats vartannat år sedan 1977 och årets mästerskap är därmed den 22:a upplagan. Förutom värdnationen deltar fem övriga europeiska landslag i form av Italien, Portugal, Ukraina, Frankrike och Norge. Dessa lag kvalificerade sig hit genom att placera sig allra bäst i U19-EM förra året, ett mästerskap som Sverige missade att kvalificera sig till.

Precis som i så många andra mästerskap inleds det hela med ett gruppspel där lagen lottats in i sex grupper om fyra lag. Alla möter här varandra en gång och de två bästa lagen ur vardera grupp går sedan till slutspelet ihop med de fyra bästa grupptreorna. Här fortsätter turneringen med ett klassiskt slutspel som avrundas med den stora finalen den 15 juni.

Regerande mästare är England, som inte lyckades kvalificera sig till årets turnering. Senaste och enda gången som Sverige deltagit i mästerskapet var 1991 och då fick man se sig utslagna redan i gruppspelet.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här