Att få leda ett fotbollslag genom ett större mästerskap är en dröm för många och idag finns möjligheten till detta tack vare fenomenet fantasy fotboll. Fantasy fotboll går ut på att man sätter samman ett eget lag utav verkliga spelare och tävlar mot andra om vem som har satt samman det allra bästa laget. Det hela avgörs utifrån poäng som spelarna samlat på sig verkliga matcher som spelas. Det är främst inom olika ligor som fantasy-fenomenet förekommer, men det händer även att man på samma vis kan spela på större världsmästerskap såsom VM.

Hur man spelar fantasy fotboll
Det man först ska göra om man vill spela fantasy fotboll är att registrera ett konto hos någon utav de sajter som erbjuder spelet. Härefter gäller det att sätta samman det lag som du vill spela med. De spelare som finns tillgängliga hänger på vilken turnering som du spelar på. Precis som i ett vanligt lag ska du här välja ut såväl backar och målvakt som mittfältare och anfallare.

Man skulle kunna tänka att man enbart väljer de allra bästa spelarna och på så sätt ökar på sina chanser enormt med att vinna. Här finns det dock en begränsning i vilka spelare man har möjligheten att välja. På samma sätt som ett riktigt lag får du som manager tillgång till en viss summa pengar som du kan spendera på att köpa in spelare till ditt lag. De bättre spelarna kosta här ganska självklart mer än andra och därmed är det svårt att ha råd med alla de bästa.

Under matchens gång så samlar de spelare som du har valt ut till ditt lag på sig poäng utifrån det som faktiskt sker på planen. Dina spelare kan här få poäng om de till exempel gör mål, en assist eller om laget i helhet vinner matchen eller håller nollan. På samma sätt kan spelare i vissa fall få avdrag på poängen om de råkar göra självmål eller missar en straff. Den poäng som dina spelare samlar på sig slås sedan ihop och jämförs med alla andra som har spelat på samma match. Den eller de som lyckats bäst här vinner.

Vinn pengar på fantasy sport
Antingen kan man spela fantasy fotboll enbart för nöjets skull, eller så ser man det hela som en möjlighet till att tjäna pengar på det hela. Priset för att vara med och spela skiljer sig åt beroende på om du vill spela på en enskild match, en turnering eller en hel säsong. I summan ingår en grundsumma som spelbolaget tar för att ditt lag ska få vara med, vilken brukar kallas för rake. Övriga pengar går in i vinstpotten som i slutändan fördelas till de som lyckats bäst. I en del spel är det en enskild vinnare som tar hem hela potten ensam, medans den i andra fall fördelas till flera spelare utifrån deras resultat.

Många större fantasy sport-sajter streamar idag matcherna som man spelar på, för att man i realtid ska kunna följa sitt lags poäng utifrån spelarnas handlingar på planen.