Foto: Bildbyrån

Rysslands vice premiärminister, tillika tidigare högt uppsatt person inom FIFA, Vitalij Mutko anklagas för inblandning i ny skandal. Det ska handla om olagliga preparat och att huvudpersonen har legat bakom doping av ryska idrottare, enligt The Guardian.

Han har tidigare befunnit sig i händelsernas centrum, och det ur ett negativt perspektiv. Han har inte bara anklagats för att ha varit inblandad i tidigare skandaler, utan han har dessutom ansetts vara ansvarig för dem. Det handlar i det här sammanhanget närmare bestämt om vinter-OS 2017, där den internationella olympiska kommittén fattade ett beslut som innebar att Ryssland inte fick delta i turneringen. Den bakomliggande orsaken var att landet ska ha använt sig av systematisk doping, var Mutko gav Grigorij Rodtjenkov, visselblåsare, handledning i doping av idrottsutövarna i landet.

Enligt The Guardian är han alltså inblandad i en ny skandal, som omfattar doping.

Detta kan sammankopplas till fallet kring Lamine Diack, tidigare president för det internationella friidrottsförbundet. Hon har nämligen anklagats för att ha mottagit pengar för att stödja en närstående i presidentvalet i Senegal 2012. Och i gengäld ska hon ha skjutit på 23 ryska idrottares dopingstraff. Det rör sig om en summa mellan 100 000 och 600 000 euro. Diack presenterade denna plan för Mutko under ett möte, som ska ha ägt rum 2011.

Källan, The Guardian, uppger att de fått ta del av den franska nationella ekonomiska åklagarmyndighetens material.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här