Fifa har tagit ett nytt beslut i frågan om Rysslands vara eller icke vara i den internationella fotbollen. Fifa tar nu bort ryska lags medverkan i internationella tävlingar, inkluderat playoff till VM i mars bland annat. Detta beslut gäller innan något annat meddelas.

Under gårdagen så beslutade Fifa sig för att låta Ryssland spela kval till VM och övriga landslagstävlingar under neutral flagg och med namnet Ryska Fotbollsunionen. Något som möttes av hård kritik under söndagen men även under måndagen. Något som fick Fifa att boka in ett nytt möte under måndagskvällen.

Och nu står det klart att Fifa gör en tvärvändning. Ett dygn efter beslutet att låta Ryssland fortsätta spela i VM-playoffet och andra landslagstävlingar så har Fifa bestämt sig för att utesluta Ryssland helt och hållet. Beslutet gäller för alla internationella tävlingar framöver.

Det innebär att Ryssland inte kommer att spela mot Polen i playoff till VM. Polen är därmed direktkvalificerat till playoff-finalen den 29 mars, där vinnaren i mötet mellan Sverige och Tjeckien står på andra sidan.

EM för damlandslag i somras blir också drabbat där Sverige har lottats mot Ryssland i gruppspelet. Där kommer alltså ett annat lag att lottas in om omständigheterna fortsätter till sommarens EM-slutspel.

Klubblag drabbas

Förutom att de ryska landslagen drabbas i alla åldrar så har även Uefa haft ett finger med i spelet. Det europeiska fotbollförbundet har beslutat sig för att stänga av de ryska klubblagen från europeiska tävlingar.