Foto: Pixabay

Under nästa sommar arrangeras de olympiska sommarspelen i Japan, där fotboll är en av de 33 sporter som man tävlar i. Sammanlagt 16 herrlandslag och 12 damlandslag kommer att medverka vid evenemanget som äger rum mellan datumen 22 juli och 8 augusti. Ännu är inte alla lag klara för turneringen, men kvalificeringarna är redan i full gång.

Den europeiska kvalificeringen är redan avklarad och på herrsidan fick Frankrike, Tyskland, Rumänien och Spanien varsin plats tack vare sina placeringar vid U21-EM i somras. I och med att Sverige aldrig tog sig till EM missade man även chansen att få delta vid OS. Japan är som värdnation direktkvalificerade till samtliga lagturneringar på både herr- och damsidan.

Till damernas fotbollsturnering är fler lag klara och bland dessa återfinns det svenska damlandslaget. Deras bronsplacering vid sommarens VM gav även laget en OS-biljett, precis som för de övriga medaljörerna England och Nederländerna. Även Brasilien och Nya Zeeland är klara för spel i turneringen efter sina placeringar i de lokala mästerskapen som används som OS-kval.

Världsrankingen avgör motståndet

Vilket motstånd Sverige får under gruppspelet avgörs av FIFA-rankingen som presenteras i mars nästa år. I och med lagets nuvarande femteplacering har man goda chanser att placeras i den högsta seedningsgruppen. Reglerna säger även att lag ifrån samma kontinent inte kan placeras i samma grupp, vilket gör att man inte kan möta England eller Nederländerna förrän i slutspelet. På herrsidan är det nationernas resultat i tidigare olympiska turneringar som avgör seedningen.

Ytterligare lag blir klara i veckan

De flesta regionerna som ännu inte tagit fram sina nationer kommer att göra detta under nästa år, men redan nu pågår Oceaniens kval på herrsidan. Kvalet spelas som en mindre turnering på Fiji där åtta landslag deltar. Gruppspelet är redan avklarat och till semifinalerna som spelas på onsdag är Nya Zeeland, Fiji, Salomonöarna och Vanuatu kvar och kämpar om segern. Det är nämligen endast laget som vinner turneringen som får resa till Japan nästa sommar.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid