Sveriges herrlandslag missade chansen att ta direktplatsen till VM i Qatar 2022. Efter förlust mot Spanien på bortaplan så väntar nu playoff-spel för Sverige i mars nästa år. Alvaro Morata gjorde matchens enda mål sent i den andra halvleken.

Under söndagskvällen så spelade Sverige en rysarmatch borta mot Spanien och förutsättningarna inför matchen var klara: Vid svensk seger så var man klart för VM i Qatar 2022, vid förlust eller oavgjort så var Spanien VM-klara medan Blågult fick nöja sig med playoff.

Matchen började i ett högt tempo där Spanien var det bollförande laget som väntat. Medan spanjorerna skapade några farligheter, främst en farlig chans genom Pablo Sarabia, så fick Sverige fokusera på försvarsspelet. Men Sverige hade dock en mycket farlig chans under matchens första 20 minuter när Emil Forsberg sköt tätt utanför efter en soloprestation centralt.

Samme Forsberg fick nästa farliga chans för Sverige. Ludwig Augustinsson slog ett inlägg från vänster där ”Foppa” för ovanlighetens skull befann sig på högerkanten och motade inlägget med ett volleyskott bara centimeter bredvid den spanska stolpen.

Efter 45 spelade minuter så stod det fortfarande 0-0 i matchen där Sverige skapade farligast chanser, men där Spanien ägde en stor del av bollinnehavet.

Andra halvlek

Den andra halvleken började ungefär som den första slutade. Sverige skapade ett farligt läge från Alexander Isaks fot efter att man satt hög press på Spanien. Men spanjorerna hade också mycket boll och skapade några mindre farligheter mot det svenska målet.

Spanien tog över en del under den inledande kvarten av halvleken och de svenska spelarna såg lite trötta ut stundtals. Då valde förbundskapten Janne Andersson att göra lagets första byten när Dejan Kulusevski och Emil Forsberg klev ut och Robin Quaison och Mattias Svanberg fick hoppa in.

Tio minuter senare så bytte Janne Andersson in Zlatan Ibrahimovic istället för Alexander Isak, för att pressa fram ett svenskt ledningsmål under de sista 20 minuterna drygt.

Sverige hade svårt att få till någon forcering under de sista tio minuterna då Spanien sin vana trogen höll mycket boll och dödade en del tid på det sättet. Och istället för ett svenskt ledningsmål så kom kallduschen. Dani Olmo fick på en drömträff utanför straffområdet i Robin Olsens överliggare och på returen hann Alvaro Morata först och chippade retfullt in 1-0 till Spanien.

Med bara minuter kvar av den ordinarie speltiden så blev målet ödesdigert. Sverige kom aldrig fram till ett kvitteringsmål och än mindre ett ledningsmål och får nu sikta in sig på att spela playoff till VM i Qatar. Lottningen till playoff genomförs den 26 november och själva playoff-spelet spelas i mars nästa år.