Sverige besegrade Frankrike med 3-0 i en träningslandskamp. Filippa Angeldahl, Amanda Ilestedt och Madelen Janogy blev svenska målskyttar på Gamla Ullevi. 

Under tisdagskvällen spelade Sverige mot Frankrike inför ett fullsatt Gamla Ullevi. Ett Frankrike som ligger femma på FIFA:s världsranking och som räknas som en av Europas toppnationer. Inför träningslandskampen hyllades Nilla Fischer efter 189 landskamper i den svenska landslagströjan, i och med sitt avslut i landslaget. De tillresta skulle dessutom få se en svensk drömstart.

I matchens första minut tog sig Jonna Andersson runt på vänsterkanten och slog ett inlägg. En misslyckad rensning från Frankrike hamnade mitt på Filippa Angeldahl som kunde skjuta in 1-0 till Sverige. Detta efter 24 sekunder (!).

Sverige kändes hetast i första halvlek och vann de flesta dueller, inte minst högt upp i banan. Några superfarliga chanser skapades dock inte åt något håll, förutom det tidiga ledningsmålet. Publiken på Gamla Ullevi fick se lagen gå in till halvtidspaus med svensk ledning till 1-0.

Andra halvlek

Sverige började även den andra halvleken bra och fortsatte sätta tonen i matchen med sin högra press i försvarsspelet. Efter en kvart kom också det utökande ledningsmålet. Från en högerhörna nådde Amanda Ilestedt högst och nickade in 2-0 för Sverige.

Frankrike försökte komma in i matchen i andra halvlek men hade svårt att skapa farligheter. Zecira Musovic fick avvärja ett par möjliga frilägen med fina utrusningar men det var inte mycket mer än så från franskt håll. Med kvarten kvar rev Aissatou Tounkara ner Stina Blackstenius och fick rött kort i en frilägesutvisning. Något som naturligtvis inte underlättade för Frankrike, som fick spela med en spelare mindre under resten av matchen.

Peter Gerhardsson utnyttjade landskampen genom att genomföra en drös byten i andra halvlek, för att få in pigga ben och lufta lite spelare. Något som också gav effekt. Inhoppande Johanna Rytting Kaneryd stod för en fin soloprestation inne i straffområdet och serverade en annan inhoppare, Madelen Janogy, till 3-0.

Sverige och Elin Rubensson och Madelen Janogy i synnerhet skapade två superchanser innan matchens slut, och kunde utökat den svenska ledningen. Men Frankrikes målvakt gjorde två fina räddningar på svenskornas skott.

Det blev inga fler mål i matchen. Sverige besegrar Frankrike med 3-0 på hemmaplan och avslutar den aktuella landslagssamlingen med en fin seger. På två landskamper (mot Spanien och Frankrike) samlar Sverige in ett kryss och en seger, mot absolut toppmotstånd.

Nästa samling är nästa månad där det vankas landskamp mot Australien den 12 november, ett Australien som tränas av svenske Tony Gustavsson och som ska vara med och anordna VM 2023 kommande sommar.

Så startade Sverige

Zecira Musovic

Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson

Olivia Schough (ut ’75), Filippa Angeldahl (ut ’61), Elin Rubensson, Jonna Andersson (ut ’81)

Kosovare Asllani (ut ’75), Stina Blackstenius (ut ’75), Lina Hurtig (ut ’61)

Inhoppare:

Fridolina Rolfö (’61), Julia Zigiotti Olme (’61), Madelen Janogy (’75), Rebecka Blomqvist (’75), Johanna Rytting Kaneryd (’75), Emma Kullberg (’81)