Fri fotboll till folket – så lyder domen för Fifa och Uefas säljningstillstånd av fotboll i tv.

EU-länder får skriva listor över sportevenemang som är viktiga att låta sändas i fri tv. Land som Storbritannien och Belgien har i sin lista lagt in EM och VM-finaler i fotboll. Uefa och Fifa, som tjänar stora pengar på detta, har motsatt sig dessa listor. När alla listor är insamlade ska domen falla.
Sverige har än så länge inte gjort någon lista men Riksdagen krävde i våras att frågan om evenemangslistan ska utredas. Än så länge har de inte lyckats komma fram till något konkret beslut.
Först var partierna emot en lista med motiveringen att en sådan inte behövdes i Sverige. Dock stödjer 79 procent av den svenska befolkningen en sportlista.

När det nu är bevisat att en större grupp vill ha gratis sport på TV så bevisar det att listorna är motiverade.
– Det här visar på vikten i argumentet att evenemangen ska kunna ses av alla och därmed skapa sammanhållning till varje enskilt EU-land, säger SVT Sports rättighetschef Jan Olsson som dock inte vill spekulera i hur det kommer att påverka SVT.
En lista är däremot ingen garanti för att TV ska få kunna sända gratis. Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har i en skriftligt kommentar uttryckt att det inte är aktuellt i Sverige då de intresserade redan har möjligheten att ”se alla stora idrottsevenemang i kanaler som kan ses i hela landet utan särskild avgift.” Däremot undviker hon att besvara frågan på hur utredningen om sportlistan går eller när den ska vara klar.