Den 12 juni – 13 juli 2014 spelades det 20:e världsmästerskapet i fotboll som denna gång hölls i Brasilien. Att det var just Brasilien som skulle få hålla i mästerskapet beslutades redan 2007 och föll väl samman med att det brasilianska fotbollsförbundet firade 100 år. Mästerskapen spelades på 12 olika arenor i lika många städer som alla klarade av stora publiksiffror. Långt innan spelen började så var värdnationen favorittippade, men fick se sig besegrade i semifinalen. Istället blev det Tyskland som tog hem guldet för allra första gången.

Dessa lag stod på prispallen i VM 2014

Guld: Tysklans
Silver: Argentina
Brons: Holland

Kvalet till fotbolls-VM 2014

Runt om i världen kämpade hundratals nationer om de åtråvärda platserna i den stora fotbollsfesten i olika kvalspel. Dessa pågick på vissa platser under flera år för att man skulle kunna plocka fram de allra bästa lagen. I det europeiska kvalet så var Sverige ett av lagen och man tog sig som tvåa i sin grupp vidare till play-off spel mot Portugal. Dock gick man förlorande ur detta dubbelmöte och resan mot VM var över.

Här är Sveriges grupp under kvalet till VM 2014

Laddar...

Följande länder tog sig vidare till mästerskapet från respektive världsdel:
Europa: Belgien, Italien, Schweiz, Tyskland, Ryssland, England, Spanien, Holland, Bosnien, Kroatien, Portugal, Frankrike och Grekland
Asien: Iran, Sydkorea, Japan och Australien
Afrika: Elfenbenskusten, Nigeria, Kamerun, Algeriet och Ghana
Nord- och Centralamerika: USA, Costa Rica, Honduras och Mexiko
Sydamerika: Brasilien (värdnation), Argentina, Colombia, Chile, Ecuador och Uruguay
Oceanien: Inget lag fick representera, då Nya Zeeland åkte ut i det interkontinentala play-off spelet

Gruppspelet VM 2014

Gruppspelet i VM 2014 spelades mellan 12-26 juni. De 32 deltagande nationerna hade inför VM lottats in i åtta grupper om fyra lag. Inom grupperna fick alla lagen möta varandra en gång och när detta var gjort gick de två bästa lagen från varje grupp vidare till slutspel.

GRUPP A

Laddar...
Laddar...

GRUPP B

Laddar...
Laddar...

GRUPP C

Laddar...
Laddar...

GRUPP D

Laddar...
Laddar...

GRUPP E

Laddar...
Laddar...

GRUPP F

Laddar...
Laddar...

GRUPP G

Laddar...
Laddar...

GRUPP H

Laddar...
Laddar...

Slutspel

Till slutspelet var de 16 nationer som gick för att mötas i åttondelsfinalerna som spelades 28 juni – 1 juli. Här halverades antalet deltagare och många stora fotbollsnationer fick se sig utslagna. Den 4 juli inleddes slutspelet med kvartsfinalerna där endast de allra bästa lagen kunde hålla sig kvar.

Laddar...

Resultaten i åttondelsfinalerna:
Brasilien – Chile 4-3 (efter straffar)
Colombia – Uruguay 2-0
Holland – Mexiko 2-1
Costa Rica – Grekland 6-4 (efter straffar)
Frankrike – Nigeria 2-0
Tyskland – Algeriet 2-1 (efter förlängning)
Argentina – Schweiz 1-0 (efter förlängning)
Belgien – USA 2-1 (efter förlängning)

Resultaten i kvartsfinalerna:
Frankrike – Tyskland 0-1
Brasilien – Colombia 2-1
Argentina – Belgien  1-0
Holland – Costa Rica 4-3 (efter straffar)

I semifinalerna ställdes Tyskland mot favorittippade Brasilien och många blev chockade när hemmanationen slogs ut av det europeiska laget. Matchen bjöd på hela sju mål från det tyska laget och även ett nytt VM-rekord då Miroslav Klose satte sitt 16:e VM-mål. Slutresultatet blev 7-1 till Tyskland som tog den första finalplatsen. Den andra semifinalen spelades mellan Holland och Argentina och denna blev betydligt jämnare. Matchen gick till såväl förlängning och straffar innan Argentina stod som segrare med 4-2.

Finalen mellan Tyskland och Argentina var en mycket jämn och spännande sådan. Vid fulltid stod det 0-0, men i förlängningen kunde Mario Götze sätta matchens enda och avgörande mål.
I bronsmatchen tog Holland ledningen redan efter ett par minuter och lyckades även sätta bollen i mål två ytterligare gånger innan matchen var över. Slutresultatet blev 3-0 till Holland som i och med detta tog sitt första VM-brons.